Jaaroverzicht 2011: maart - april

7 december 2011

maart

1 De VS hebben China’s grootste internetzoekmachine Baidu opnieuw op een zwarte lijst gezet omdat de onderneming een platform is voor nepartikelen en illegale downloads.1De website van Stichting Brein is sinds middernacht uit de lucht als het gevolg van een DDoS-aanval.2 De International Software Escrow Asociation (ISEA) gaat van start. Het is een initiatief van zes gevestigde escrowbedrijven, te weten: Escrow Europe Scandinavia, Escrow Europe South Africa, InnovaSafe (USA), Logitas (Frankrijk), SES (UK) en Escrow4all (NL).

2 Ondanks het feit dat hij met ziekteverlof is onthult Apple-topman Steve Jobs zelf de iPad 2. Het apparaat is op veel fronten verbeterd, maar de verwachtingen worden niet geheel ingelost. De veranderingen mogen eerder een evolutie dan een revolutie worden genoemd.

2 Vakbondsleden zijn akkoord gegaan met het bereikte akkoord tussen Werkgeversvereniging~ICT en vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie over een nieuwe CAO voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK). De leden nemen genoegen met een salarisverhoging van 1,25 procent.

2 “Dit is een zwarte dag voor skimmers. Het nieuwe pinnen is namelijk veel veiliger en voorkomt fraude.” Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën tijdens de introductie van ‘het nieuwe pinnen’. Vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders alleen nog betalen met een bankpas met een chip met bijbehorende pincode.

7 Microsoft probeert de uitfasering van Internet Explorer 6 te versnellen. Het lanceert als onderdeel daarvan de website www.ie6countdown.com. Die geeft aan hoe groot het aandeel van IE6 nog is, uitgesplitst over 43 landen.

7 De ICT-vakbeurs CeBIT blijkt iets meer publiek te hebben getrokken dan in 2010. Afgelopen week passeerden 339.000 bezoekers de poorten van het Deutsche Messe-terrein in Hannover. Ook bij de exposanten was er iets meer belangstelling: 4200 in 2011 tegen 4150 in 2010.

8 Schijvenproducent Western Digital gaat concurrent Hitachi Global Storage Tech overnemen. Met de overname is een bedrag van 4,3 miljard dollar gemoeid.

11 Het programmmeeronderwijs sluit niet aan op de arbeidsmarkt, blijkt uit een studie van de Lauren Simonse Groep. Java wordt veel onderwezen, C# en .NET ondanks de vraag bij bedrijven een stuk minder.

11 Bijna een jaar na de lancering van de iPad ligt de tweede versie van de populaire tablet in Amerika in de winkel. De start van de verkoop ontketent een ware run op het apparaat; de belangstelling van kopers lijkt die van de lancering van de iPad in april vorig jaar te overtreffen.

14 Nog even en Office XP is tien jaar oud. Microsoft waarschuwt alvast dat het vanaf 12 juli geen ondersteuning meer biedt voor het hoogbejaarde kantoorpakket; dat maakt gebruik ervan na juli een afrader.

14 Microsoft introduceert de definitieve versie van zijn nieuwe webbrowser Internet Explorer 9. In Nederland is het dan al dinsdag 15 maart.

14 Als voetnoot bij het menselijk leed dat de Japanse aardbeving afgelopen vrijdag veroorzaakte, blijkt ook de chipindustrie slachtoffer te worden. Japan telt tientallen chipfabrieken. Een groot deel daarvan is geconcentreerd in de kuststrook die is getroffen door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Ook de helft van de zeekabels in de Stille Oceaan blijkt verwoest door de vloedgolf.

14 Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ondertekent het convenant Bankenteam, waarin het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Openbaar Ministerie (OM), de Nederlandse Vereniging van Banken en bestuurders van ABN AMRO, Rabobank en ING gaan samenwerken om bijvoorbeeld fraude met internetbankieren tegen te gaan.

16 Vanaf vandaag kan in heel Nederland met de OV-chipkaart worden gereisd. Het elektronische vervoerbewijs is als laatste geïntroduceerd in Groningen en Drenthe.

16 Een domper voor de voorstanders van open source: de Algemene Rekenkamer waarschuwt dat de verwachtingen van kostenbesparing met open source niet al te hoog gespannen moeten zijn.

18 Samsung introduceerde officieel de 9-series laptop, een ultradunne pc die de MacBook Air naar de kroon steekt.

18 Google herstelt de mogelijk­heden om documenten aangemaakt in de cloudkantoorsuite Google Docs op de lokale computer te bewaren.

21 Twitter bestaat vijf jaar. Jack Dorsey, een van de oprichters van Twitter, stuurde op 21 maart 2006, rond tien uur ’s avonds de eerste Tweet.

21 Hackers zijn erin geslaagd bij een aanval op de systemen van beveiligingsbedrijf RSA gegevens buit te maken die van belang zijn voor de SecureID two-factor authenticatieproducten. De RSA-directie ziet voor zijn klanten geen gevaar, maar de klanten vertrouwen het toch niet. RSA moet uiteindelijk in 2011 60 miljoen dollar uittrekken om noodverbanden bij klanten te leggen.

22 Gemiddeld een op de vijf applicaties is overbodig. Bij elkaar heeft het internationale bedrijfsleven miljoenen applicaties die geen waarde toevoegen aan het bedrijf. Die conclusie trekken Capgemini en HP in het Application Landscape Report.

22 Mozilla publiceert versie 4 van zijn browser Firefox. De eerste dag wordt de browser 7,1 miljoen maal gedownload – veel vaker dan Microsofts IE9 de eerste dag. Dag twee reikt de teller tot 8,75 miljoen – een downloadrecord.

