Loopbaan

Carriere
IT-ondernemer heeft last van personeelstekort

IT-ondernemer heeft last van personeelstekort

Organisaties in IT hebben meer last van tekort aan personeel dan landelijk gemiddelde.

© CC0 - Pixabay ,  djedj
17 mei 2018

Organisaties in IT hebben meer last van tekort aan personeel dan landelijk gemiddelde.

Veertig procent van de Nederlandse IT-bedrijven heeft last van een tekort aan personeel bij het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van een vijfde van de ondernemers. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het percentage IT-ondernemers dat belemmeringen ondervindt door een tekort aan arbeidskrachten daalde licht dit kwartaal; het eerste kwartaal van 2018 ondervond nog 42,3 procent van de IT-bedrijven belemmeringen. Overigens zegt 47,7 procent van de IT-bedrijven geen belemmeringen te ondervinden bij het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten. 4 procent heeft te maken met onvoldoende vraag, 6,5 procent heeft te maken met financiële beperkingen.

De IT-ondernemers verwachten dat de personeelssterkte de komende drie maanden gelijk zal blijven, 64,9 procent geeft die verwachting af. Een derde verwacht nieuw personeel aan te nemen waardoor het aantal werknemers zal toenemen. Slechts 2,9 procent verwacht een daling van het personeel.

Voor het merendeel van de IT-ondernemers bleef de omzet het afgelopen kwartaal gelijk. Bijna een derde zegt dat de omzet toenam. Dat is een flinke daling vergeleken met een kwartaal eerder, toen zei nog 50,6 procent dat de omzet steeg. Voor de komende drie maanden verwachten de meeste ondernemers (54,2 procent) dat de omzet toeneemt.

Begin dit jaar bleek ook al uit onderzoek van PwC dat Nederlandse CEO's zich zorgen maken over het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel. Driekwart van de ondervraagde maakte zich zorgen over het aantrekken van voldoende geschikt personeel. CEO’s ervaren vooral een tekort aan mensen met digitale vaardigheden en kennis van technologie.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
3
Reacties
Arno Bekkers 18 mei 2018 12:15

Wij hebben als freelance community regelmatig capaciteit beschikbaar, dus we kunnen het probleem voor sommige bedrijven oplossen. Onze community heet Backbone Works en wij werken landelijk. Daarnaast zijn we altijd geïnteresseerd in mensen die zich bij ons willen aansluiten. Met het UWV hebben wij een convenant om mensen met een IT basis op te leiden tot developer, specialisatie PHP, Laravel, Javascript, Meteor, Scrum, GIT.

Coen 17 mei 2018 13:14

Personeelstekort??? Ik ben omgeschoold tot Java programmeur. Wil ergens starten. Mijn cv staat al op diverse vacaturesites. Echt bijna 0 reakties. Voor mijn oude beroep krijg ik gek genoeg wel reakties. Zolang men niet wil investeren in werklozen en met dollartekens naar alleen een schaap op 5 poten wordt gezocht moet er niet geklaagd worden over personeelstekort. Hoezo personeelstekort?

Peter 17 mei 2018 12:15

Dit is dan waarschijnlijk gelijk aan het percentage slechtste werkgever van Nederland, Laag salaris ,Te hoge eisen, Slechte voorwaarden.
Er is een "Pool" van duizenden bij het UWV dus aan wie ligt het dan?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.