Management

Zakelijke software
IT-kort: o.a. Zoom doet grootste overname ooit

IT-kort: o.a. Zoom doet grootste overname ooit

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chinese techmiljardairs geven flink aan goede doelen

Lei Jun
© Shutterstock

Chinese techmiljardairs hebben de laatste tijd veel geld gedoneerd aan goede doelen, nu de Chinese autoriteiten steeds strenger optreden tegen de grote technologiebedrijven in het land. Kenners vermoeden dat de miljardairs daarmee in een goed daglicht willen komen te staan bij de overheid en het publiek.

Medeoprichter Lei Jun van smartphoneproducent Xiaomi heeft 2,2 miljard dollar aan aandelen van het bedrijf gedoneerd aan twee charitatieve instellingen, zo blijkt uit documenten van de beurs in Hongkong. Vorige maand gaven ook al de oprichters van maaltijdbezorgingsdienst Meituan en TikTok-moeder ByteDance flinke sommen geld weg aan goede doelen. Pony Ma, de topman van techgigant Tencent en de op één na rijkste man van China, zei in april 7,7 miljard dollar weg te geven om te helpen bij bijvoorbeeld armoedebestrijding op het Chinese platteland.

De laatste tijd zijn de Chinese autoriteiten hard bezig met het aan banden leggen van de macht van de grote techconcerns. Daarbij legt Peking steeds meer beperkende maatregelen op, bijvoorbeeld rond financiële dienstverlening, cyberveiligheid en buitenlandse beursnoteringen. De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat de economische ontwikkeling in zijn land ongelijk verloopt en dat gemeenschappelijke welvaart het uiteindelijke doel moet zijn voor China. (ANP)

 


 

'Spyware Israëlische firma gevonden op telefoons journalisten'

spyware

De Pegasus-spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group is gebruikt bij pogingen tot en succesvolle hacks van 37 mobiele telefoons van journalisten, activisten en bedrijfsleiders over de hele wereld. Dat melden The Washington Post en mediapartners zoals Le Monde, The Guardian en Süddeutsche Zeitung op basis van eigen onderzoek.

Een van de bevindingen is dat de spyware werd gebruikt om de smartphones van zowel de vrouw als de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi op de korrel te nemen. Hun telefoonnummers verschenen op een lijst van meer dan 50.000 nummers die volgens de onderzoekers mogelijke doelwitten waren voor surveillance door regeringen die Pegasus gebruiken.

Op de lijst staan ook telefoonnummers van meer dan 180 journalisten van nieuwsorganisaties zoals CNN, AP, Voice of America, The New York Times, The Wall Street Journal, Bloomberg News, Le Monde, The Financial Times en Al Jazeera. Het mediaconsortium dat het onderzoek, dat geleid wordt door de in Parijs gevestigde non-profitorganisatie Forbidden Stories, heeft verricht zei dat het bewijs komt uit de telefoons via digitale forensische analyse door het beveiligingslab van Amnesty International.

Pegasus, dat is verkocht aan geselecteerde overheden en opsporingsdiensten, kan via een link mobiele telefoons hacken en in het geheim e-mails, oproepen en sms-berichten opnemen. In sommige gevallen kan het zichzelf activeren zonder dat het slachtoffer op de link klikt, aldus The Post. Het is niet bekend hoeveel telefoons op de lijst doelwit waren of werden bespioneerd, aldus de Amerikaanse krant.

In reactie op de bevindingen van het consortium ontkende NSO dat haar technologie werd gebruikt tegen Khashoggi en zei dat het onderzoek gebrekkige aannames en feitelijke fouten bevatte. "Deze beschuldigingen zijn zo schandalig en verre van de realiteit dat de NSO een rechtszaak wegens laster overweegt", aldus het Israëlische bedrijf.

Vorige maand publiceerde de NSO Group haar eerste jaarlijkse 'Transparency and Responsibility Report', waarin staat dat haar producten door staten zijn gebruikt om grote terroristische aanslagen te verijdelen en drugshandelkringen te ontmantelen.

Meer bevindingen van het onderzoek zullen in de komende drie dagen worden bekendgemaakt, aldus The Post. (ANP)

 


 

Onlinevergaderdienst Zoom doet zijn grootste overname ooit

Onlinevergaderdienst Zoom Video Communications neemt voor 14,7 miljard dollar het Amerikaanse bedrijf Five9 over, dat zich bezighoudt met callcenterdiensten via het internet. Het is de grootste overname ooit voor Zoom en moet de onderneming helpen nog beter de concurrentie aan te gaan op het gebied van diensten voor thuiswerk en op afstand werken.

De overname wordt geheel in aandelen afgehandeld, waarbij Zoom profiteert van zijn gestegen beurskoers tijdens de coronapandemie. Five9 zal na afronding een bedrijfsonderdeel van Zoom worden. Topman Eric Yuan van Zoom spreekt van een "natuurlijke" toevoeging aan zijn bedrijf die moet helpen klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

Zoom heeft door corona goede zaken gedaan met het vele thuiswerken en zag daardoor het klantenbestand sterk groeien. Het in 2011 opgerichte Zoom is bij technologie voor thuiswerken rivaal van bijvoorbeeld Microsoft en Google.

Tot de klanten van Five9 behoren onder meer de sportkledingmerken Lululemon Athletica en Under Armour, softwareconcern Citrix en zorgdienstverlener Athena Health. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.