IT-sector Nederland houdt zijn adem in

7 december 2011

Tot dusverre heeft de werkgelegenheid bij de grotere IT-bedrijven in Nederland nog niet ernstig te lijden gehad van de kwakkelende conjunctuur. Dat blijkt uit Automatisering Gids’ IT Top 50 van 2011. Het is alsof de Nederlandse IT-sector de adem inhoudt. Omgerekend naar banen van volledige werktijd (fte’s - fulltime equivalents) nam het aantal banen bij de 50 grootste IT-bedrijven in Nederland met een marginale 0,8 procent af.

Uiteraard gaan achter dat gematigde cijfer diverse tegengestelde bewegingen bij afzonderlijke bedrijven schuil, maar die waren het afgelopen jaar per saldo toch duidelijk geringer dan eerdere jaren. Zo zijn er dit jaar minder bedrijven waar de personele omvang met 10 procent of meer veranderde: 11 op de 50, tegen 19 vorig jaar.

Wat daarbij opvalt is dat de krimp vooral plaatsvond bij de grotere bedrijven. De werkgelegenheid in de ‘bovenste helft’ van de lijst kromp dit jaar met ongeveer 1,5 procent, terwijl de onderste 25 bedrijven per saldo toch nog met 3,5 procent groeiden.

Ook bij uitsplitsing naar bedrijfsactiviteit komen opmerkelijke verschillen naar voren. Zo blijkt dat leveranciers van technologie (hardware en standaardsoftware) door de bank genomen groeiden, met ongeveer 2,5 procent. Opvallende bedrijven in deze categorie zijn ASML (+10 procent), TomTom (tegen de omzetontwikkeling in +5 procent) en Infor (+7,5 procent).

Dienstverlening onder druk

Het zijn blijkbaar vooral de dienstverleners die lijden. Opvallende verliezers zijn KPN Enterprise Services (het voormalige Getronics, -6,5 procent), Ordina (-10 procent) en Capgemini (-4,5 procent).

De algemene perceptie is dat dienstverleners die zich op IT-infrastructuur richten, door de bank genomen nog de beste zaken doen op dit moment. De gedachte is dat hun klanten door te investeren (in onder meer consolidatie en virtualisatie van hardware) kostenvoordeel kunnen behalen. Die trend is in onze top 50 echter niet terug te vinden. Kennelijk profiteren behalve de klanten ook de leveranciers zelf mee van de efficiëntievoordelen van virtualisatietechnologie. Gemiddeld genomen krompen IT50-bedrijven die zich (veelal als dienstverlener) met infrastructuur bezighouden met 2 procent. Die personele krimp zit (in overeenstemming met het totaalbeeld) ook hier sterk bij de grotere spelers, zoals het reeds genoemde KPN Enterprise Services (-6,5 procent), Atos (-1,5 procent) en HP (-1,5). De soms substantiële groei bij kleine innovatieve infrastructuurdienstverleners als Simac, Ciber en Detron (alle drie meer dan +10 procent), kan de impact van de reducties bij de grote jongens uiteraard onmogelijk compenseren.

Hetzelfde beeld doet zich voor onder de dienstverleners die zich richten op outsourcing, detachering of systeem­integratie. Ook hier maken de best wel aanwezige krachtige groeiers als Nobel (+ 40 procent), Conclusion (+10 procent) en Simac niet goed wat hun grote concullega’s lieten weglopen in 2010.

De recentste kwartaalmonitor van ICT~Office signaleerde nog een ‘zeer geringe’ stijging van de werkgelegenheid in de ICT-sector. Het verschil tussen deze inventarisatie en de lichte daling die Automatisering Gids vindt, is wellicht een gevolg van het peilmoment (kwartaalmonitor eind september, Automatisering Gids prognose einde jaar). Maar ook kan een rol spelen dat de top 50 niet geheel representatief is voor de sector als geheel (grotere bedrijven lijken iets meer dan de kleinere bedrijven geneigd daadwerkelijk in te grijpen op de personele omvang).

Klik om te vergroten (PDF)


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!