Overslaan en naar de inhoud gaan

Jailbreak via kernelgat nu afgedekt door Apple

De nieuwste update voor Apple's besturingssysteem iOS dicht een kwetsbaarheid in de kernel van het mobiele platform. De jailbreak Unc0ver die vorige week dankzij dit 0-day gat een flink aantal iOS-versies kon kraken, is hiermee de pas afgesneden. Gebruikers die hun iPhone willen jailbreaken, krijgen het advies om de nieuwste iOS-update niet te installeren. Daarmee missen ze dan mogelijk wel toekomstige patches van Apple.
iPhones
© Apple
Apple

De update die de meest recente Unc0ver-versie blokkeert, zit in versie 13.5.1 van iOS. Datzelfde effect en hetzelfde releasenummer gelden voor iPad OS, het van iOS afgesplitste besturingssysteem voor Apple's tablets. Deze update is beschikbaar voor iPhones vanaf het 6s-model, de iPad Air 2 en nieuwere uitvoeringen, de iPad mini 4 en later uitgebrachte Apple-tablets, en de iPod touch van de zevende generatie.

Geheugenfout

De nu door Apple gedichte kernelkwetsbaarheid maakt het voor software mogelijk om code naar keuze uit te voeren met privileges op het diepgaande niveau van de OS-kernel. De eigenlijke oorzaak is verkeerd gebruik van geheugenruimte, wat nu wordt aangepakt met betere toewijzing van geheugenruimte. In de release notes noemt Apple specifiek de unc0ver-jailbreak.

De hackergroep achter die software om iPhones en ook iPads te 'bevrijden' van Apple's strakke securitygrip heeft vorig weekend de nieuwste versie van zijn jailbreaktool uitgebracht. Daarin werd de voorheen onbekende kwetsbaarheid gebruikt, om iOS vanaf versie 11.0 tot en met het meest recente 13.5 te kunnen kraken. Met ingang van iOS 13.5.1 is dat dus niet meer mogelijk.

Wel/niet updaten

Mensen die hun iPhone (of iPad) willen jailbreaken, krijgen het advies om hun apparaten dus níet te updaten. Terwijl de 13.5.1-update volgens de release notes alleen deze kernelkwetsbaarheid fixt, lopen niet-updaters mogelijk in de toekomst risico omdat ze dan latere patches ook moeten missen. Ondertussen gaan er berichten rond dat een bug in Unc0ver ervoor zorgt dat automatische updates voor iOS toch wel worden uitgevoerd. Verder zou de checkra1n-tool nog wel werken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in