Overslaan en naar de inhoud gaan

ITvitae leidt jongeren met autisme op tot data engineer en data science professional

ITvitae is een nieuwe opleiding begonnen voor jongeren met autisme of hoogbegaafdheid. Deze jongeren worden bij de Amersfoortse organisatie via één studie opgeleid tot data engineer of data science professional. De opleiding werd ontwikkeld in samenwerking met Anchormen - een bedrijf dat werkt aan projecten op het gebied van data activatie, data engineering en data science.
ITvitae
© ITvitae
ITvitae

ITvitae leidt al sinds 2013 ICT-talenten met autisme en hoogbegaafdheid op tot IT'ers en begeleidt hen naar duurzaam werk. Het overgrote deel van de studenten viel in het reguliere onderwijs uit vanwege hun autismeprofiel of hoogbegaafdheid, en rondt nu bij ITvitae alsnog een opleiding succesvol af. Daarna worden ze begeleid om ook werk te vinden in hun specialisatie.

De nieuwe studie, Data Engineer/Data Science Professional, gaat op 28 september van start. Tijdens die studie ontwikkelen kandidaten zowel kennis over data engineering als over data science, waardoor ze volgens ITvitae beter aansluiten bij de behoefte uit de arbeidsmarkt. De studenten werken tijdens de opleiding in lesgroepen van tien tot veertien gelijkgestemden aan hun ICT-specialisatie. Voor deelname is een hbo+-denkniveau gewenst, maar een diploma is niet vereist. 

Hoewel het programma nog van start moet gaan, kunnen studenten zich tijdens de zomermaanden al voorbereiden op het lesprogramma. Daarbij krijgen ze ook begeleiding vanuit de stichting. 

Lessen in coronacrisis

Nadeel is wel dat ITvitae een sociale onderneming is, wat betekent dat er geen financiering door DUO mogelijk is. Wel kunnen kandidaten die een UWV-gerelateerde uitkering hebben een deel van het traject door het UWV laten financieren. Studenten met een andere uitkering kunnen bij hun gemeente vragen naar mogelijkheden. Daarnaast heet ITvitae een Studiefonds voor kandidaten met onvoldoende eigen financiële middelen. 

Ook de coronacrisis zorgt voor uitdagingen binnen het onderwijs, nu iedereen anderhalve meter afstand tot elkaar moet houden. Volgens ITvitae is dat echter geen probleem, omdat de stichting in het voormalige Eemklooster in Amersfoort is gevestigd en daar ruime leslokalen heeft. Studenten kunnen dus veilig en volgens overheidsrichtlijnen met hun opleiding beginnen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in