Innovatie & Strategie

Zakelijke software
digitalisering

IT'er vervangt effectenhandelaren

Slecht nieuws voor wie veel geld - en bonussen - denkt te verdienen in de financiële sector. Maar voor IT'ers zijn er nieuwe baankansen.

© Pixabay CC0 Public Domain
9 februari 2017

Slecht nieuws voor wie veel geld - en bonussen - denkt te verdienen in de financiële sector. Maar voor IT'ers zijn er nieuwe baankansen.

Goldman Sachs heeft al honderden effectenhandelaren vervangen door IT'ers. En dat  vervangingsproces is nog niet ten einde, blijkt uit een voordracht van Marty Chavez aan de faculteit Applied Computational Science van Harvard University. Chavez was tot voor kort de CIO van Goldman Sachs. In april wordt hij chief financial officer.

In 2000 had Goldman Sachs nog 600 effectenhandelaren in dienst. Inmiddels zijn dat er 2, vertelde Chavez. De rest van het werk wordt gedaan door computerprogramma's. Die leveren op zich ook wel weer werk op, maar dan voor IT'ers. Goldman Sachs heeft zo'n 200 IT'ers in dienst voor onderhoud en verdere ontwikkeling van zijn geautomatiseerde effectenhandel.

 

Goldman Sachs heeft zijn oog nu laten vallen op onderdelen van zijn portfolio waar de prijs niet op een beurs tot stand komt. Het gaat daarbij onder meer om de valutahandel en de handel in opties. Momenteel worden daarvoor algoritmes ontwikkeld die de taak van mensen kunnen overnemen. Bij de valutahandel heeft Goldman Sachs al kunnen vaststellen dat door automatisering 4 handelaren kunnen worden vervangen door 1 IT'er; daar is de besparing dus nog groter dan bij de effectenhandel. Om een idee te geven: volgens het Engelse Coalition verdienen handelaren op Wall Street gemiddeld zo'n 500.000 dollar.

Ook de investeringsbankiers zullen niet ontkomen aan de gevolgen van automatisering, zei Chavez. Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld de voorbereiding van een beursgang uitgesplitst in 146 stappen. Veel daarvan smeken er om geautomatiseerd te worden, aldus Chavez.  Dat maakt de investeringsbankier niet overbodig, maar Goldman Sachs kan ook hier met veel minder mensen toe. En bij een gemiddeld salaris van 700.000 dollar tikt dat natuurlijk lekker aan.

Goldman Sachs heeft onlangs ook voor consumenten een leenfaciliteit in het leven geroepen. Dit Marcus gedoopte platform werkt geheel automatisch, zonder menselijke tussenkomst bij aanvragen en controle op terugbetaling, aldus CVhaves.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.