Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Zendmastbranden zijn acties van individuen

Kort IT-nieuws van donderdag 4 juni 2020.

Kort IT-nieuws van donderdag 4 juni 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 4 juni 2020:

 

 


SpaceX experimenteert met parasolletje voor internetsatellieten

SpaceX Starlink launch
©SpaceX

Space X bracht gisteren opnieuw 60 satellieten in een baan om de aarde voor het Starlink-netwerk. Daarmee wil het bedrijf overal op de wereld internet aanbieden. Een van de kunstmanen heeft een parasolletje om de meest reflecterende delen af te schermen van de zon. Die moet voorkomen dat de satelliet helder oplicht aan de nachtelijke hemel.

Het parasolletje (sun visor) is een experiment. Het is een poging van SpaceX tegemoet te komen aan de kritiek dat de 12.000 satellieten die het bedrijf van plan is te lanceren, het zicht van telescopen op de rest van het heelal verblind.

Wanneer het experiment succesvol is, wil SpaceX deze toevoeging aan brengen op de overige 11.500 satellieten die nog nodig zijn om het netwerk te voltooien. Maar het bedrijf werkt ook aan alternatieven om tegemoet te komen aan de zorgen van de astronomengemeenschap. Eerder werd al een experiment met het coaten van de satellieten afgeblazen omdat het effect weliswaar te zien is, maar onvoldoende soelaas biedt. Bovendien laat de zwarte kleur de temperatuur te veel oplopen in de satelliet.

Starlink gaat de satellieten ook anders draaien vlak na de lancering om ze zo minder zonlicht te laten reflecteren. Nu zijn vaak na de lancering 'treintjes' van tientallen 'sterren' te zien in de nacht. Het bedrijf zegt dat de software-aanpassing die daarvoor nodig is, zo snel mogelijk wordt doorgevoerd. Daarmee zouden ze binnen week na lancering nagenoeg onzichtbaar zijn met het blote oog.  (TDO)

 

 

 


CES wil techbeurs in januari gewoon door laten gaan

De Consumer Electronics Show (CES), één van de grootste techbeurzen ter wereld, is van plan om zijn beurs in januari 2021 gewoon door te laten gaan. Dat betekent dat het evenement in tegenstelling tot vele andere conferenties in 2020 en 2021 niet wordt omgezet tot enkel een digitaal evenement. Wel neemt de conferentie maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

CES meldt op zijn website dat het digitale bereik van de beurs volgend jaar groter wordt dan normaal. Zo wordt meer content via livestream aangeboden en kunnen bedrijven op CES hun producten, technologische doorbraken en ideeën zowel digitaal als fysiek aan de wereld tonen. 

Voor het fysieke deel van het congres gaat CES zijn gangpaden verbreden, worden desinfecteringsgebieden toegevoegd en worden stoelen verder uit elkaar gezet. Daarnaast overweegt CES om temperatuurscans aan de deur te doen. 

Hoeveel mensen uiteindelijk welkom zijn, is nog onduidelijk. Normaal gesproken trekt CES tienduizenden mensen aan. Of er in de editie van 2021 minder mensen aanwezig mogen zijn, heeft de organisatie niet gezegd. (EME)

 

 


Politie en OM: geen georganiseerd verband bij zendmastbranden

politieauto
© CC BY-SA 2.0 - Flickr

Politie en justitie hebben geen verband kunnen vinden tussen de vele zendmastbranden van de afgelopen weken. Ook is er geen georganiseerd crimineel verband tussen de verdachten aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie na uitgebreid onderzoek van de landelijke recherche van de politie.

De afgelopen weken heeft brand gewoed in 29 zendmasten door het hele land. De politie heeft vastgesteld dat de branden zijn aangestoken. Tot nu toe zijn zes verdachten aangehouden. De branden leidden tot overlast en schade. In enkele gevallen waren hulpdiensten tijdelijk onbereikbaar.

De politie en het OM hebben diverse scenario’s onderzocht, waaronder het scenario dat sprake zou zijn van een georganiseerd samenwerkingsverband tussen verdachten. Daar blijkt volgens de politie geen sprake van.

