Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort: o.a.'IT-sector lijkt crisisbestendig'

IT-kort: o.a.'IT-sector lijkt crisisbestendig'

Kort nieuws van vandaag.

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


Huawei wipt Samsung als nummer 1 smartphonemaker

Canalys smartphone sales Q2 2020

In het tweede kwartaal in Huawei opgeklommen tot de belangrijkste leverancier van smartphones, maar dankzij een minder sterke terugval in de verkoop dan bij Samsung het geval was.

De jarenlange marktleider Samsung moet zijn plaats afstaan en zakt naar de tweede positie in de ranglijst die analistenbureau Canalys vandaag heeft gepubliceerd. Huawei leverde tussen begin april en eind juni 53,7 miljoen toestellen af, 2,1 meer dan Samsung. Huawei is vooral groot in thuisland China. Meer dan twee derde van de toestellen gaat naar Chinese gebruikers. 

De Covid-19-pandemie heeft een sterke invloed op de verkoop van mobiele telefoons, waar alle producenten  mee te maken hebben. De terugval in omzet bij Huawei bedroeg afgelopen kwartaal 5 procent ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Bij Samsung bedroeg de terugval echter 30 procent. Canalys-analist Ben Stanton vindt de leiderswisseling heel opmerkelijk en een voorval dat niemand een jaar geleden had zien aankomen. "Huawei heeft sterk kunnen profiteren van het economisch herstel in China. Samsung heeft maar een heel klein marktaandeel in China [<1%, red], terwijl Samsungs kernmarkten zoals Brazilië, India de VS en Europa nog volop in de ban zijn van [Covid-19, red] uitbraken de de lockdowns die daarop volgen."

Stanton verwacht echter dat het voor Huawei erg moeilijk zal blijken de toppositie te behouden. Met alleen de Chiense markt gaat dat niet lukken en verkopers in Westerse landen zijn in toenemende mate huiverig de toestellen van Huawei op te nemen in hun assortiment. (TDO)

 


Qualcomm sluit 5G-deal met Huawei

Android-smartphone
©Essential

Qualcomm heeft een schikking en licentiedeal gesloten met de Chinese techgigant Huawei. Die deal moet 's werelds grootste fabrikant van chips voor smartphones helpen aan een stevige positie op de markt voor 5G-apparaten. Daarvoor kan Qualcomm veel nieuwe chips maken.

Beleggers lijken erg enthousiast over de deal. In de zogeheten nabeurshandel in New York schoot het aandeel Qualcomm omhoog. Huawei geldt als een belangrijke aanbieder van 5G-telefoons en netwerkapparatuur. Het bedrijf is wel omstreden. Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Ook in andere landen bestaat veel wantrouwen ten aanzien van het Chinese concern.

De deal met Huawei is nog niet terug te zien in de financiële resultaten over het afgelopen kwartaal. Daarin bleven de opbrengsten op aangepaste basis ongeveer gelijk aan een jaar eerder, op 4,9 miljard dollar. Qualcomm hield ook evenwel winst over, met een aangepaste nettoresultaat van 982 miljard dollar.

De kwartaalcijfers zijn onder meer gecorrigeerd voor een grote schikking met Apple over patentkwesties, waardoor Qualcomm een jaar terug eenmalig extra veel geld binnenkreeg. Het bedrijf gaat voor het huidige kwartaal uit van een aangepaste omzet tussen de 5,5 miljard en 6,3 miljard dollar. (ANP)

 

 


IT-sector lijkt crisisbestendig tijdens coronapandemie

IT-bedrijven denken dat de coronacrisis weinig impact heeft op hun omzet in 2020. Dat blijkt uit een enquête van brancheorganisaties Cyberveilig Nederland, Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), DHPA Trusted Cloud Experts, ISPConnect, BTG/TGG, Fiber Carrier Association (FCA) en koepelorganisatie Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) waar honderd bedrijven aan deelnamen.

Bijna 30 procent van de IT-bedrijven verwacht in 2020 een omzetdaling. Iets meer dan 40 procent verwacht een gelijke omzet als vorig jaar en 30 procent verwacht zelfs een hogere omzet dan een jaar eerder. Bedrijven uit de telecom- en online sector zijn overwegend behoudend tot positief in hun verwachtingen en zijn automatiseerders enigszins negatief tot behoudend.

Voor 2021 verwacht 36 procent geen gevolgen te ondervinden van de coronacrisis op de omzet. 9 procent verwacht een hogere omzet. Een kwart verwacht dat de omzet lager zal zijn. 23 procent heeft nog geen verwachting uitgesproken. Bedrijven actief op het gebied van online, telecom en automatisering verwachten voor volgend jaar een uitgesteld en eerder negatief effect door de huidige crisis.(RvH)

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.