Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Windows 95 viert 25e verjaardag

Kort nieuws van vandaag.

26 augustus 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


HPE verrast met hogere winstverwachting

servers

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft hogere verwachtingen voor zijn winst dit jaar dan analisten hadden voorzien. Die prognose bracht de maker van zakelijke server- en computersystemen naar buiten bij de resultaten van het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Daarin daalde de omzet minder dan verwacht, onder meer door meer vraag naar clouddiensten.

Voor bedrijven als HPE hangt de verkoop van serversystemen nauw samen met de staat van de economie. Bedrijven investeren als de economie goed draait en houden geld vast in mindere tijden. Om de coronacrisis door te komen had HPE al kostenbesparingen van minimaal 1 miljard dollar aangekondigd.

In het afgelopen kwartaal, dat eind juli eindigde, kwam de omzet van HPE uit op 6,8 miljard dollar. Onder de streep hield de onderneming 9 miljoen dollar over. Een jaar geleden was dat nog een verlies van 27 miljoen dollar. In het tweede kwartaal zette HPE zelfs een verlies van 821 miljoen dollar in de boeken.

 

 

 


Windows 95 viert 25e verjaardag

Windows 95

Op 24 augustus 1995 introduceerde Microsoft Windows 95, het eerste Windows-besturingssysteem met een startmenu en een taakbalk. Tegelijk werd ook Internet Explorer 1.0 gepresenteerd, de browser die later zou uitgroeien tot de meestgebruikte browser maar die positie weer heeft afgestaan aan Google Chrome.

Wie het besturingssysteem wilde installeren moest jongleren met maar liefst 17 1,44 MB-diskettes. Volgens oud-Microsoft engineer Rico Mariani die op Medium een historisch overzicht geeft van de introductie, was Windows 95 "het belangrijkste besturingssysteem in de geschiedenis" en "een ruwe diamant die de industrie precies gaf wat nodig was op dat moment, gegeven de beperkingen van hard- en software op dat moment."

Veel van de belangrijke software had geen geheugenbescherming in gedeelde address spaces. De belangrijkste GUI-toepassingen maakte daar ook gebruik van, met als gevolg dat elke toepassing het hele besturingssysteem kon laten vastlopen. En dat gebeurde ook regelmatig. "Debugging in dit universum was vreselijk en waar wonderen bij nodig waren."

Mariani concludeert ook dat Windows 95 niet het beste besturingssysteem was dat Microsoft op dat moment kon bouwen. "Ik denk dat makkelijk de conclusie kan worden getrokken dat nettere oplossingen dan Win95 gevonden hadden kunnen worden. Maar niets van dat alles lag in het verschiet", concludeert de oud-Microsoft-werknemer. Hij wijst op de problemen die er waren doordat Windows 95 compatibel moest zijn met legacy drivers en DOS-toepassingen, terwijl ook bestaande Windows 3.1-toepassingen moesten worden ondersteund .

Dat was een prestatie op zich. Het aantal compromissen was "duizelingwekkend". Maar het werkte en Microsoft verkocht het eerste jaar 40 miljoen kopieën van de software. (TDO)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
beveiliging,internet 26 augustus 2020 11:38

Leuk artikel, bedankt voor het delen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.