Java-vete wordt uitdaging voor Oracle

14 augustus 2009

    Java 7

Java 7 (dat dus in ieder geval voorlopig JDK 7 heet) zal geen grote ommezwaai betekenen, zoals een paar jaar geleden met Java SE 5 het geval was. De aanpassingen manifesteren zich op de volgende gebieden:

  • Een betere omgang met dynamische programmeertalen als JRuby, Jython, Scala en Groovy. Dit soort talen wordt steeds meer als ‘programmeer-frontend’ voor het Java-platform gebruikt. De roep om handigheidjes uit deze talen in Java zelf te verwerken, vindt in JDK 7 enige weerklank. Daarnaast wordt de Java Virtual Machine geschikter gemaakt voor de dynamische programmeertalen.
  • Modularisatie, vormgegeven in het project Jigsaw, is een ander uitgangspunt. Een programmeur zal kunnen aangeven welke delen uit de runtime-omgeving moeten worden geladen om een applicatie te laten draaien. Ook kan de programmeur die modules zelf definiëren in een ‘dependency’-systeem. Deze aanpassing – die de zogeheten JAR hell (de Java-tegenhanger van de ‘DLL hell’ van het Windows-platform) moet bestrijden, heeft echter al een gewaardeerde tegenhanger in de vorm van OSGi.
  • Project Coin, een verzameling kleine productiviteitsverhogende uitbreidingen op de taal. Ontwikkelaars konden het afgelopen voorjaar suggesties aandragen voor dergelijke veranderingen.

Het probleem is eigenlijk dat Java ondanks de beweringen van Sun nooit echt een open-sourceplatform is geworden. De implementatie is inmiddels wel open source, maar de specificaties zeker niet – een essentieel verschil.

Het Java Community Process, het gremium waarin de specificaties voor onderdelen van het Java-platform worden vastgesteld, is het strijdtoneel. Sun Microsystems is gastheer, maar andere bedrijven en organisaties die veel in Java hebben geïnvesteerd – waaronder Apache, IBM, Red Hat en Google – hebben er ook een stevige vinger in de pap. Met name het open-sourceverbond Apache manifesteert zich de laatste tijd als stoorzender door het wegstemmen van menige Java Specification Request (JSR) die door Sun wordt aangedragen. De reden is niet van technologische aard. Apache is namelijk ontstemd over de houding van Sun tegenover zijn open-source-implementatie van Java SE 5, Harmony [!] genaamd.

Wil Harmony enige kans krijgen door bedrijven serieus genomen te worden, dan moet Apache de volledige compatibiliteit van het platform aantonen en dat kan alleen met de officiële testkit van Sun. De laatste heeft die testkit eerder zonder voorbehoud verstrekt aan Apache, zoals voor de Java-applicatieserver Geronimo. Maar Sun bedong in het geval van Harmony opeens dat er dan met een andere dan Apaches eigen licentie gewerkt moest worden, wat voor Apache onacceptabel is.

Bert Ertman van NLJUG zag de strijd zich verharden toen Sun vervolgens met een eigen open-source-implementatie van Java kwam: OpenJDK. Daarmee werd Apache min of meer rechts ingehaald. Ertman verklaart Suns belang daarin: “Met een OpenJDK-implementatie kan een derde partij geen geld gaan verdienen aan Java zelf, en dat is voor Sun uiteraard belangrijk.” Ertman, tevens een van de circa honderd ‘Java Champions’ die er wereldwijd zijn, ziet in het Harmony-geschil de laatste tijd ook IBM de zijde van Apache kiezen. “Tijdens JavaOne in juni stonden ze vol trots over Apache Harmony te spreken tijdens een keynote. Dat is uit te leggen als een duidelijk statement naar Oracle: ‘Als jullie gaan rotzooien met Java, dan forken wij Java en gaan we met Harmony door.’ Dat zeiden ze uiteraard niet, maar je kunt het haast niet anders interpreteren.”

Apache-ontwikkelaar Stephen Colebourne (ook Java Champion) concludeert uit de gebeurtenissen in zijn blogs in ieder geval dat er wel een Java SDK 7 komt (die is zelfs al in een vroege versie te downloaden van Suns Java-site) maar waarschijnlijk geen Java SE 7, wat de officiële naam voor de specificatie zou zijn. Want wat Sun met JSR 176 (Java SE 5) en JSR 270 (Java SE 6) wel lukte, namelijk het erdoor drukken van de standaard in het JCP, zal voorlopig niet lukken. De op stapel staande overname door Oracle zorgt er daarbij voor dat de stellingen nog wat hardnekkiger worden betrokken.

Mocht het ministerie van Justitie (DoJ) in de Verenigde Staten besluiten de overname van Sun door Oracle goed te keuren, dan zal Oracle er goed aan doen deze veenbrand snel te blussen. “Nu hangt het onderschatte gevaar van een Oracle/Sun-Java tegenover een IBM/Apache-Java boven de markt”, zegt Ertman.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!