Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Zoom profiteert van covid-19

Kort IT-nieuws van woensdag 3 juni 2020.

Kort IT-nieuws van woensdag 3 juni 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 2 juni 2020:

 

 


Duits-Franse non-profit in de maak om GAIA-X te runnen

De ontwikkeling van het Europese cloudinitiatief GAIA-X gaat een nieuwe fase in, nu er een nieuwe entiteit wordt opgezet om het project te runnen. Deze nieuwe entiteit wordt opgezet door een groep van 22 Franse en Duitse bedrijven.

De entiteit gaat als non-profit het GAIA-X-platform beheren, en wordt onder Belgische wetgeving geregistreerd. Dat meldt Reuters op basis van een statusupdate van het project dat het medium heeft ingezien. 

GAIA-X werd vorig jaar door Duitsland geïnitieerd en is een Europese, betrouwbare, gefedereerde data-infrastructuur. De bedoeling is dat diverse cloud- en edge-diensten van (Europese) aanbieders hierin verenigd worden. Op die manier moet het speelveld gelijker worden voor ook kleinere aanbieders. Vlak na de start van het project haakte ook Frankrijk aan. Nederland blijft GAIA-X nauwgezet volgen. (EME)

 

 


Rechtszaak om social media-decreet van Trump

president Donald Trump
Donald Tump © WhiteHouse.gov

Een belangenorganisatie is naar de rechter gestapt om een decreet aan te vechten van de Amerikaanse president Donald Trump. Die wil sociale media aansprakelijk maken voor de inhoud van berichten van gebruikers.

Het Center for Democracy and Technology (CDT) betoogt dat het presidentiële bevel strijdig is met de grondwet. Het decreet zou "overduidelijk" zijn bedoeld om wraak te nemen nadat Twitter een bericht van Trump had aangepast.

Trump tekende het decreet enkele dagen nadat de berichtendienst een factcheck had geplaatst bij een van zijn tweets. De president heeft geklaagd dat Twitter hem en andere conservatieven dwars probeert te zitten.

Het Witte Huis wilde zelf niet reageren op de rechtszaak en verwees naar het ministerie van Justitie. Dat heeft nog niet gereageerd. Ook de grote techbedrijven, die CDT naar verluidt financieel steunen, zijn nog niet met een reactie gekomen. (ANP)

 

 


Ziggo en XS4ALL moeten Pirate Bay blokkeren

Pirate Bay
© CC0 - Wikicommons

Internetproviders Ziggo en XS4ALL moeten het hun klanten voortaan onmogelijk maken om de downloadsite The Pirate Bay te bereiken. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam geoordeeld in een slepende zaak die werd aangespannen door auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN.

Gebruikers van The Pirate Bay kunnen illegaal films, muziek en games downloaden. Het hof oordeelt dat daarmee de rechten worden geschonden van rechthebbenden, zoals filmmakers of muzikanten. Bovendien maken ook de beheerders van The Pirate Bay zich schuldig aan die inbreuk op auteursrechten, en niet alleen de gebruikers die er bestanden up- of downloaden.

Volgens de rechters wegen argumenten voor vrije meningsuiting en vrij ondernemerschap niet op tegen de inbreuk op eigendom, die in dit geval louter uit intellectueel eigendom bestaat. De blokkade van The Pirate Bay betekent immers niet dat het publiek toegang tot belangrijke informatie wordt ontzegd.

Ziggo en XS4ALL, dat onderdeel is van KPN, moeten voortaan de domeinnamen en IP-adressen blokkeren van een lijst die Stichting BREIN aanlevert. Die verplichting geldt ook als de providers in cassatie zouden gaan bij de Hoge Raad.

De zaak rond The Pirate Bay speelt al jaren. In 2012 besloot een rechter dat de providers Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay moesten blokkeren, maar dat besluit werd in een eerder hoger beroep teruggedraaid. Toen de zaak eenmaal voor de Hoge Raad diende, oordeelde de hoogste rechtbank van Nederland dat het gerechtshof van Amsterdam zich er nogmaals over moest buigen.

