Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-miljardair Ross Perot overleden

Ross Perot deed in de jaren negentig twee keer mee als onafhankelijk kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Ross Perot
© CC BY 3.0
CC BY 3.0

Het vermogen van Perot werd in april door zakenblad Forbes geschat op 4,1 miljard dollar. Ross Perot richtte in 1962 Electronic Data Systems (EDS) op nadat hij bij IBM had ontdekt hoe inefficiënt de klanten van dat bedrijf omgingen met de apparatuur van dit bedrijf. Perot bedacht een manier waarop de ongebruikte computertijd door anderen kon worden gebruikt.

EDS startte met softwaresystemen voor facilities management bij grote bedrijven, financiële systemen voor banken en de gezondheidszorg in Texas, waar Perot woonde. Later werd het bedrijf groot in systemen voor verzekeringsmaatschappijen, maar maakte ook geldautomaten en kassasystemen. In 1984 verkocht Perot het bedrijf aan General Motors voor een bedrag van 2,1 miljard dollar, dat het als zelfstandig dochterbedrijf liet voortbestaan. In 1996 kwam het bedrijf weer op eigen benen te staan, maar in 2008 kocht Hewlett Packard EDS.

Perot hielp Steve Jobs in het zadel

Ondertussen had Perot in 1988 Perot Systems opgericht. Dit bedrijf nam in 1997 onder meer het door Dolf Zantinge en Pieter Adriaans opgezette Syllogic uit Houten over een pionier op het gebied van datamining. Perot Systems hielp in 1988 Steve Jobs in het zadel toen deze op zoek was naar financiering voor zijn nieuwe bedrijf NeXT, nadat hij bij Apple aan de kant was gezet. Perot Systes werd in 2009 door Dell overgenomen voor een bedrag van 3,9 miljard dollar.

Perot deed in 1992 een gooi naar het Amerikaanse presidentschap, maar was kansloos tegen de Democratische kandidaat Bill Clinton. In 1996 probeerde Prot het nogmaals maar verloor ook toen van Clinton.

Perot overleed gisteren aan de gevolgen van leukemie, heeft zijn familie laten weten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in