Jaaroverzicht - 5

9 december 2011

14 De ICT-bedrijven die aan de ‘ICT-MeerJarenAfspraak Energie-efficiency’ deelnemen, hebben tot en met 2010 ruim duizend terajoules (TJ) bespaard. Dit komt overeen met het energiegebruik van ruim 80.000 huishoudens.

14Dennis Ritchie, een van de bedenkers van het Unix-besturingssysteem en van de programmeertaal C, blijkt afgelopen weekend te zijn overleden. De rol van Ritchie in de ontwikkeling van de computerindustrie is sterk onderbelicht gebleven, mede door zijn rustige, teruggetrokken karakter. Ritchie werd 70 jaar.

17 De nieuwste smartphone van Apple, de iPhone 4S, is krap drie dagen na de lancering wereldwijd al ruim 4 miljoen keer verkocht.

19 Samsung blijft onderdelen leveren aan Apple, ondanks dat de twee bedrijven elkaars felle concurrenten zijn.

20De overstromingen in Thailand beschadigen veel productiefaciliteiten van hardeschijfleveranciers; dat zal op termijn tot schaarste en hogere prijzen leiden, is de verwachting.

20 Microsoft maakt zich gereed om een overnamebod te doen op Yahoo!

20 Het Havenbedrijf Rotterdam krijgt het hoogste (5 sterren) TÜViT-certificaat voor informatiesysteem HaMIS. Vijf sterren wil zeggen dat het informatiesysteem kwalitatief uitstekend in elkaar steekt en daardoor softwaretechnisch goed onderhoudbaar en aanpasbaar is.

21 Uit de Global IPv6 Deployment Monitoring Survey 2011 blijkt dat meer dan 70 procent van alle Internet Service Providers (ISP’s) van plan is om IPv6 voor het eind van 2012 op zijn netwerken te implementeren. ISP’s spelen een sleutelrol in het succes van IPv6, omdat ze de dienstverlening moeten faciliteren.

21Software is een stroommonster. Ontwikkelaars blijken geen aandacht te hebben voor de energieconsumptie van hun producten. ‘Groene’ code zou tot 40 procent kunnen besparen. Het Knowledge Network Green Software gaat daaraan werken.

24 TomTom neemt maatregelen om het hoofd boven water te kunnen houden. Een van de gevolgen daarvan is het ontslag van medewerkers. Hoeveel ontslagen er vallen, maakt TomTom niet bekend. Duidelijk is wel dat de reorganisatie 50 miljoen euro moet opleveren.

26 De grondlegger van de kunst-matige intelligentie, John McCarthy, is op 84-jarige leeftijd overleden.

26IBM heeft voor het eerst in zijn bestaan een vrouw benoemd tot bestuursvoorzitter. Virginia Rometty volgt op 1 januari 2012 Sam Palmisano op.

26Nokia heeft tijdens een persconferentie in Londen zijn eerste smartphones gelanceerd die draaien op het besturingssysteem Windows Phone 7.5 van Microsoft.

27 De samenwerking tussen Sony en Ericsson is ten einde. Sony neemt de 50 procent van zijn vroegere partner geheel over, voor een bedrag van 1,05 miljard euro.

27 Vasco Data Security International blijkt een verlies van 5,6 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) te hebben geleden op dochter DigiNotar, het bedrijf dat zich verslikte in de beveiliging van Nederlandse overheidswebsites.

27 HP kiest ARM als basis voor nieuwe serverchips en werkt samen met Calxeda, een startersbedrijf uit Texas. Calxeda werkt al enige tijd aan serverchips op basis van ARM. Het bedrijf claimt een chip te hebben met een 15 tot 20 keer betere prijs-prestatieverhouding dan reguliere serverchips.

28Samsung kondigt aan volgend jaar smartphones en tablets met een flexibel scherm op de markt te brengen. Nokia gaat nog een stap verder: het demonstreert een prototype van een ‘Kinetic Device’. Niet alleen het scherm kan buigen, maar het hele toestel. Nokia zet deze eigenschap in voor een nieuwe gebruikersinterface waarbij het buigen functies in het toestel activeert.

