Jaaroverzicht - 6

9 december 2011

juli

1 Digitale gsm-telefonie bestaat 20 jaar. Op 1 juli 1991 werd in Finland het eerste mobiele gesprek gevoerd met het Global System for Mobile Communications.

1 Een consortium van Apple, Microsoft, RIM, Sony, EMC en Ericsson heeft de biedingsstrijd gewonnen om de patenten van het failliete Canadese telecombedrijf Nortel Networks. Google en Intel bleven met lege handen achter.

4 Alle kwetsbare chipknip-oplaadpunten zijn de afgelopen weken voorzien van een voorzetmondje om skimmen op die apparaten tegen te gaan.

5 Europese commissaris Neelie Kroes stelt telecombedrijven een pad van dalende tariefplafonds voor data­verkeer in het vooruitzicht. In drie jaar tijd halveert het maximumtarief per megabyte.

5 Vingerafdrukken die nodig zijn voor een paspoort, worden vanaf eind juli niet meer bewaard. Gemeenten en andere uitgiftepunten van reisdocumenten beschikken alleen nog over de vingerafdrukken totdat het paspoort is afgegeven. Daarna zijn ze niet meer te raadplegen.

5 Google biedt niet langer de mogelijkheid realtime te zoeken in Twitter en andere social media. Over de reden daarvoor bestaan verschillende ideëen. Vast staat dat de mogelijkheid om real time te zoeken verdween aan het begin van zondag 3 juli. Het contract dat Google met Twitter had verliep op 2 juli.

6 Android ontwikkelt zich tot een belangrijke inkomstenbron voor… Microsoft. Het bedrijf heeft inmiddels patentovereenkomsten getekend met ten minste vijf producenten van Android-telefoons die toegeven dat hun toestel Microsoft-technologie gebruikt.

8 SURFnet heeft Ciena de opdracht gegund de nieuwe versie van zijn toonaangevende onderzoeksnetwerk te bouwen. Het netwerk is onderdeel van het Gigaport3-project waarvoor de overheid 32 miljoen euro beschikbaar stelde.

11 Apple heeft de 15 miljardste download in zijn App Store geregistreerd. Dat betekent dat er in het eerste halfjaar van 2011 5 miljard apps zijn gedownload.

11 KPN gaat de vaste telefonie verzorgen voor de Rijksoverheid. KPN was eerder buitengesloten van de order met een potentiële waarde van 120 miljoen euro, omdat concurrenten benadeeld zouden zijn.

12 In de z-Serie heeft IBM het tot nog toe kleinste model geïntroduceerd. De z114 is ontwikkeld voor gebruikers uit het MKB. Het apparaat kan worden ingezet als vervanging van zo’n 300 x86 servers.

13 Gebruikers van de jongste lijn solid state disks van Intel, de 320 Series, hebben problemen. Een aantal van die SSD’s loopt vast, en is na die vastloper het grootste deel van de beschikbare schijfruimte kwijt. Het probleem speelt al sinds begin juni.

16 Internetproviders hoeven gegevens over het internet­gedrag van hun klanten van nu af aan nog maar een half jaar te bewaren. Tot nog toe moesten ze gegevens over het gebruik van e-mail, bellen via internet en toegang tot internet nog een jaar bewaren.

19 Cisco maakt bekend wereldwijd 6500 banen te schrappen als onderdeel van een grote reorganisatie. Verder gaan 5000 mensen over naar een nieuwe werkgever.

20 Mac OS X 10.7, alias Lion, komt beschikbaar in de webwinkel van Apple. Lion bevat meer dan 250 nieuwe voorzieningen. De Mac App Store voor het kopen van Mac-toepassingen is er daar één van.

25 Bedrijven die een ICT’er in dienst hebben die werken en leren combineert, kunnen hiervoor subsidie ontvangen die kan oplopen tot meer dan 1400 euro.

25 Oracle moet het bedrag van ruim 6 miljard dollar dat het eist van Google wegens vermeende patentschendingen van de rechter zeer sterk verlagen. Hij stelt dat Oracle als startbedrag 100 miljoen dollar kan nemen.

26 Randy Vickers, de directeur van de Amerikaanse dienst voor internetbeveiliging, is afgetreden. Zelf noemde hij geen reden voor zijn vertrek, maar er wordt gehint dat hij is afgerekend op een aantal grote computerinbraken bij de Amerikaanse overheid.

26 KPN wil 2000 tot 2500 banen schrappen bij Getronics. Dat komt neer op ruwweg de helft van de banenreductie die in mei voor KPN als geheel werd aangekondigd.