XS4ALL, Ziggo en andere grote internetproviders blokkeerden The Pirate Bay al sinds eind op 2018 op basis van voorlopige rechterlijke bevelen. Volgens Stichting BREIN, die zich op onafhankelijk onderzoek beroept, is sindsdien het gebruik van de downloadsite met 80 tot 90 procent gedaald. (ANP)

 


Onderzoek VS naar digitaks leidt mogelijk tot importheffingen

Donald Trump
Donald Trump © CC BY 2.0 - Flickr.com

De Amerikaanse regering is een onderzoek begonnen naar belastingen op digitale diensten in een aantal Europese en Aziatische landen. De handelsgezant van het Witte Huis wil daarmee nagaan of die belastingen Amerikaanse techreuzen als Apple, Google, Amazon of Facebook benadelen. De stap kan een opmaat zijn voor importheffingen tegen de Europese Unie en andere handelspartners van de Verenigde Staten.

Plannen voor een zogenoemde 'digitaks' in verschillende landen zijn de Amerikaanse president Donald Trump een doorn in het oog, wegens de vermeende discriminatie van Amerikaanse bedrijven. Eerder dreigde hij met handelsbarrières voor Frankrijk, toen dat land belasting wilde invoeren op omzet die internetbedrijven op Franse bodem behalen. Uiteindelijk bereikten Washington en Parijs een wapenstilstand waarbij ze beloofden samen te ijveren voor een internationale oplossing voor het belasten van techondernemingen.

De VS bekijken nu vormen van digitaks die al zijn ingevoerd of worden bestudeerd in de Europese Unie, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, Turkije, India en Brazilië. Dit gebeurt via een zogeheten Section 301-procedure. Een zelfde soort onderzoek leidde de importheffingen in die Trump instelde tegen China, waarmee twee jaar geleden een handelsoorlog werd ontketend.

Landen in de hele wereld worstelen met de manier waarop grote techbedrijven moeten worden belast. Het is voor die bedrijven vaak gemakkelijk nauwelijks of geen belasting te betalen in de landen waar ze de meeste omzet en winst halen, omdat hun hoofdkantoren elders zijn gevestigd. Veel landen werken daarom aan belastingen op de omzet of winst die techbedrijven binnen de landsgrenzen hebben behaald. (ANP)

 

 


Zoom profiteert van covid-19

videoconferencing
Zoom meeting © Zoom

Zoom Video heeft in het eerste kwartaal de omzet meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf achter de app voor videovergaderingen won door de coronapandemie in korte tijd flink aan populariteit, doordat mensen door lockdownregels gedwongen vanuit huis moesten werken, vergaderen of kletsen.

In de drie maanden tot en met april boekte Zoom een omzet van 328,2 miljoen dollar, een stijging van 169 procent op jaarbasis. Daarop behaalde het bedrijf een nettowinst van 27 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder onder de streep slechts 200.000 dollar resteerde.

Zoom is onder veel gebruikers bekend wegens de gratis videovergaderdiensten die het bedrijf aanbiedt. Het Amerikaanse techbedrijf moet het voor de inkomsten echter vooral hebben van zakelijke klanten die betaalde versies van de app voor videovergaderingen gebruiken. Eind april had Zoom ongeveer 265.400 bedrijven met minstens tien werknemers als klant, wat meer dan het viervoudige is van het aantal een jaar eerder.

Het bedrijf maakte bij de kwartaalcijfers niet bekend hoe sterk het totale aantal gebruikers, inclusief die van gratis diensten, was gestegen. Eerder meldde topman Eric Yuan dat in april dagelijks 300 miljoen mensen deelnamen aan onlinevergaderingen via Zoom, terwijl het eind december nog slechts om 10 miljoen deelnemers ging.

Die stormachtige groei ging soms ten koste van goede veiligheids- en privacymaatregelen, erkende Yuan eerder dit jaar. Critici klaagden onder andere over beperkte versleuteling van videogesprekken, waardoor het relatief gemakkelijk was die te onderscheppen. Ook kreeg Zoom klachten omdat opgenomen videogesprekken online gemakkelijk te achterhalen zijn, e-mailadressen van gebruikers per ongeluk zichtbaar werden gemaakt en buitenstaanders de onlinevergaderingen konden verstoren. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.