Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Zoom Video blijft profiteren van thuiswerken

Kort IT-nieuws van vandaag.

1 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

'Regels rond 'big tech' en betaalmarkt moeten strenger'

portefeuille
©CC0 Public Domain - Pixabay.com

Grote technologiebedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Amazon moeten ervoor zorgen dat hun platform of apparaat geschikt is voor verschillende aanbieders van betaaldiensten. De Europese regels op dat punt moeten worden aangescherpt. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt, die een studie deed naar de bekende 'big tech'-bedrijven in opdracht van het ministerie van Financiën.

De consumentenwaakhond wil dat er bij de grote bedrijven een gelijk speelveld komt voor alle aanbieders van betaaldiensten. Alleen dan blijven de diensten concurreren en innoveren en houden consumenten keuzevrijheid. "Het zou goed zijn dat voordat de markt gedomineerd wordt door één of enkele grote spelers, de Europese regels op dit punt worden aangescherpt", zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

De rol van de techreuzen op de betaalmarkt is nu nog beperkt. Toch krijgen de bedrijven een steeds sterkere positie door overnames en samenwerkingen, en bieden ze vaker eigen betaalmogelijkheden. In de winkel komen ook steeds meer mogelijkheden voor contactloos betalen, bijvoorbeeld met smartphones en smartwatches. Die apparaten moeten volgens de ACM de mogelijkheid bieden om meer soorten betaalapps te gebruiken. Ook zouden onlineplatforms bepaalde betaaldiensten niet moeten kunnen weigeren.

'Big tech'-bedrijven die alleen betaaldiensten faciliteren zouden volgens de ACM ook onder de nieuwe Europese regels voor betalingsverkeer, PSD2, moeten vallen. Die bieden meer mogelijkheden voor innovatie en concurrentie. Ook zou een wijziging van de concurrentieregels helpen. Dan kunnen er vooraf voorwaarden worden gesteld aan dominante platforms, bijvoorbeeld dat ze open moeten staan voor verschillende betaaldiensten. (ANP)

 

 

KPN-topman is niet persoonlijk verantwoordelijk voor 5G

KPN-CEO Farwerck
Joost Farwerck © KPN

De topman van telecombedrijf KPN, Joost Farwerck, is niet persoonlijk verantwoordelijk voor het 5G-netwerk, de veiligheid ervan of de gezondheidsclaims die ermee samenhangen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald, na een kort geding van de Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) tegen de KPN-topman.

Volgens de bond brengt het 5G-netwerk schadelijke stralingen met zich mee. De bond wilde in een kort geding een verklaring van Farwerck waarin hij stelde dat het netwerk geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen die aan de straling worden blootgesteld.

De rechtbank oordeelde dat van de KPN-topman gevraagd wordt een garantie af te geven, maar daar is een kort geding niet voor bedoeld. Ook zou de voorzieningenrechter door het opleggen van de verklaring buiten zijn bevoegdheden treden, meent de rechtbank.

Verder is niet Farwerck, maar KPN verantwoordelijk voor de uitrol van het 5G-netwerk, aldus de rechtbank. "Het enkele feit dat de CEO van KPN eindverantwoordelijk is, is anders dan de bond stelt, volstrekt onvoldoende voor het aannemen van zijn aansprakelijkheid als bestuurder."

De NBO heeft ook een kort geding aangespannen tegen de topmannen van T-Mobile en VodafoneZiggo. Die zaken dienen respectievelijk maandag 7 december in de rechtbank van Den Haag en donderdag 10 december in de rechtbank van Lelystad. (ANP)

 

Zoom Video blijft profiteren van thuiswerken

videoconferencing
Zoom-vergadering © Zoom

Onlinevergaderdienst Zoom Video Communications heeft in het derde kwartaal opnieuw enorm geprofiteerd van het vele thuiswerken door de coronacrisis. Het Amerikaanse bedrijf achter de app voor videovergaderingen zag de resultaten weer zeer sterk stijgen, net als het aantal gebruikers.

De omzet steeg in het derde kwartaal dat eind oktober werd afgesloten op jaarbasis met 367 procent tot 777,2 miljoen dollar. De nettowinst steeg van 2,2 miljoen dollar vorig jaar naar 198,4 miljoen dollar.

Het aantal zakelijke gebruikers van Zoom sprong met 485 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder.

Het Californische bedrijf verhoogde zijn omzetverwachtingen voor het gehele jaar. Volgens het in 2011 opgerichte Zoom komt de omzet over het gehele boekjaar uit op bijna 2,6 miljard dollar. Dat zou een stijging van meer dan 300 procent betekenen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.