Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-specialisten halen te weinig voorkeurstemmen om Tweede Kamer in te komen

De officiële uitslagen van de verkiezingen zijn nog niet gepubliceerd, maar toch heeft RTL Nieuws al in kaart hoeveel stemmen kandidaten individueel hebben gekregen. Daaruit blijkt dat door partijen aangewezen IT-specialisten waaronder Chris van Dam het niet hebben gered.
Tweede Kamer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In Nederland wordt een kandidaat met voorkeurstemmen gekozen als diegene ten minste een aantal van 25% van de kiesdeler gehaald heeft en als de laagst geplaatste kandidaat die een zetel zou zijn toegewezen minder voorkeurstemmen heeft. Om op eigen kracht gekozen te worden, zijn deze keer zo’n 17.000 stemmen nodig.

Van de door politieke partijen tegenover AG Connect aangewezen IT-specialisten op hun kandidatenlijsten, heeft het merendeel het niet gered. Alleen Lammert van Raan (PvdD), Lisa Ginneken (D66) en Ingrid Michon) staan hoog genoeg op de lijst om zonder voorkeurstemmen verzekerd te zijn van een plekje. Ginneken behaalde 10.969 voorkeurstemmen, Van Raan 3.464 stuks en Michon 1.654 voorkeursstemmen.

Bewindsposities zorgen voor verschuivingen

De door het CDA aangewezen kandidaten met IT-expertise lijken zijn ook verzekerd van een plekje in de Tweede Kamer. Dit zijn Raymond Knops (8.881 stemmen), Mona Keijzer (18.031 stemmen) en Harry van der Molen (3.955 stemmen). De kans is echter reëel dat Knops en Keijzer opnieuw een bewindspositie gaan bekleden. Het CDA wordt momenteel betrokken bij de formatie. Wanneer het kabinet gevormd wordt kan er dus nog het een en ander veranderen op de uiteindelijke lijst namen van mensen die de Tweede Kamer ingaan.

CDA’er Chris van Dam, de enige overgebleven kandidaat die betrokken was bij de commissie Digitale Toekomst, lijkt het niet te redden. Zijn partij zette hem op een lage positie op de kandidatenlijst, waarna hij hoopte met genoeg voorkeurstemmen alsnog terug te keren. Dat zit er niet in. Van Dam kreeg in totaal 9360 stemmen.

D66, de partij van Hind Dekker-Abdulaziz, heeft 24 zetels vergaard, waardoor zij als nummer 28 buiten de boot valt. Met 7.806 stemmen haalt ze ook de voorkeursdrempel niet. Maar wellicht zijn er nog mogelijkheden. Wanneer D66 deelneemt aan het kabinet en dus mensen op bewindsposities zet, kan Dekker- Abdulaziz nog een aantal plekjes opschuiven. Zo zou ze tóch in de Kamer terecht kunnen komen.

Lage posities op de lijst

Ook Andrew Harijgens, voormalig Centric-medewerker, lijkt niet de Kamer in te komen. Zijn partij GroenLinks behaalde een teleurstellend aantal zetels. Daardoor was voor Harijgens, de nummer 13 op de lijst, voorkeurstemmen de enige overgebleven manier om het te redden. Met een totaal van 4.146 stemmen zit dat er voor Harijgens niet in.

SP'ers Hans Boerwinkel (851 stemmen) en Fenna Feenstra (1.922 stemmen) komen op basis van voorkeursstemmen niet in de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor VVD'er Henk Mathijsse (361 stemmen), FvD'er Yannick Chevalier (215 stemmen) en SGP'ers Leendert de Knegt (282) en Arnold Versteeg (418 stemmen).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in