Overslaan en naar de inhoud gaan

‘IT-studenten verkeerd opgeleid’

Met name hogescholen en universiteiten laten ‘flink wat steken vallen’ bij het opleiden van IT-managers, stelt Pieter Schoehuijs, CIO van AkzoNobel, in het dagblad. Volgens hem verwachten bedrijven dat veel vacatures door het slechte onderwijs onvervulbaar zullen zijn. Hij stelt samen met André Haket, CIO van Stork, zelfs dat om die reden veel werk moet worden geëxporteerd naar landen als India, waar wel voldoende gekwalificeerd IT-personeel voorhanden is.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Hierdoor dreigen volgens Schoehuijs en Haket duizenden IT-banen in Nederland verloren te gaan.

Behoefte aan bruggenbouwers

Volgens de twee CIO’s leiden onderwijsinstellingen nu vooral veel computerprogrammeurs op. Maar het bedrijfsleven schreeuwt juist om werknemers die als informatiemanager de brug weten te slaan tussen programmeurs en afdelingen als verkoop, personeelszaken en onderzoek.

Bedrijven starten eigen opleiding

Omdat het onderwijs niet voldoet, beginnen De Nederlandsche Bank, Stork en AkzoNobel in november met een gezamenlijke opleiding IT-management. “Wij steken onze nek uit. We rekenen erop dat meer concerns snel zullen aansluiten”, zegt Haket. Vijftig schoolverlaters hebben inmiddels interesse getoond; voor slechts twintig is plaats.

Bemoeienis politiek gewenst

Haket benadrukt in het artikel dat het moeilijk is om jong talent te interesseren voor de IT-wereld. “Terwijl ook de IT-industrie moet verjongen. We moeten zorgen dat de scholing veel beter aansluit op de wensen van het bedrijfsleven. In het onderwijs gaat dat bepaald niet vanzelf.” Volgens Schoehuijs moet ook de politiek zich er mee bemoeien.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in