Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Zakelijke tak KPN party pooper bij opleving consumententak

Kort IT-nieuws van vandaag.

27 juli 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Grote vraag naar computerchips goed nieuws voor Besi

Onderdeel Besi-chipbewerkingsmachine
Onderdeel Besi chip-bewerkingsmachine © Besi

Besi heeft in het tweede kwartaal volop geprofiteerd van wat de producent van assemblageapparatuur voor de chipproductie "gunstige marktomstandigheden" noemt. De wereldwijde chipproductie loopt op volle kracht om te proberen aan de enorme vraag te voldoen en dat leverde Besi ook de nodige vraag naar zijn machines op. Omzet en winst kwamen hoger uit dan het bedrijf zelf had verwacht.

De omzet in de maanden april tot en met juni bedroeg 226,1 miljoen euro, meer dan de helft hoger dan in het eerste kwartaal. Dat leidde voor Besi tot een winst van 93,5 miljoen euro, 2,5 keer zo veel als in het voorgaande kwartaal. De groei zat in vrijwel alle markten en in alle regio's, maar met name producenten van chips voor mobiele apparaten zoals telefoons wisten Besi te vinden.

Het orderboek zit met ruim 200 miljoen euro wat minder vol dan aan het einde van de eerste periode. Wel is dat haast dubbel zo veel als een jaar geleden.

Voor het lopende kwartaal rekent Besi op een iets lagere omzet dan in de tweede periode. Dat hangt volgens het bedrijf samen met gebruikelijke seizoensinvloeden. Ook is het bedrijf dan ietsje minder winstgevend. In het tweede kwartaal was de winstmarge aan de hoge kant omdat er producten werden verkocht waar Besi meer aan verdient, maar er ook zeer efficiënt werd geproduceerd. Ook kostenbesparingen hielpen daarbij.

Besi zag het beschikbare geld groeien naar meer dan 200 miljoen euro, ondanks de forse investeringen die het bedrijf doet om verder te groeien. Daarom geeft het bedrijf nog eens 60 miljoen euro uit aan de inkoop van eigen aandelen, waarmee het aandeelhouders wil belonen. (ANP)

 


 

Zakelijke tak KPN party pooper bij opleving consumententak

KPN-CEO Farwerck
KPN-CEO Farwerck © KPN

Telecombedrijf KPN heeft in het afgelopen kwartaal meer particuliere klanten voor mobiel internet aan zich weten te binden, die gemiddeld ook meer besteedden. Het is voor het eerst in de afgelopen vier jaar dat dit onderdeel van het bedrijf weer groeit, meldt topman Joost Farwerck.

Mobiele abonnementen aan particulieren leverden KPN 1,3 procent meer omzet op dan een jaar eerder. Volgens Farwerck was dit te danken aan abonnementen voor ongelimiteerd dataverbruik, nu consumenten na lockdowns gewend zijn geraakt aan videobellen en andere dataslurpende activiteiten.

De totale omzet van de divisie die op consumenten is gericht bleef gelijk aan die in het eerste kwartaal, omdat veel huishoudens hun vaste internetverbinding bij KPN opzegden. Daar kwamen niet even veel klanten voor een combinatie van mobiel en vast internet in de plaats.

Naast de groei van klanten, profiteerde KPN ook eenmalig van de opbrengsten van patenten die het bedrijf in bezit had. Die omzetgroei werd deels tenietgedaan doordat zakelijke klanten minder diensten afnamen van KPN. Op die markt heeft het telecomconcern last van felle concurrentie. Een opsteker was dat het bedrijf vergeleken met begin 2021 weer meer verdiende aan roaming, de vergoeding voor het gebruik van het KPN netwerk als buitenlanders in Nederland mobiel internetten.

De totale omzet steeg vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 met 0,2 procent tot net geen 1,3 miljard euro. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 800 miljoen euro. Dat is fiks meer dan de 135 miljoen euro een jaar eerder, mede dankzij de samenwerking die KPN is aangegaan met pensioenbelegger APG voor de aanleg van glasvezel. Daarbij kocht APG zich voor honderden miljoenen in bij de dochteronderneming van KPN voor de aanleg van glasvezel. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.