29 ITIL 2011 wordt gepubliceerd: de eerste herziening van ITIL V3 sinds 2007.

augustus

1 KPN en Vodafone willen het dataverbruik van hun klanten inzichtelijker maken. De telecombedrijven werken beide aan een service waarmee alle klanten met een smartphone kunnen zien hoeveel mobiele data ze per maand verbruiken.

2 HTML 5 en andere recente webstandaarden die onder auspiciën van het World Wide Web Consortium (W3C) zijn opgesteld, blijken nogal wat beveiligingsproblemen te kennen. De European Network Information Security Agency vond er in een analyse 51.

2 De Russische investeringsmaatschappij Digital Sky Technologies wil voor 400 miljoen dollar een belang van 5 procent in Twitter nemen. Dat bepaalt de waarde van het bedrijf op 8 miljard dollar.

4 De bezitter van een MacBook Pro-laptop wil Apple via de rechter aansprakelijk stellen voor het afbranden van zijn woning. Een defect aan de laptop zou de brand hebben veroorzaakt.

5 Nederlandse bellers zijn, in vergelijking met een jaar geleden, 30 procent meer gebruik gaan maken van smartphones. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door Telecompaper.

9 Dagelijks wachten de Nederlandse internetters met zijn allen zo’n 700.000 uur op het laden van trage sites. Daarmee is het probleem op de digitale snelweg bijna twee keer zo groot als op de fysieke weg. Gemiddeld verdoen automobilisten 400.000 uur per dag in de file, concludeert SpeedProfs na analyse van de honderd meest bezochte sites in Nederland.

9 IBM en het National Center for Supercomputing Applications hebben een contract voor de bouw van de Blue Waters supercomputer ontbonden. Door onvoorziene complicaties en hogere kosten zo wordt gezegd. De super zou 208 miljoen dollar kosten en een vermogen hebben van 10 petaflops.

9 EMC kondigt een nieuwe virtual tape library (VTL) aan, geschikt voor gebruik in IBM z/OS (mainframe) omgevingen. Het systeem gedraagt zich als een tapedrive, maar werkt geheel met harde schijven.

12 IBM viert de dertigste verjaardag van de IBM PC. Dat was niet de eerste pc op de markt, maar het was wel het apparaat dat de pc ‘kantoor­fähig’ maakte, en daarmee de standaard zette voor de ontwikkelingen in de volgende decennia.

15 Microsofts Bing blijkt zijn Amerikaanse gebruikers nog steeds bruikbaardere links voor te schotelen dan Google. Dat concludeert bureau Experian Hitwise uit de succesratio van beide zoeksystemen.

15 Google wil Motorola Mobility Holdings overnemen voor 12,5 miljard dollar. Daarmee hoopt het bedrijf de positie van zijn Android-software te versterken.

18 Een flink aantal websites, waaronder msn.com en Hulu.com, blijken gebruik te maken van nieuwe technieken om de activiteiten van internetgebruikers te monitoren. De nieuwe methoden zijn voor computergebruikers nauwelijks te detecteren.

18 IBM claimt de eerste zelfdenkende computerchips ter wereld te hebben ontwikkeld. De onderzoekers van het concern hebben daarbij goed gekeken naar de werking van het dierlijke zenuwstelsel. IBM creëerde de chips door de functies van neuronen, hun koppelvlakken (synapsen) en uitlopers (dendrieten en axonen) te imiteren in een speciaal ontwerp van halfgeleidercomponenten.

19 HP kondigt een koerswijziging aan. Het gaat zich concentreren op de zakelijke markt, en denkt er serieus over om de pc-divisie te verkopen of te verzelfstandigen. Touchpad-tablet en WebOS worden afgestoten, en om zich beter te positioneren in de zakelijke markt koopt HP het Britse Autonomy voor 10,2 miljard dollar.

22 IBM demonstreert een chip met transactioneel geheugen. Een processor met transactioneel geheugen wijkt af van traditionele chips doordat gegevens tijdens verwerking door de processor benaderbaar blijven. Vooral bij complexe rekentaken kan het blokkeren van de toegang tot data vertraging opleveren in het proces omdat de gegevens niet door andere processorkernen kunnen worden gebruikt.

24 Samsung mag zijn smartphones Galaxy S, S II en Ace niet verhandelen in Nederland. De rechter stelt vast dat Samsung inbreuk pleegt op enkele octrooien van concurrent Apple. Door een aanpassing in zijn besturingssysteem weet Samsung de schade te beperken.

24 De Stichting Waarborg E-factureren heeft van de Raad voor Accreditatie goedkeuring gekregen voor haar Keurmerk E-factureren. Het kaf kan daarmee van het koren worden gescheiden.

