Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet krijgt staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering

In het nieuwe kabinet komt ook een staatssecretaris die specifiek digitalisering in de portefeuille krijgt. Dat heeft Mark Rutte, die het nieuwe kabinet formeert, bekendgemaakt.
Tweede Kamer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Rutte had vandaag zijn eerste overleg als formateur met coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Daarna maakte hij bekend dat er twintig ministers - inclusief de minister-president - en negen staatssecretarissen komen, zo schrijft NOS. Ook maakte hij bekend welke portefeuilles er te verdelen zijn.

In het komende kabinet krijgt de staatssecretaris die nu belast is met onder meer het bestuur in de Cariben ook de portefeuille digitalisering, aldus Rutte. Wie de post gaat vervullen, moet nog besproken worden. Ook is nog niet definitief bekend welke partijen welke ministeries en bewindspersonen krijgen. Dat wordt pas besloten tijdens de gesprekken die Rutte de komende weken gaat voeren.

Nederland is niet het eerste land met een staatssecretaris voor digitalisering. In buurland België heeft het kabinet ook een staatssecretaris voor Digitalisering: Mathieu Michel. In een interview met AG Connect in juni dit jaar stelde Michel nog dat ook Nederland baat kan hebben bij een minister van Digitale Zaken. "Ik laat Nederland hier natuurlijk zelf over beslissen. Maar ik denk dat het voor alle organisaties en instellingen belangrijk is om digitalisering op het hoogste niveau te plaatsen. Dat is belangrijk, want digitalisering is overal."

Nieuwe ministers

Het kabinet krijgt verder een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof, die valt onder het ministerie van Landbouw. Op het ministerie van Sociale Zaken komt een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Het ministerie van Economische Zaken krijgt verder een staatssecretaris Mijnbouw en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap krijgt een staatssecretaris voor Cultuur en Media.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in