Overslaan en naar de inhoud gaan

ITIL v3 is nog een brug te ver

Van de 500 respondenten gaf 56 procent te kennen nog met ITIL 2 te werken, terwijl 44 al met ITIL 3 zegt te werken. Dat lijkt echter mooier dan het is, bleek bij doorvragen. Van de bedrijven die ITIL gebruiken, geeft 46 procent te kennen er nog weinig tot een gemiddeld niveau van expertise in ITIL opgebouwd te hebben. Het aantal respondenten dat een hoog of zeer hoog niveau van expertise zegt te hebben opgebouwd, ligt met 31 procent beduidend lager.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat geeft te denken bij een raamwerk dat al 20 jaar bestaat, merkt het rapport op.

Ook de acceptatie van ITIL v3 lijkt met een penetratiegraad van 44 procent mooier dan-ie feitelijk is, constateert Hornbill. Zo geeft 28 procent aan de afgelopen twee jaar te zijn begonnen met de implementatie van ITIL; iets meer dan de helft koos ervoor ITIL2 te implementeren, hoewel ITIL versie 3 al beschikbaar was.

De ITIL 2-gebruikers hebben bovendien lang niet alle ITIL-processen geïmplementeerd. Het meest maakt men gebruik van incident management (96 procent) en veranderingsbeheer (84 procent). Andere processen scoren veel lager; beheer van service levels is bijvoorbeeld maar door 55 procent van de bedrijven volgens ITIL 2 ingericht.

Bijna de helft van de ITIL 2-gebruikers is bovendien niet van plan over te stappen op versie 3. Liefst 7 procent heeft al besloten dat niet te doen, 10 procent heeft nog geen formeel besluit genomen, maar verwacht niet het te doen, en 32 procent zal wel enkele kernconcepten van versie 3 overnemen, maar verder op versie 2 blijven.

31 procent van de respondenten voert een upgrade door van versie 2 naar versie 3, en begint daarbij met de processen die al volgens ITIL 2 zijn ingericht. Hornbill constateert ook een merkwaardige contradictie in het feit dat de respondenten vooral gecharmeerd zijn van de levenscyclus-benadering van versie 3, maar dat de bedrijven er niet toe overgaan – of in slagen – om deze benadering ook te implementeren met versie 3.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in