Jaaroverzicht 2011: mei - juni

7 december 2011

mei

2 KPN neemt kabelbedrijf Caiway over. Dat maakte KPN bekend zonder verdere financiële details te geven.

3 Webwinkels hebben naar schatting zo’n 8 miljoen euro schade geleden door de storing bij Rabobank met internetbankieren. Klanten konden ruim 24 uur niet internetbankieren en webwinkels konden van Rabobank geen betalingen ontvangen.

4I ntel kondigt een nieuwe generatie processors aan met een spoorbreedte van 22 nanometer. Maar als een konijn uit de hoge hoed werd tevens een geheel nieuw type schakeling gepresenteerd: de driedimensionale tri-gate transistor. De productie zal eind 2011, begin 2012 starten.

5 De aandelen van het Chinese sociaal netwerk Renren stijgen 30 procent in waarde op de dag van introductie op Wall Street. Het bedrijf is daarmee aantrekkelijker voor investeerders dan Facebook.

8 De Briste bergbeklimmer Kenton Cool voert als eerste vanaf de Mount Everest - hoogste berg ter wereld - een 3G-telefoongesprek.

10 Microsoft koopt internettelefoonbedrijf Skype voor 8,5 miljard dollar (5,9 miljard euro) in contanten. Het gaat om de grootste overname van de softwarereus in zijn bestaan.

10 IBM breidt met het oog op Big Data-toepassingen de tapestorageportfolio uit met nieuwe hardware en software waaronder de eerste ‘tape library’ die 2,7 exabyte kan opslaan. IBM kiest voor tape, omdat het een goedkope en efficiënte manier is om gigantische hoeveelheden data op te slaan.

10 Op de jaarlijkse klantenbijeenkomst EMC World in Las Vegas heeft het bedrijf zijn Isilon opslagsysteem gepresenteerd. Volgens EMC is dit het grootste enkelvoudige opslagsysteem voor ‘big data’: meer dan 15 petabyte, benaderbaar als een enkele file.

10 De naam van KPN’s IT-dochter Getronics verdwijnt in de loop van dit jaar en het onderdeel gaat verder onder de KPN-naam. Dat zei topman Eelco Blok in een toelichting op de nieuwe strategie voor het bedrijf tot en met 2015.

10 Het Europees Parlement keurt met ruime meerderheid de plannen van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) goed om het gebruik van internet te bevorderen. Vanaf 2013 moet iedere Europese burger toegang hebben tot breedbandinternet.

13 Onderzoek naar Nederlandse pakketsoftware leidt tot een kritische conclusie: de softwareleveranciers kijken te weinig naar de parktijksituatie bij hun klanten.

16 De beroepsverenigingen voor ICT-professionals Ngi en VRI gaan samen verder. Plannen om de beide verenigingen na 25 jaar weer samen te voegen zijn in voorbereiding. De nieuwe vereniging wil de Nederlandse ICT-beroepsgroepen prominenter vertegenwoordigen.

17 SanDisk neemt voor 327 miljoen dollar Pliant Technology over, producent van solid state disks (SSD’s) voor gebruik in grote opslagsystemen. Daarnaast is een nieuwe versie in ontwikkeling, die aangesloten kan worden op PCIe slots.

19 De aandelen van het zakelijke onlinenetwerk LinkedIn zijn donderdag op de eerste dag dat ze werden verhandeld explosief gestegen. Bij de beursgang werden zij aangeboden voor 45 dollar. Na een piek van ruim 122 dollar noteerde het aandeel een slotkoers van 94,25 dollar. De waarde van LinkedIn steeg daarmee tot ongeveer 8,9 miljard dollar.

20 De koopkracht van ICT’ers stijgt dit jaar marginaal, is de conclusie uit de Salary Survey van Automatisering Gids. De salarissen van ICT’ers stijgen dit jaar gemiddeld met 1,9 procent. De salarisstijging in de ICT-sector ligt nog wel iets boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen.

20 Aan de kassa rekent Amazon.com sinds 1 april voor elke 100 papieren boeken 105 e-boeken af. Daarbij rekent Amazon.com ook de papieren boeken mee waarvan geen elektronische versie beschikbaar is.

20 Nvidia heeft de naar eigen zeggen snelste grafische processor ter wereld gelanceerd. De Tesla M2090 is bij wiskundige en wetenschappelijke bewerkingen 30 procent krachtiger dan zijn voorganger.

20 Supercomputerbouwer Convey heeft de Graphconstructor ontwikkeld, een systeem waarmee toepassingen uit de bio-informatica aanzienlijk kunnen worden versneld. Bij praktijkmetingen zijn al versnellingen met een factor 2,2 tot 8,5 gemeten.

23 Het Amerikaanse internetbedrijf Google stopt met het ambitieuze project om alle oude krantenpagina’s op internet te zetten.

23 Met verbeteringen aan laser­technologie zijn onderzoekers erin geslaagd de transportcapaciteit van een enkele laser op te schroeven naar een nieuw record van 26 terabit per seconde.

27 Spammers zetten voor het eerst zelf valse diensten voor het verkorten van webadressen op om bij het klikken op een link de echte bestemming te verbergen.

31 De Ledenraad van het Ngi bestaat niet meer. Op donderdag 26 mei vond de laatste bijeenkomst plaats van het orgaan, waarin de geledingen van het Ngi waren vertegenwoordigd via afgevaardigden.

Juni

Sony gaat dit weekend het netwerk van PlayStation wereldwijd weer toegankelijk maken. Gebruikers in Europa, Amerika en Azië kunnen dan weer online games kopen en spelen.

3 Nederlandse internetters waren in april gemiddeld 31,3 uur online, dat is ruim 29 procent langer dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau comScore.