28 Veel grote bedrijven vinden het niet goed dat het personeel een Mac meeneemt in het kader van Bring Your Own Device. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Forrester hield onder 590 grote bedrijven.

november3Om aan de snelgroeiende vraag naar het bekijken van filmpjes via mobiele netwerken te kunnen voldoen, moet de volgende generatie mobiele videoservers in staat zijn datasnelheden van 200 tot 400 Gbps te verwerken, stelt het Chinese Huawei.

4AMD gaat 1400 man ontslaan, zo’n 10 procent van het werknemersbestand. Met de ontslagronde wil het chipbedrijf geld vrijmaken voor nieuwe initiatieven op het gebied van processors met laag energieverbruik en systemen voor opkomende markten en de cloud.

7De West-Europese IT-bestedingen zullen volgend jaar onvoldoende groeien om de krimp te compenseren die in 2011 optreedt, voorspelt hoofd Onderzoek Peter Sondergaard van Gartner. De West-Europese IT-bestedingen liggen in 2011 - in euro’s gemeten - 1,8 procent lager dan in 2010. Voor volgend jaar verwacht Gartner een groei van 1,5 procent.

8Nictiz maakt bekend dat het de infrastructuur voor de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens (het Landelijk Schakel Punt LSP) stillegt op 1 januari 2012.

8IBM annonceert het eerste mainframe dat draait onder het Windows-besturingssysteem. Daarmee verwacht IBM een alternatief te bieden voor de x86-servers waarop de huidige rekencentra doorgaans zijn gebaseerd

9Minister Verhagen van EL&I heeft onder de naam TenderNed een nieuw online aanbestedingsplatform gelanceerd.

9Usenet-provider News-Service.com gooit het bijltje erbij neer. De rechter heeft geoordeeld dat het bedrijf moet ophouden met ‘het vastleggen en ter beschikking stellen van materiaal dat is beschermd door auteursrecht en naburige rechten’. “Dan stoppen we er helemaal mee”, aldus de directie.

9Adobe maakt bekend dat het zijn Flash Player niet meer aanpast voor nieuwe browsers, besturingssystemen of specifieke configuraties.

10 Met de arrestatie van zes mensen uit Estland heeft de FBI de leiders van het tot nu toe grootste botnet ter wereld gegrepen. Het net bevatte circa 4 miljoen pc’s, inclusief systemen van de Nasa.

11 Bijna zeven jaar na de release van Solaris 10 komt Oracle met de opvolger. Solaris 11 is een cloudvriendelijk besturingssysteem op basis van Unix. De software komt volgens Oracle tegemoet aan de strenge eisen rondom beveiliging, prestaties en schaalbaarheid in de cloud.

14 Apple haalt de eerste generatie iPod Nano terug en biedt een vervangend exemplaar aan. Dit omdat de batterij oververhit kan raken en mogelijk brandgevaar oplevert.

14Voor het eerst heeft een supercomputer – de K van Fujitsu - een vermogen van meer dan 10 petaflops (10 miljoen miljard berekeningen per seconde). Dat blijkt uit de Top500 van supercomputers.

15 Prof. dr. Kees van Hee is tijdens zijn afscheidsrede aan de TU Eindhoven benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

16Minister Verhagen stelt 7 miljoen euro ter beschikking voor onder andere het uitbouwen van de Nationale Supercomputer Huygens. De minister lijkt onaangenaam getroffen te zijn door het nieuws van eergisteren dat er geen Nederlandse supercomputer meer voorkomt in de lijst van 500 snelste computers ter wereld.

16 De Amerikaanse overheid is bereid een cyberaanval waar nodig met geweld te beantwoorden. De benodigde kennis van het Pentagon wordt daarvoor specifiek uitgebreid.

16 Apple heeft Arthur Levinson benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. Hij vervangt daar Steve Jobs, die begin oktober overleed.