24 Steve Jobs treedt terug als CEO van Apple. In een afscheidsbrief aan de raad van bestuur van Apple zegt hij dat hij niet meer kan voldoen aan de eisen die aan die functie worden gesteld. Tim Cook neemt zijn functie over.

25 Samsung mag de nieuwe Galaxy Tab 10.1-tablets niet verkopen in Duitsland. De Duitse rechter stelt Apple in het gelijk, dat de Galaxy Tab 10.1 uiterlijk te veel lijkt op de iPad van Apple.

26 Linux is 20 jaar oud. Programmeur Linus Torvalds schreef in 1991 op een mailinglist: ‘Ik werk aan een nieuw OS, puur als hobby’.

30 Google, Microsoft en Mozilla blokkeren in updates van hun browser SSL-certificaten die door het Nederlandse DigiNotar zijn uitgegeven. De reden: DigiNotar heeft naar alle waarschijnlijkheid een certificaat afgegeven dat door de Iraanse regering misbruikt wordt om Gmail-servers na te bootsen. Die beslissing van Google en Mozilla lijkt ook DigiD te raken.

31 Mozilla werkt aan een sterk verbeterde versie voor Android-tablets met grotere schermen. Vooral de interface is sterk aangepast, zodat de Android-versie van Firefox nu veel meer lijkt op de desktopversie.

september

1 D66 komt in het Europarlement in het geweer tegen de praktijk dat de Amerikaanse overheid Europese persoonsgegevens opvraagt bij Europese bedrijven die kantoor houden in de VS.

1 De Windows-desktop wordt binnen Windows 8 een app. Microsoft neemt geen afscheid van het gekende desktopinterface van Windows. Maar de toekomst ligt in het voor systemen met aanraakschermen geoptimaliseerde Metro-interface. ‘In essentie wordt de Windows-desktop een app’, schrijft Steven Sinofsky op het Building Windows 8-blog.

1 De Europese Commissie heeft 6 documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat Brussel zoekt naar meer zeggenschap in ICANN, de beheerder van het internetdomeinsysteem.

2 Een Amerikaanse rechtbank vernietigt het vonnis waarin SAP veroordeeld wordt tot het betalen van 1,3 miljard dollar schadevergoeding plus 16,5 miljoen rente aan Oracle voor het stelen van bedrijfsgeheimen en klanten door dochterbedrijf TomorrowNow. De rechter kwam tot de conclusie dat Oracle hooguit een schade van 272 miljoen had mogen claimen.

5 DigiNotar blijkt gehackt. Bij nader onderzoek naar een incident bleek, dat vrijwel alle deuren van zijn computersysteem wagenwijd open stonden. De overheid zegt het vertrouwen in het bedrijf op; de veiligheid van DigiD en PKIOverheid is met certificaten van DigiNotar niet gegarandeerd. Ook de Belastingdienst en de advocatuur worden getroffen door het echec bij DigiNotar.

7 Yahoo heeft topvrouw Carol Bartz uit haar functie ontheven, omdat de resultaten achterblijven bij de verwachting. Bartz krijgt een ontslagvergoeding van 10 miljoen dollar mee.

7 IBM werkt aan een techniek om chips op elkaar te plakken, om zo een 3D verwerkingseenheid te bouwen. Voor de lijmtechniek wordt een beroep gedaan op technologie die is ontwikkeld door 3M.

8 Google onthult dat zijn rekencentra permanent net zoveel stroom verbruiken als 200.000 huishoudens. Alle datacenters van Google verbruiken samen bijna 260 miljoen watt aan elektriciteit, ongeveer een kwart van de productie van een kerncentrale. Dat is inclusief de stroom die Google gebruikt voor campussen en kantoorgebouwen over de hele wereld.

12 Vervoersbedrijf RET uit Rotterdam is gestart met een proef. Camera’s nemen de reizigers op en via gezichtsherkenning wordt geprobeerd om onder andere notoire zwartrijders te identificeren.

13 Het Japanse Fujitsu heeft volgens de Japanse pers ongeveer tien miljoen harddisks teruggeroepen. De schijven, waarvan niet bekend is wat er precies aan mankeert, zijn geproduceerd tussen september 2000 en september 2001.

14 Een hele dag werken, of tien dagen ‘connected standby’. Dat gaat Intel mogelijk maken met zijn nieuwe Haswell-processor. Het slechte nieuws: die processor is pas in 2013 gereed. Eerst gaat Intel de overstap maken van 32 naar 22 nanometer.

14 EURid, de organisatie die de .eu-domeinnamen beheert, trekt 9000 domeinnamen in. Zij zijn door één persoon ‘te kwader trouw’ geregistreerd.

