Beheer

IT-kort o.a. Windows 10 mei-update is los
Kort IT-nieuws van donderdag 28 mei 2020.
Kort IT-nieuws van donderdag 28 mei 2020.
AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 28 mei 2020:
- Corona-app moet in juni getest worden
- Windows 10 mei-update is los
- Groot-Brittannië voert volgsysteem voor corona in
- Trump komt met decreet rond sociale media
- Huawei-bestuurder verder in het nauw
- Leveringsproblemen teisteren HP
Corona-app moet in juni getest worden

Minister De Jonge van Volksgezondheid hoopt de coronatraceerapp in juni te kunnen gaan testen. Dat maakte hij gisteravond tijdens de persconferentie bekend. Eerder deze week verschenen de eerste ruwe ontwerpen van de app al.
Volgens De Jonge wordt er hard aan een proof of concept van de app gewerkt. De komende week moet naar verwachting de broncode online verschijnen. De eerste ontwerpen en de documentatie van de app staan al live.
Met de app worden gebruikers op de hoogte gesteld als zij langdurig in nabijheid van een met Covid-19 besmet persoon zijn geweest. Via de app kunnen zij ook een test aanvragen en melden of ze zelf ziek zijn. (EME)
Windows 10 mei-update is los
Vanaf vandaag kunnen Windows 10-gebruikers de voorjaarsupdate verwachten. Microsoft neemt enkele weken om alle miljard Windows 10-pc's de update aan te bieden via Windows Update.
Wie de Windows 10 2004-update - ook wel bekend als de 20H1, de mei- of de voorjaars-update - heel graag wil hebben kan deze vanaf vandaag zelf ophalen via de Windows Update-app die op elke Windows 10-pc staat, kondigt Microsoft aan in een blog. Microsoft start zelf met het gefaseerd aanbieden van de software. Eerst komen de pc's aan de beurt waar het bedrijf weinig problemen mee verwacht. Daarna komen de oudere en pc's met bijzondere drivers aan de beurt.
Algemeen wordt verwacht dat deze update minder problemen gaat opleveren dan de afgelopen versies, waarbij de verspreiding nogal eens moest worden stilgelegd om onverwachte storingen te verhelpen. Deze update is echter relatief klein van omvang en er is veel meer tijd genomen voor testen. (TDO)
Groot-Brittannië voert volgsysteem voor corona in

Groot-Brittannië voert donderdag een nieuw volgsysteem in om verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden. Dat kondigde de Britse premier Boris Johnson woensdag aan.
Onderdeel is onder andere dat mensen die worden getest op het virus uiteindelijk binnen 24 uur te horen krijgen of ze besmet zijn of niet. Nu kan dat nog niet maar Johnson wil dit zo snel mogelijk voor elkaar hebben.
Het volgsysteem moet het mogelijk maken de coronamaatregelen verder te versoepelen. Bij het volgsysteem zijn ongeveer 40.000 mensen betrokken die de tests uitvoeren en contacten van mensen in kaart brengen.
Het aantal doden door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 24 uur weer sterker opgelopen. De autoriteiten meldden woensdag 412 nieuwe sterfgevallen tegen 134 een dag eerder. In totaal zijn nu 37.460 mensen door een coronabesmetting overleden, waarmee het Britse dodental na dat van de Verenigde Staten het hoogste ter wereld is.(ANP)
Trump komt met decreet rond sociale media

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekent donderdag een decreet over sociale media. Dat heeft zijn woordvoerder Kayleigh McEnany woensdag (lokale tijd) gezegd. Wat er precies in het decreet staat, is nog niet bekend.
De aankondiging komt kort nadat Trump hard uithaalde naar onder meer Twitter vanwege het plaatsen van een waarschuwing bij zijn tweets over stemmen per brief. Twitter zei dat de informatie mogelijk onjuist is en verwees naar meerdere media die hebben geschreven over stemmen per post.
"Republikeinen hebben het gevoel dat socialemediaplatforms conservatieven de mond snoeren. We gaan hen stevig reguleren of sluiten omdat we dit nooit kunnen toestaan", zei Trump woensdag op Twitter. (ANP)
Huawei-bestuurder verder in het nauw

Het is nog altijd mogelijk dat de financieel directeur Meng Wahnzou van het Chinese techbedrijf Huawei zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Chinese, die in Canada in huisarrest zit, verloor woensdag in een rechtbank een belangrijke slag in het proces rond de uitzetting.
Meng werd eerder in Canada opgepakt voor uitlevering aan de Verenigde Staten, waar Huawei wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Volgens de Canadese rechter zijn de misdaden die Meng volgens de Amerikanen heeft gepleegd, ook misdaden onder de Canadese wetgeving. Die uitspraak maakt de weg vrij voor een hoorzitting over de uitlevering van Meng. Dit proces gaat in juni een volgende fase in.
De uitspraak zal ook de betrekkingen tussen China en Canada verder onder druk zetten. China, de op een na grootste handelspartner van Canada, klaagde eerder al dat Canada heeft verzuimd het Chinese consulaat in te lichten over de arrestatie en eiste onmiddellijke vrijlating.
Ook de verhoudingen tussen China en de VS kunnen door de zaak verder op scherp komen te staan. Justitie in de VS heeft Meng eerder al aangeklaagd. Verder zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Huawei en bedrijven die zaken doen met Huawei van kracht.
De kwestie in de VS speelde al voordat Donald Trump tot president werd verkozen. Sinds 2013 wordt er al bewijs verzameld tegen Meng. De Huawei-bestuurder zou onder meer gelogen hebben tegen bankbeambten van HSBC en zou voor zeker 100 miljoen dollar aan transacties hebben gedaan die in strijd zijn met Amerikaanse sancties.
China noemde de beschuldigingen eerder politiek gemotiveerd en beschuldigde Canada van "arbitraire detentie".
Huawei zegt in een verklaring teleurgesteld te zijn in de uitspraak van het hooggerechtshof in British Columbia. Het bedrijf blijft geloven in de onschuld van mevrouw Meng en stelt alles in het werk om te zorgen dat "het recht zijn beloop krijgt." (ANP/TDO)
Leveringsproblemen teisteren HP

Computer- en printerfabrikant HP heeft in de drie maanden tot eind april minder omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De Amerikaanse onderneming kampte onder meer met problemen in de leveringsketen als gevolg van de coronacrisis.
De omzet in de meetperiode viel met 12,5 miljard dollar 11 procent lager ten opzichte van een jaar geleden. Bij de pc-tak van de onderneming daalden de opbrengsten met 7 procent tot 8,3 miljard dollar.
De problemen met de leveringen werden deels gecompenseerd door een grotere vraag naar pc's, omdat meer mensen vanuit huis werken.
HP was tot voor kort een overnameprooi voor branchegenoot Xerox dat ruim 30 miljard dollar voor HP wilde neertellen. Xerox staakte eind maart zijn jacht op het bedrijf, onder meer vanwege de onzekere situatie die de coronapandemie veroorzaakt. (ANP)
.