23 Oracle maakt geen nieuwe software meer voor Itanium-processors. Volgens Oracle is het platform niet meer levensvatbaar. HP pikt het niet en begint een rechtszaak om Oracle op basis van gemaakte afspraken tot ondersteuning van de Itanium te dwingen.

23 Software voor de besturing van kerncentrales en industriële installaties blijkt gatenkaas. Het Stuxnet-incident heeft de beveiligingsonderzoekers wakker geschud. Bij nadere inspectie blijkt software die gebruikt wordt om industriële complexen te besturen te miegelen van de beveiligingslekken.

25 De iPad 2 is vanaf het eind van de middag nu ook in Nederland te koop bij een aantal Apple-wederverkopers. De nieuwe tablet is kennelijk schaars. De webwinkel van Apple Nederland noemde vrijdagochtend vroeg als verzenddatum ‘over 2-3 weken’ voor alle modellen. In de Verenigde Staten is de levertijd overigens opgelopen tot 4 à 5 weken.

25 De korpsbeheerders stellen minister Opstelten voor de ICT van de Nederlandse politie volledig te vernieuwen. Omdat de politieorganisatie de controle over de ICT dreigt te verliezen en omdat de infrastructuur en de ICT-organisatie de huidige situatie niet meer aankunnen. Volledige vernieuwing is de enige optie, stellen de korpsbeheerders.

28 Intel heeft de eerste Celeronprocessor uitgebracht die is gebaseerd op de Sandy Bridge-architectuur. Het is een processor met 2 cores, bedoeld voor goedkope laptops.

31 Microsoft heeft zich met een formele klacht gemengd in het onderzoek dat de Europese Commissie uitvoert naar Googles handel en wandel. Google is een innovatief bedrijf, maar vertoont steeds vaker gedrag dat de concurrentie moet afstoppen, stelt Microsofts senior vicepresident en hoofd Juridische Zaken Brad Smith. Van dat gedrag heeft vooral Microsoft last, als ‘de enige levensvatbare concurrent van Google in de VS en in een groot deel van Europa’.

april

1 Toezichthouder FTC bestraft Google voor zijn onbesuisde introductie van Google Buzz vorig jaar. Het bedrijf moet verplicht een gedegen privacybeleid opstellen en krijgt 20 jaar lang extra controle daarop door een onafhankelijke partij.

4 Larry Page neemt het roer bij Google over van Eric Schmidt.

5 De Eerste Kamer verwerpt unaniem het plan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voor verplichte landelijke elektronische uitwisseling van medische gegevens wilde regelen. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is volgens de Senaat niet veilig genoeg.

6 Chipfabrikant Freescale ziet ervan af een fabriek te herbouwen die zwaar is beschadigd bij de recente aardbeving in Japan.

7 De gemeente Amsterdam trekt 4,1 miljoen euro uit om de gammele ICT-voorzieningen tot juli van dit jaar aan de praat te houden. De Dienst ICT zal deze adempauze benutten om een ‘veranderplan’ te maken dat een structurele oplossing moet bieden.

8 Software stikt van de fouten: in 2010 werden 8500 zwakke plekken in software gevonden. Niet alleen is dat waarschijnlijk het topje van de ijsberg, het wordt voorlopig ook niet beter, zeggen experts in Automatisering Gids.

13 Datacenter EvoSwitch neemt in Haarlem een nieuwe hal van 5000 vierkante meter in gebruik. Die zal naar verwachting in 2012 alweer vol zijn. Evoswitch wil daarom uitbreiden in Haarlem en gaat ook in Frankfurt een ‘groen’ datacenter bouwen.13 Cisco stopt met de draagbare HD-videocamera Flip. De afdeling die verantwoordelijk is voor het apparaatje gaat ook dicht. Ook andere consumentenproducten worden geschrapt.14 Microsoft ziet het kennelijk niet meer zitten met Vista: de volgende versie van zijn webbrowser Internet Explorer draait alleen op Windows 7.18 De IPv4-adressen zijn bijna op. De regionale nummerbeheerder APNIC, die in groeimarkt Azië de IP-adressen verdeelt, is door zijn voorraad IPv4-adressen heen. Het Europese RIPE/NCC verwacht dit punt binnen enkele maanden te bereiken.

20 Seagate koopt van Samsung het bedrijfsonderdeel dat harde schijven maakt voor een bedrag van 1,38 miljard dollar. Ook krijgt Samsung een aandeel van 9,6 procent in Seagate.

21 Intel werkt aan een versie van de x86-chiplijn die overweg kan met Google’s Android 3.0 Honeycomb besturingssysteem. Intels algemeen directeur Paul Otellini bevestigde eerdere geruchten over de x86-Android 3.0-chips

26 Firefox 4 is sinds de introductie meer dan 100 miljoen keer gedownload. Dat heuglijke feit maakte Mozilla bekend in een blog.

27 De gegevens van 77 miljoen gebruikers van het PlayStation-netwerk zijn twee dagen in handen geweest van een hacker. Vorige week werd het netwerk gekraakt, zodat onder meer namen, adressen en mogelijk ook creditcardgegevens enige tijd toegankelijk waren. Volgens fabrikant Sony zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat er misbruik is gemaakt van de gegevens. De kraak dwong Sony wel het netwerk maanden stil te leggen.27 Vingerafdrukken worden voorlopig niet centraal opgeslagen, heeft minister Donner besloten. Hij komt daarmee aan de Tweede Kamer tegemoet, die veel moeite heeft met de centrale opslag van zulke gegevens.29 Het lekken van details over de iPad 2 in december 2010 komt drie werknemers van de Chinese producent Foxconn duur te staan. De politie heeft ze wegens hun loslippigheid gearresteerd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!