Innovatie & Strategie

Juridische zaken
rechtbankhamer

Justitie VS aan de kant gezet voor megafusie telecom+content

De overname van Time Warner door AT&T mag toch doorgaan, zonder dat er voorwaarden aan worden gesteld.

© CC0 - Pixabay
13 juni 2018

De overname van Time Warner door AT&T mag toch doorgaan, zonder dat er voorwaarden aan worden gesteld.

De Amerikaanse telecomgigant AT&T mag mediabedrijf Time Warner overnemen. Dat heeft een rechter in de Verenigde Staten besloten. De deal ter waarde van 85 miljard dollar stuitte eerder op mededingingsbezwaren van het ministerie van Justitie. Beide bedrijven probeerden daarom via de rechter af te dwingen dat zij alsnog mogen fuseren. Dat hebben ze nu bereikt.

Er wordt al sinds 2016 gesteggeld over de megatransactie. Door de samensmelting ontstaat er volgens kenners een speler in de media- en entertainmentwereld die zich met gemak kan meten met partijen als Netflix en Amazon. Rechter Richard Leon stelde in zijn besluit geen verdere voorwaarden. Hij heeft in zijn oordeel wel een deel van de overheidszaak tégen de fusie omschreven als "flinterdun", meldt onder meer persbureau Bloomberg. "Ik concludeer dat de overheid heeft gefaald in haar verplichting om aan te tonen dat de voorgestelde transactie kans heeft om concurrentie aanzienlijk te verminderen", aldus rechter Leon.

Tv-series, tekenfilms en sport

Het Amerikaanse ministerie van Justitie blokkeerde de overname op antitrustgronden die nu niet gegrond zijn geacht door de rechter. De antitrusttak van Justitie had concessies geëist van AT&T, waaronder het afstoten van bepaalde bezittingen om zo concurrentieschade te verhelpen. Ook dit is door de rechter nu afgewezen. Met de overname verzekert AT&T zich van een keur aan populaire programma's. Time Warner is onder meer het bedrijf achter HBO en Cartoon Network. Ook bezit het de uitzendrechten van basketbalcompetitie NBA.

Recent was er ook veel ophef in verband met de deal omdat AT&T de privéadvocaat van president Donald Trump had ingehuurd voor bepaalde adviezen. Die advocaat, Michael Cohen, is zelf ook weer een omstreden figuur. Hij had pornoactrice Stormy Daniels zwijggeld betaald zodat ze niet uit de school zou klappen over een affaire met Trump.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.