Overslaan en naar de inhoud gaan

Italië beboet Apple en Samsung om tragere oude smartphone

Smartphonefabrikanten Apple en Samsung zijn beboet door de Italiaanse mededingingsautoriteit vanwege het bewust afknijpen van de snelheid van oudere smartphones via software-updates.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Beide fabrikanten moeten de Italianen 5 miljoen betalen voor het vertragen van de smartphones. Daarnaast moet Apple nog eens 5 miljoen euro betalen vanwege gebrekkige voorlichting aan klanten over het vervangen of onderhouden van de batterijen van hun iPhones, meldt VentureBeat

Onnodige vervanging

De klachten over de smartphones van beide fabrikanten gingen vooral om de lagere snelheid van de telefoons, nadat gebruikers een update installeerden. Hierover hebben beide merken hun klanten onvoldoende gewaarschuwd.

Ook de afwezigheid van een mogelijkheid tot het terugdraaien van een software-update, ofwel een herinstallatie van oudere software, wordt de fabrikanten kwalijk genomen. De acties zouden consumenten vooral aanzetten tot onnodige vervanging van hun oude smartphone, en dus de aanschaf van een nieuwe device, terwijl dit wellicht dus niet noodzakelijk was. 

'Uitval voorkomen'

Apple erkende vorig jaar dat de iPhone-software het effect had van het vertragen van sommige telefoons met batterijproblemen, maar ontkende dat het ooit iets had gedaan om opzettelijk de levensduur van een product te verkorten.Volgens de fabrikant zou de update de smartphones moedwillig vertragen om zo uitval te voorkomen. 

Het bedrijf ging vervolgens door het stof en verlaagde de vervangingskosten van de batterij. Tegelijkertijd gaf Apple aan de software te veranderen om gebruikers te laten zien of hun telefoonbatterijen goed werkten. Over de software-updates van Samsung hiervoor nooit eerder twijfel geweest.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in