3 Nederlanders maken meer gebruik van de browser Internet Explorer dan mensen in veel andere landen. Dat blijkt uit cijfers van StatCounter.

3 Oracle trekt de handen af van OpenOffice.org. De code van de opensourcetegenhanger van Microsofts Office is verrassend genoeg niet gedoneerd aan The Document Foundation, waar veel contribuanten aan de code zich in verzameld hebben, maar aan de Apache Software Foundation.

7 RSA biedt aan de tokens van zijn klanten die gebruikmaken van SecurID te vervangen. Aanleiding is de aanval op zijn klant Lockheed Martin, eerder dit jaar.

8 World IPv6-dag. Georganiseerd om de kinderziekten van het ‘nieuwe’ internetprotocol boven water te krijgen. De eerste uren nam wereldwijd het IPv6-verkeer met een factor 5 toe.

9 HP eist in een brief op poten dat Oracle zijn besluit terugdraait om geen nieuwe software voor de Itaniumprocessor meer te ontwikkelen. Als Oracle niet tot inkeer komt, dreigt HP met juridische stappen.

9 Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) geeft te kennen dat hij het voorstel van de Tweede Kamer omarmt om de vrije toegang tot internet in de wet op te nemen. Nederland is het eerste land in Europa dat deze stap zet.

10 Microsoft heeft in hoger beroep de door het Canadese softwarebedrijfje i4i aangespannen zaak omtrent patentschending in Microsoft Word verloren en moet 290 miljoen dollar schadevergoeding betalen.

14 AMD heeft nieuwe processors op de markt gebracht die zich onderscheiden door hun lage energiegebruik. De AMD Fusion A-Series Accelerated Processing Units combineren rekenkracht en grafische verwerking op één chip.

14 Freescale Semiconductor zegt samen met BMW een ontwerp te hebben voor een goedkope microcontroller die met camera’s een compleet beeld biedt van obstakels rond een auto. Dergelijke systemen zijn niet nieuw, maar de kosten van een 360-gradenzichtsysteem zijn zo hoog dat ze nu alleen op de allerduurste modellen worden geleverd.

15 Een meerderheid in de Tweede Kamer van PVV, SP, GroenLinks en PvdA wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) veelbesproken kinderziektes in het systeem van de OV-chipkaart oplost, voordat ze verder gaat met het gefaseerd afschaffen van de strippenkaart.

15 IBM viert zijn honderdjarig bestaan.

17 Oracle eist ‘miljarden’ dollars schadevergoeding van Google in een rechtszaak die het softwarebedrijf vorig jaar al aanspande wegens inbreuk op zijn Java-patenten uit Android. Uit rechtbankstukken blijkt nu pas hoeveel geld Oracle uit zijn rechten op Java denkt te kunnen wringen.

17 De Nederlandse versie van Wikipedia bestaat tien jaar. De populaire encyclopedie staat in de top 10 van meest bezochte websites ter wereld.

20 De snelste computer ter wereld staat tegenwoordig in Japan. Het gaat om een systeem dat Kei heet en dat een kracht heeft van ruim 8 petaflops. Dat is meer dan drie keer zo snel als de vorige nummer 1, de Tianhe-1A uit China, die nu naar plaats 2 is verbannen.

20 De leiding van de politieorganisaties - de burgemeesters en de korpschefs - zijn hoofdschuldigen in het fiasco van het landelijke politie-ICT-systeem. De kwaliteit van het systeem speelde in de besluitvorming nauwelijks een rol. De agent stond niet centraal bij de ontwikkeling van het politiesysteem dat in 2009 landelijk werd ingevoerd. De gebruiksvriendelijkheid is daardoor ver te zoeken. Dit concludeert de Rekenkamer uit onderzoek.

20 Vanaf volgend jaar kunnen bedrijven hun merken laten registeren als internettopdomein. De ICANN nam gisteren het definitieve besluit daartoe op een vergadering in Singapore. Het besluit kan tot gevolg hebben dat volgend jaar naast de generieke topdomeinen als .com, .net en .org, ook topdomeinen als .cocacola of .omo verschijnen.

22 De diverse websites van Google trokken in mei het recordaantal van 1 miljard bezoekers. Microsoft behield zijn tweede positie met 905 miljoen unieke bezoekers. Met 714 miljoen bezoekers staat Facebook op de derde plaats.

27 De ICT van Amsterdam staat er nog slechter voor dan al was gedacht. Er dreigt een nieuwe tegenvaller van meer dan 40 miljoen euro.

28 Microsoft begint met de verkoop van Office 365, het online pakket Office-gereedschap waarmee Microsoft de dreiging van Google Apps wil pareren. Met prijzen van 2 tot 27 dollar per gebruiker per maand is Microsoft wel duurder dan Google.

28 Voor het beter doorrekenen van weerkundige modellen en klimaatonderzoek heeft het KNMI een Bullx B500 supercomputercluster aangeschaft. Het systeem bevat bijna 400 nodes, samen goed voor een rekenvermogen van ruim 58 teraflops.

29 Maar liefst 65 nieuwe bedrijven hebben zich aangemeld voor de Open Virtualization Alliance (OVA). Deze beijvert zich voor het gebruik van open virtualisatietechnologieën, waaronder Kernel-based Virtual Machine (KVM).

30 IBM zegt de belangrijkste hobbels voor de introductie van ‘phase change memory’ (PCM) te hebben weggenomen. In 2016 kunnen de eerste servers met het alternatief voor DRAM-geheugentechnologie worden geleverd.

30 Gartner verhoogt zijn prognose van de IT-bestedingen wereldwijd in 2011 met een kleine 100 miljard dollar naar 3672 miljard dollar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!