15 Werknemers kunnen gemiddeld 24 uren (3 werkdagen) per jaar hun werk niet doen, omdat computers of netwerken niet functioneren. Dit blijkt uit de ICT Barometer, een onderzoek dat regelmatig wordt gedaan door Ernst & Young.

15 De Miljoenennota lekt voortijdig uit doordat een medewerker van het bedrijf Facetbase, waaraan het testen van de Prinsjesdagwebsite was uitbesteed, het bestand niet op de acceptatieserver maar op de productieserver plaatste.

16 Maximale rechten en minimale beperkingen is de inzet van vertegenwoordigers van het Europese Hof tijdens het 6e internationale Internet Governance Forum (IGF) van de Verenigde Naties, dat eind september in Kenia plaatsvindt.

19 Microsoft ondersteunt geen Flash-media in de versie van Internet Explorer 10 die wordt opgeroepen via de nieuwe Metro-interface. Flash blijft wel mogelijk in IE via de desktopinterface. Microsoft volgt daarmee deels de strategie van Apple.

19 Een heus aanvalsplan, dat moet de ICT van de politie er weer bovenop helpen. Deze boodschap heeft minister Ivo Opstelten naar de Tweede Kamer gestuurd. Eén landelijke informatievoorziening moet een eind maken aan de ICT-problemen waar de politie nu mee kampt. Agenten krijgen komend jaar al computerprogramma’s die gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder zijn, zo belooft de minister.

20 Google stelt zijn sociale netwerk Google+ wereldwijd open. Het wil de concurrentie aangaan met rivaal Facebook. Google+ draaide in een beperkt aantal landen al drie maanden op proef.

20 Moederbedrijf Vasco Data Security laat Diginotar failliet verklaren.

22 Het record voor de langste internetverbinding met een bandbreedte van 100 gigabit per seconde staat nu op 1650 kilometer. AMS-IX, CERN en SURFnet hebben dit voor elkaar weten te krijgen op een verbinding tussen Amsterdam en Genève.

23 De tevredenheid van klanten in de IT-sector blijkt fors gestegen. In enkele jaren heeft de sector zich opgewerkt van achterblijver tot middenmoter, constateert Blauw Research.

28 Microsoft neemt technologie, merknaam en 4 R&D-medewerkers over van het Utrechtse IT-bedrijf BHOLD. BHOLD levert software voor role based toegangsbeheer in digitale bedrijfsomgevingen. De overname van de technologieactiviteiten van BHOLD is – voor zo het zich laat nagaan – Microsofts eerste Nederlandse acquisitie. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

28 De verminderde aandacht in Nederland voor innovatie en onderzoek op IT-gebied wreekt zich: Nederland is vijf plaatsen gezakt op de wereldranglijst van meest concurrerende IT-landen, gemaakt door de BSA.

29 De Finse mobieltjesfabrikant Nokia gaat 3500 banen schrappen in Roemenië, Duitsland en de Verenigde Staten. De personeelsreductie komt bovenop een eerder aangekondigde reorganisatie, waarbij 4000 banen verdwijnen en 3000 banen worden uitbesteed.

30 De IT-uitrusting van de Nederlandse politie is beneden de maat, vandaar dat wordt gewerkt aan modernisering ervan.

oktober

1 De naam Getronics verdwijnt definitief. KPN heeft het bedrijf met zijn roemruchte verleden per 1 september geïntegreerd in zijn divisies Corporate Market, Consulting en Opleidingen.

4 Apple presenteert het nieuwste model van de iPhone. Fans en beleggers reageerden teleurgesteld op de onthulling. Het betrof niet de verwachte iPhone 5, maar een nieuwere versie van de huidige iPhone 4, de iPhone 4S. Het apparaat breekt vervolgens wel alle verkooprecords.

5 Red Hat neemt Gluster over voor circa 136 miljoen dollar in contanten. De transactie zal naar verwachting in oktober worden afgesloten. Gluster levert source opslagsystemen om het beheer van ongestructureerde data in de cloud te standaardiseren.

5 Steve Jobs overlijdt na een jarenlange worsteling aan de gevolgen van leverkanker. Zijn overlijden maakt wereldwijd veel reacties los, niet alleen bij fans van zijn productontwerpen, maar ook van grootheden als Bill Gates en president Barack Obama.

7 Nieuwkomers krijgen een grotere kans op toegang tot de markt voor mobiel internet. Bij de aanstaande veiling van mobiele internetfrequenties worden 3 vergunningen speciaal voor hen gereserveerd.

12 Volgens Microsoft zijn andere browsers eigenlijk te onveilig om te gebruiken. Die indruk wekt het bedrijf althans met een nieuwe website, waar gebruikers hun browser de maat kunnen laten nemen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!