Op 10 april werden vier verdachten aangehouden. Het gaat om verdachten uit Groningen, Swifterbant en Dronten die in hun regio's branden stichtten in zendmasten. De vijfde aangehouden verdachte komt uit Veldhoven. Hij wordt verdacht van het stichten van twee zendmastbranden in zijn woonplaats. Een man uit Beringe is als zesde aangehouden. Hij wordt verdacht van brandstichting in Maasbree. In alle gevallen wordt onderzocht of verdachten betrokken waren bij meer zendmastbranden.

Over motieven van verdachten doet het OM geen mededelingen, zo lang de onderzoeken nog lopen. De brandstichtingen zijn mogelijk acties tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders menen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen enkel bewijs. De rechtbank in Den Haag oordeelde recent nog dat bij de introductie van 5G alle voorschriften worden nageleefd en de limieten niet worden overschreden. Ook het RIVM stelt dat onderzoekers geen direct verband is ontdekt tussen verschillende ziektes en elektromagnetische golven.

"Zeker in crisistijd, zoals nu met het coronavirus, is goede connectiviteit van groot belang", stelt het OM. "Het uitvallen van een zendmast door brand kan verminderde regionale mobiele bereikbaarheid tot gevolg hebben en tot levensgevaarlijke situaties leiden. Te denken valt aan uitval van communicatie met ziekenhuizen of bijvoorbeeld verzorgingstehuizen." (ANP)

 


'Huawei verdoezelde zakelijke relatie met bedrijf in Iran'

Huawei heeft een zakelijke relatie verdoezeld met een bedrijf dat verboden Amerikaanse computerapparatuur en technologie aan Iran probeerde te verkopen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van interne documenten van Huawei

Huawei zei altijd dat het bedrijf in Iran, Skycom Tech, een afzonderlijke lokale zakenpartner was. Uit de documenten blijkt nu echter dat Huawei het bedrijf bestuurde en dat het gaat om een "onofficiële dochteronderneming".

Zo beschrijft een van de documenten hoe Huawei begin 2013 de schijn probeert te wekken zich "los te maken" van Skycom uit bezorgdheid voor handelssancties tegen de Iraanse hoofdstad Teheran. Het concern verving de managers van Skycom, sloot het Skycom-kantoor in Teheran en startte een ander bedrijf in Iran om tientallen miljoenen dollars aan Skycom-contracten over te nemen, aldus Reuters.

Het persbureau verwacht dat de nieuwe onthullingen de rechtszaak kunnen ondersteunen die tegen financieel directeur Meng Wanzhou loopt. Zij werd eerder op verzoek van de VS in Canada opgepakt. Huawei wordt in de Verenigde Staten verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Volgens de Canadese rechter zijn de misdaden die Meng volgens de Amerikanen heeft gepleegd, ook misdaden onder Canadese wetgeving. Die uitspraak maakt de weg vrij voor een hoorzitting over de uitlevering van Meng.

Sinds 2013 wordt er al bewijs verzameld tegen Meng. De Huawei-bestuurder zou onder meer gelogen hebben tegen bankbeambten van HSBC en zou voor zeker 100 miljoen dollar aan transacties hebben gedaan die in strijd zijn met Amerikaanse sancties. (ANP)

 

 


Topmannen Samsung in het nauw vanwege fraude

De openbaar aanklager in Zuid-Korea wil een arrestatiebevel voor de vicevoorzitter van technologiebedrijf Samsung. Lee Jae-yong wordt verdacht van fraude, illegale aandelenhandel en het breken van regels rond een fusie in 2015..

Ook twee voormalige bestuursleden van het bedrijf, Jeon Ji-sung en Kim Jong-jung, worden verdacht van fraude. Samsung wilde niet reageren op de aantijgingen.

Een van de bedrijven zou tijdens de fusie met opzet de waarde van het bedrijf hebben verlaagd, zodat Lee daarvan kon profiteren. Dat zegt de aanklager. Lee heeft de beschuldigingen eerder al ontkend.

Lee is een van de belangrijkste erfgenamen van Samsung. Hij zat eerder al een jaar vast, omdat hij ervan werd verdacht mensen te hebben omgekocht in een poging om de nieuwe voorzitter van Samsung te worden. Die zaak werd in 2018 opgeschort, maar het hooggerechtshof heeft die opschorting onlangs weer ingetrokken. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.