17 ICT-bedrijven beoordelen het economisch klimaat in Nederland met een waarde van +33 positiever dan hun collega’s in de zakelijke dienstverlening, zo blijkt uit de nieuwste ICT~Kwartaalmonitor van brancheorganisatie ICT~Office.

17 De werkloosheid in ons land loopt iets op. Uit een rapport van UWV Werkbedrijf blijkt dat in de maand oktober het aantal werkloze ICT’ers 9249 bedroeg, een stijging van 0,5 procent ten opzichte van september.

18 Intel toont een eerste versie van zijn Many Integrated Core-processor. Bij de introductie heeft die processor een prestatieniveau van 1 teraflops (1000 miljard berekeningen met drijvende komma per seconde). Daarmee wordt het een ideale bouwsteen voor supercomputers.

19 Het elektronisch patiëntendossier (EPD) lijkt geheel afgeschoten, maar nu blijkt dat twee senatoren (van SP en VVD) er toch mee willen doorgaan, zij het op regionaal in plaats van landelijk niveau.

21 De hoeveelheid malware gericht op Android-gebaseerde apparatuur werd in drie maanden 5 keer zo groot. De groei vond vooral in september en oktober plaats.

22 IBM heeft 500 vierkante meter aan zonnepanelen in gebruik genomen die voor een belangrijk deel de stroom leveren aan een datacentrum in het Indiase Bangelore. Het geheel levert minstens 330 dagen per jaar, 5 uur per dag energie.

22Met IPv6 alleen kun je op internet nog niet uit de voeten. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 procent van de DNS-zones webservers bevat waarop het IPv6-protocol operationeel is. Voor e-mailservers ligt dat percentage op 2.

23Nokia Siemens start een grote reorganisatie waarbij 22 procent van het personeel zijn baan verliest.

23 Van de Europese bedrijven is 75 procent niet zeker dat zij hun activiteiten kunnen hervatten na een ramp. Dit komt omdat zij hun data en systemen niet tijdig kunnen herstellen, blijkt uit onderzoek van EMC.

24 Brussel heeft Nederland een laatste waarschuwing gegeven om nieuwe Europese telecomregels om te zetten in nationale wetgeving. Den Haag had 6 maanden geleden al moeten zeggen of dat was gebeurd.

24Vakbond De Unie zet in op een verhoging van de cao-lonen in de ICK-cao met 2,7 procent.

24 Western Digital mag de harddisk-afdeling van Hitachi overnemen van Brussel. Maar wel op voorwaarde dat de eigen fabriek voor 3,5 inch disks wordt verkocht.

25 Bij bedrijven heeft het updaten van browserplug-ins een lage prioriteit. Die toepassingen zijn zo een achterdeurtje in de beveiliging. Het slechtst gepatcht is Adobe Shockwave. Op 94,2 procent van de computers met deze plug-in staat een verouderde versie.

25 De Pentium wordt nieuw leven ingeblazen, voor gebruik in energiezuinige ‘microservers’. Er komt zelfs een nieuwe tweekernige Pentium uit, gebaseerd op de Sandy Bridge-architectuur.

28De Tweede Kamer gaat een parlementair onderzoek doen naar de problemen bij ICT-projecten van de overheid. Aanleiding is het zoveelste debacle, deze keer met een systeem voor de waterschappen. Die zetten de ontwikkeling stop van een systeem waar al 25 miljoen euro aan besteed is.

december1 Googles Chrome heeft sinds november wereldwijd een groter marktaandeel dan concurrent Firefox.

2 Het consortium Nederlandse mobieletelefonieaanbieders en banken dat mobiel betalen met NFC wil gaan faciliteren, tilt de uitrol noodgedwongen over 2012 heen, in afwachting van toestemming van de Europese mededingingsautoriteit.

5 De Europese Commissie wil hoge boetes voor organisaties die nalatig zijn in het melden dat de privacyregels zijn geschonden.

6 De Nederlandse Mededingings­autoriteit (NMa) doet invallen bij KPN, Vodafone en T-Mobile na verklaringen van twee klokkenluiders over prijsafspraken tussen de bedrijven.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!