Management

Branche
it-kort

IT-kort, o.a Wijziging Apple kostte socialemediabedrijven 10 miljard omzet

Kort IT-nieuws van vandaag.

2 november 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

FT: wijziging Apple kostte socialemediabedrijven 10 miljard omzet

apple logo
Apple.

Socialemediabedrijven zijn een kleine 10 miljard dollar aan omzet kwijtgeraakt door een recente wijziging van Apple, waardoor consumenten toestemming moeten geven aan apps die informatie over hen verzamelen. Omgerekend gaat het om zo'n 8,5 miljard euro. Dat schrijft zakenkrant Financial Times op basis van cijfers van advertentietechnologiebedrijf Lotame.

Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, verloor in absolute zin de meeste omzet. Snap zag relatief de meeste omzet verdwijnen omdat diens app Snapchat sterker op mobiele gebruikers leunt.

Apple veranderde dit voorjaar een instelling in zijn mobiele besturingssysteem. Daardoor moeten apps die hun gebruikers willen volgen daarvoor vooraf toestemming vragen, wat ook wel bekendstaat als opt-in. Een groot deel van de iPhonegebruikers gaf die toestemming niet. In eerdere versies van iOS konden de gebruikers ook al kiezen om niet gevolgd te worden, maar moesten ze zelf op zoek naar de instelling (opt-out). Dat gebeurde veel minder.

Doordat bedrijven als Facebook, Snap, maar ook Twitter en YouTube nu minder weten over hun gebruikers kunnen ze adverteerders hun reclame minder precies op hun doelgroep laten richten. Daardoor zijn die reclames minder effectief en willen adverteerders daar ook minder voor betalen.

Hoewel YouTube en Twitter de verandering wel merkten, noemden ze de gevolgen beperkt. YouTube is onderdeel van Google en dat bedrijf verzamelt ook zijn eigen data over gebruikers. Daardoor vertrouwt YouTube minder op wat het via de apps op de iPhone te weten kan komen. Twitter laat adverteerders reclame maken per onderwerp en niet zozeer gericht op kenmerken van de gebruikers.

De eigen advertentiedienst van Apple groeide afgelopen kwartaal ook, al is onduidelijk met hoeveel omdat de iPhonemaker de advertentie onder de kop 'Diensten' schaart waar ook bijvoorbeeld abonnementen op muziekstreamingdienst Apple Music en videostreamingdienst Apple TV+ onder vallen. Dat leverde het bedrijf de nodige kritiek op, maar Apple-topman Tim Cook houdt vol dat de privacy van gebruikers de belangrijkste reden was voor de verandering. (ANP)


Rijksambtenaren krijgen 750 euro voor inrichten thuiswerkplek

HP-laptop
Thuiswerken.

De 120.000 rijksambtenaren krijgen eens per vijf jaar 750 euro om een thuiswerkplek in te richten en te stofferen. Dat zijn de vakbonden met de overheid overeengekomen in een nieuwe cao. De ambtenaren krijgen een loonsverhoging van 2 procent. De vakbonden noemen dat karig, maar zijn blij met de goede afspraken over thuiswerken.

Zo krijgen de ambtenaren een thuiswerkvergoeding over dit jaar van 430 euro. Volgend jaar wordt dat verhoogd naar een vergoeding van 2 euro per dag. Ook krijgen de ambtenaren een eenmalige uitkering van 300 euro in december 2021.

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. "Er is lang onderhandeld en het resultaat is mager", zegt CNV-onderhandelaar Bart Schnoor. "De frustratie bij de rijksambtenaren over de houding van de werkgever is tijdens het traject behoorlijk gegroeid." Volgens FNV gaf 70 procent van de leden van de vakbond die voor het eindbod hebben gestemd aan dat ze meer van hun werkgever hadden verwacht.

De nieuwe cao geldt ook voor de schoonmakers die in dienst zijn bij de overheid. Dat betekent voor hen een loonsverhoging.(ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.