Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Sherlock Holmes

Juridische twijfels over politie-app voor burgeronderzoek

Juristen zien haken en ogen aan app van politie voor burgeronderzoek naar diefstal.

© CC0 - Pixabay,  OpenClipart
28 mei 2019

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) lanceren komende week een app waarmee burgers zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Het gaat specifiek om diefstal, en een kleinschalige proef met deze app. Juridische experts vertellen aan AG Connect dat er wel wat kanttekeningen zijn te maken.

Enerzijds is bewijsvergaring door de politie aan veel striktere vereisten gebonden dan bewijsvergaring door burgers, ook middels deze app. Daarbij kan bewijs wat is vergaard door burgers zeker bruikbaar zijn voor de politie. “Hoofdregel bij burgerbewijs is: ja dat mag, er gelden geen regels voor hoe gewone mensen bewijs mogen vergaren om het bruikbaar te laten zijn”, antwoordt ICT-jurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht op vragen van AG Connect.

Strenge politieregels

“Al breek je in om het te krijgen, het is toelaatbaar. Los daarvan ben je wel strafbaar voor inbraak, maar dat tast het bewijs niet aan.” Engelfriet stipt nog aan dat er natuurlijk ook een inhoudelijke discussie kan volgen over de betrouwbaarheid van dusdanig verkregen bewijs: ‘Heb jij na de inbraak het bewijs gemanipuleerd?’

“Als de politie zélf op onderzoek uit gaat, moeten ze zich aan de regels van het wetboek van strafvordering houden. Die zijn een stuk strenger, zomaar een camera ergens ophangen of stiekem foto's maken mag niet binnen een strafrechtelijk onderzoek. En als een agent een burger inzet om bij te dragen aan zijn werk, dan valt die burger ook onder die strenge regels. De politie kan niet aan de regels ontsnappen door een privédetective in te huren, zeg maar.”

‘Standaardisatiepoging’

Op het eerste oog zou het middels een app ‘crowdsourcen’ van onderzoek door slachtoffers van diefstal ook vallen onder die regels. Engelfriet legt echter uit dat dit niet per sé het geval is. “Nu wordt het ingewikkeld: als je als politie deze app uitdeelt, rekruteer je dan een burger om jouw werk te doen, of geef je mensen een technisch hulpmiddel voor vrijwillig werk dat buiten strafvordering valt?”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!