Management

Outsourcing

IT-starters klaargestoomd in India

21 maart 2013

Klanten van Accenture, veelal AEX-bedrijven, laten steeds meer werk uitvoeren vanuit lagelonenlanden, met name India. “Het is ook niet voor niks dat ondanks onze groei, het aantal medewerkers in Nederland niet toeneemt, terwijl onze personeelsomvang in bijvoorbeeld India sterk groeit”, vertelt Irine Gaasbeek, executive partner bij Accenture. Dat betekent dat IT-consultants van Accenture regelmatig naar die locaties vliegen voor overleg of bijdragen aan projecten die deels daar worden uitgevoerd. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit als je net uit de schoolbanken bij Accenture komt werken. Althans… gebeurde. Want sinds begin dit jaar is er bij de IT-dienstverlener een speciaal programma gestart voor pasafgestudeerde Nederlandse IT-professionals: het India Career Experience-programma. Ieder kwartaal vertrekken er tien ‘new hires’ – bachelor- en masterstudenten met een IT-achtergrond – voor zes maanden naar India om vanuit daar te werken op projecten en trainingen te volgen met Indiërs.

Vliegende start

Gaasbeek is de bedenker van het programma. “Als je klaar bent met je opleiding en de consultancy in wilt om brede ervaring op te doen, heb je nog totaal geen beeld van de snelle groei van de offshoringmarkt, de cultuurverschillen, de manier waarop multinationals in Nederland samenwerken met deze landen, of praktische zaken zoals de 45-urige werkweek in India”, licht zij toe. Zij hoopt starters met behulp van het programma beter voor te bereiden op de gevolgen van offshoring. Bovendien is het type werk dat naar India verdwijnt vooral technisch gericht en vindt Accenture het belangrijk dat de Nederlandse IT-professionals zo allround mogelijk worden opgeleid. “Vroeger konden IT’ers alle aspecten van een project hier op locatie onder de knie krijgen, nu zijn een aantal activiteiten verschoven naar lagelonenlanden. Wij vinden het belangrijk dat Nederlandse professionals een gedegen kennis hebben van de technologie, voordat ze zich meer gaan richten op uitvoerende taken als projectmanagement. Om allround IT-professionals te worden vinden wij het belangrijk dat ze ter plekke in India de fijne kneepjes van het vak leren”, licht Gaasbeek toe.

Het programma is een intensieve training on the job, waarbij ze razendsnel, in een half jaar tijd, het vak leren. Dat kan zijn op verschillende specialisatiegebieden, waaronder Oracle, Business Intelligence, JAVA/J2EE en SAP, daar waar behoefte aan is op projecten bij klanten. Voordat ze naar India afreizen is bekend op welk project en bij welke klant ze komen te werken. Op het Indiase kantoor van Accenture werken ze samen met hun Indiase teamleden aan het project. Als ze terug zijn in Nederland blijven ze aan hetzelfde project werken. Gaasbeek: “Dan hebben ze én relevante werkervaring én weten ze hoe ze goed kunnen samenwerken met hun collega’s in India. Dit geeft ze een vliegende start, waar ze zeker ook profijt van zullen hebben in de rest van hun carrière.”

Deelnemers moeten wel bereid zijn om een half jaar aan de andere kant van de wereld te wonen en werken. Het zijn volgens Gaasbeek vooral starters die wat avontuurlijker zijn ingesteld en een internationale carrière ambiëren, die reageren. De India-route is overigens niet verplicht. “Mensen die het niet zien zitten om een half jaar weg te gaan kunnen solliciteren op onze reguliere vacatures.”

Bootcamp in India

Ook andere Nederlandse IT-bedrijven zijn inmiddels overtuigd van de voordelen van offshore-trainingen of -inwerkperiodes voor hun medewerkers. Zo laten onder meer Getronics, ING, Atos-Origin, Fujitsu en Ilionx hun werknemers in India opleiden door Koenig Software Systems. Detacheerder Ilionx stuurde de afgelopen jaren tientallen junior consultants voor een bootcamp van enkele weken naar India. Het begon hiermee in 2005. Volgens marketing- en business unitmanager Antoine Teunissen heeft dit niet alleen met de lagere kosten te maken. “Een normaal certificeringstraject voor bijvoorbeeld een Microsoft-developer neemt in Nederland vaak meer tijd in beslag, omdat het veelal gepland wordt rondom het lopende werk. In India kunnen zij zich volledig focussen op de opleiding, waardoor niet alleen de resultaten beter zijn, maar er vaak in de beschikbare tijd ook nog meer certificaten worden gehaald dan initieel gepland.”

De starters die een bootcamp hebben gevolgd in India zijn doorgaans superenthousiast. Teunissen: “Zeker de junioren vinden dit een aansprekende aanpak. Omdat zij meestal aan het begin van hun carrière staan, zijn zij ook nog redelijk flexibel om zo’n 30 tot 40 dagen van huis te zijn. Je merkt dat hun India-ervaring nog lang doorwerkt. Zelfs na een aantal jaar wordt hier nog met veel positieve herinneringen aan teruggedacht. Regelmatig krijgen we het verzoek of ze terug kunnen voor een aanvullende specifieke opleiding en dat is ook al een aantal keren gebeurd.”

