Overslaan en naar de inhoud gaan

'IXA' moet onderzoekers en ondernemers bij elkaar brengen

Innovation Exchange Amsterdam (IXA) moet gaan functioneren als expertisecentrum dat onderzoekers en bedrijven helpt bij het tot samenwerking komen rond innovatieve ontwikkelingen. De bedoeling is dat wetenschappelijke resultaten dusdanig worden benut dat maatschappelijke en economische meerwaarde ontstaat. Oorspronkelijk lag die verantwoordelijkheid bij de zogeheten kennis-transfercentra, maar door samenvoeging op stedelijke schaal hoopt men nu aan effectiviteit te winnen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

IXA richt zich vooral op de zakelijke en juridische kant van kennisuitwisseling tussen onderzoekers en ondernemers. Daarbij draait het vaak om zaken als intellectueel eigendom, contracten, zakelijke onderhandelingen en marktonderzoek. Ook helpt IXA onderzoekers bij het vinden van samenwerkingspartners en bronnen voor onderzoeksfinanciering. De expertise en ervaring van de business developers, juristen en subsidieadviseurs complementeert de vakinhoudelijke kennis van de onderzoeker.

Nieuw algoritme

Voor Amsterdamse onderzoekers moet IXA het expertisecentrum worden dat hen helpt bij het omzetten van hun inzichten, ideëen of onderzoeksresultaten naar toepassingen waar bedrijven, maatschappelijke organisaties, investeerders iets mee kunnen. Als voorbeeld noemt de IXA zelf 'een nieuw algoritme om digitale gegevensuitwisseling veiliger te maken', 'een app die ouderen helpt hun medicatie tijdig en op de juiste manier in te nemen', 'een nieuw chemisch proces om zonnecellen efficiënter te maken' en 'een nieuwe methode om het onderwijs aan kinderen met een taalachterstand te verbeteren'.

Voor Wim Stalman, vicevoorzitter en decaan van de raad van bestuur VUmc, is de behoefte aan IXA evident: "Onze maatschappij roept om oplossingen voor tal van problemen. Er is een duidelijke behoefte aan het omzetten van wetenschappelijke inzichten en doorbraken naar tastbare toepassingen, in welke vorm dan ook, waar de maatschappij daadwerkelijk iets aan heeft." Michel Bergh, directeur IXA, voegt daar aan toe: "Door de institutionele grenzen tussen de Amsterdamse deelnemende instellingen weg te halen wordt de uitwisseling van kennis en innovaties enorm versterkt."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in