De detacheerder werkt voor kortere trainingen nog wel met Nederlandse opleidingsinstituten, en als medewerkers om persoonlijke redenen liever niet naar het buitenland willen. Ook denkt het na over een opleiding in Roemenië. “Wij zien dit als het nieuwe Silicon Valley”, zegt Teunissen.

‘Geweldige levenservaring’

Anetey Abbey (26) zit momenteel in India voor Accenture. Na zijn master Business Studies ging hij begin dit jaar aan de slag als junior IT/business consultant bij Accenture. “Accenture bood mij de kans om een half jaar in het buitenland ervaring op te doen met een Nederlands salaris en een vast contract. Bovendien gaan er zes weken intensieve training in Nederland aan vooraf. Toen ik de vacature zag heb ik dezelfde dag nog gesolliciteerd.”

Abbey werkt voor een Nederlandse multinational in fast moving consumer goods waarvoor hij meewerkt aan de uitrol van een centraal inkoopsysteem. Het Accenture-team waarin hij zit heeft zowel medewerkers in Nederland als een aantal teamleden in India. In de eerste instantie is zijn rol het ondersteunen van de testfasen vanuit het offshore-team. Hij stelt dat de leercurve steil is voor de starters die aan het programma deelnemen. “Je krijgt zo goed inzicht in de business van de klant en hoe alle processen met elkaar verweven zijn.”

Hij noemt zijn tijd in India een geweldige levenservaring. “Elke dag is anders. Het is een totaal andere wereld en toch ook vertrouwd. Zo zit ik ’s ochtends in de riksja en aanschouw ik de meest waanzinnige taferelen in het verkeer. Vervolgens ben ik 15 minuten later op een ultramodern kantoor in een conference call met de andere kant van de wereld, en zijn we bezig met de IT-business-toepassingen van de toekomst. Als ik uit het raam kijk zie ik dat er overal om me heen wordt gebouwd: dit land is altijd in beweging.”

Abbey is onder de indruk van de diversiteit die hij in India aantreft. Zijn collega’s komen uit alle hoeken van India. “Elke Indiër is anders en het zijn er meer dan 1.2 miljard.” Op het gebied van communicatie zijn er momenten dat het volgens hem niets uitmaakt of je in Nederland, de VS of India zit. “Op andere momenten versta je niet eens wat een Indiër zegt in het Engels. En soms versta je het wel maar dan betekent ‘ja’ eigenlijk ‘nee’. Voor mij is dat heel interessant, want ik ben hier ook om hun manier van communiceren te ervaren. Ik probeer inzichten te verwerven over hoe we er in Nederland het beste mee om kunnen gaan.”

Hij vindt Indiërs slim, warm en behulpzaam. “Ze werken lange dagen, maar niet per se altijd even effectief als wij in Nederland. Opvallend zijn verschillen in waarden en normen. Indiërs blijven bijvoorbeeld kalm op momenten dat wij kwaad worden. Bijvoorbeeld als collega’s continu te laat zijn of als je wordt afgesneden in het verkeer. Een nadeel is de bureaucratie: voor elk formulier is er een reeks nieuwe formulieren. Het lijkt wel een doel op zich.”

Accenture helpt de starters bij het regelen van huisvesting, het aanvragen van visums en werkvergunningen en de belastingaangifte. Ook is er op de Accenture-vestiging in India een vast aanspreekpunt voor advies en begeleiding. Volgens Gaasbeek reageren klanten erg enthousiast op het initiatief. “Ze vinden het prettig dat er iemand is die Nederlands spreekt in India die ter plekke bruggen kan slaan tussen de verschillende culturen.” Daar sluit Abbey zich bij aan: “De wereld verandert in razend tempo. Dit geldt nog meer in de IT-sector en al helemaal in delen van Azië waar de economie nog op volle toeren draait. De mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven zijn hier ongekend. Om alle waarde te halen uit de nieuwe kansen is het voor bedrijven belangrijk om kennis over deze regio in huis te hebben. Hierbij is het ook belangrijk om een brug te slaan tussen de verschillen die er nog zijn tussen het oude Westen en het nieuwe Oosten. Werknemers die deze ervaring in het buitenland hebben opgedaan, zullen hier in de toekomst steeds meer van profiteren.”

Tweede lichting

Deze maand vond er bij Accenture een tweede sollicitatieronde plaats; op 1 april vertrekt de tweede groep richting India. Ook zijn er plannen om het programma uit te breiden naar de Filipijnen. Er is ook een omgekeerd programma: enkele tientallen Indiërs zitten op dit moment op Accenture-vestigingen in Nederland om mee te draaien op projecten. “Dit gaat hoofdzakelijk om ervaren IT-professionals, meestal voor een wat wat langere periode, doorgaans één of twee jaar.” Accenture zegt nog geen plannen te hebben om ook een programma voor Indiase starters op te zetten, die dan zes maanden de Nederland-route doen. “Dat sluit niet aan op onze behoeften op dit moment.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!