Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. WhatsApp krijgt miljoenenboete om misbruik gebruikersgegevens

Kort IT-nieuws van vandaag.

2 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Utrecht wil inwoners omscholen naar kansrijke beroepen

Utrecht
© CC0: Pixabay.com

Utrechters die minder dan 40.000 euro per jaar verdienen en een andere baan willen, kunnen zich met hulp van hun gemeente laten omscholen naar een beroep waar nu en in de toekomst veel werk in is. Utrecht wil maximaal 7000 euro aan opleidingskosten gaan bijdragen voor 250 Utrechters die zich willen laten omscholen tot bijvoorbeeld loodgieter, verzorgende, softwaretester of leerkracht, meldt de gemeente vrijdag.

Met het initiatief wil de stad naar eigen zeggen inwoners begeleiden naar meer kansrijke sectoren, zoals onderwijs, ICT, gezondheid, bouw, techniek en de energietransitie, werkloosheid voorkomen en krapte in deze sectoren tegengaan. "Door nu te investeren in het werk van de toekomst, maakt Utrecht zich klaar voor de uitdagingen van morgen. Zo werken we eraan dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de toekomst in balans is", aldus wethouder Werk en Inkomen Linda Voortman.

Vanaf maandag kunnen Utrechters zich via het Leerwerkloket van de regio Utrecht aanmelden voor persoonlijk advies en begeleiding bij het kiezen van scholing. (ANP)

 


 

Gebruikers iPhone in VS kunnen straks op telefoon rijbewijs tonen

iPhone-modellen
© Apple

Gebruikers van een iPhone in acht Amerikaanse staten kunnen binnenkort de Wallet-app op hun telefoon gebruiken om hun ID-kaart of rijbewijs aan autoriteiten te tonen. De Amerikaanse douanedienst TSA zal het mogelijk maken voor passagiers op meerdere luchthavens om zich met hun smartphones te identificeren.

Eerst zullen gebruikers in de staten Arizona en Georgia de mogelijkheid krijgen. Daarna volgen Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma en Utah. Apple ziet de applicatie als "belangrijke stap in ons streven om fysieke portemonnees te vervangen door veilige en makkelijke mobiele varianten".

De identiteitsbewijzen moeten net zo ingevoerd kunnen worden als de manier waarop gebruikers momenteel al betaalpassen in de app kunnen toevoegen. De staat die het bewijs heeft uitgegeven moet dan de echtheid bevestigen.

Het techbedrijf zegt met meer staten in overleg te zijn om de digitale identificatiebewijzen verder uit te rollen. (ANP)

 


 

Rusland dreigt met boetes voor Apple en Google om Navalni-app

iPhone
©CCO / Pixabay

De Russische media- en internettoezichthouder Roskomnadzor dreigt met boetes voor Apple en Google als zij de app van de gedetineerde oppositieleider Aleksei Navalni niet uit hun appstore halen. Een Russische rechtbank verbood eerder de anticorruptiestichting van Navalni omdat de stichting extremistisch zou zijn.

Websites van Navalni werden al geblokkeerd door Roskomnadzor, waarna aanhangers van de Kremlin-criticus berichten plaatsten op de app. De regering van president Vladimir Poetin zet alles op alles om de oppositie te hinderen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen later deze maand.

De 45-jarige Navalni werd eerder dit jaar naar een strafkamp gestuurd nadat hij uit Duitsland was teruggekeerd. Hij werd daar behandeld tegen een vergiftiging. Door deze behandeling schond hij de bepalingen van zijn voorwaardelijke straf. Hij moet een straf van 2,5 jaar uitzitten voor fraude.

Navalni werd in augustus 2020 erg ziek tijdens een Russische binnenlandse vlucht. In Duitsland werd vastgesteld dat hij was vergiftigd met de in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkelde stof novitsjok. Hij herstelde volledig. De Verenigde Staten en de Europese Unie beschuldigen Rusland van de vergiftiging. (ANP)

 


 

WhatsApp krijgt miljoenenboete om misbruik gebruikersgegevens

Berichtendienst WhatsApp moet 225 miljoen euro boete betalen omdat het bedrijf niet transparant was over hoe het met persoonlijke gebruikersgegevens om is gegaan. Het is de eerste boete die het bedrijf krijgt nadat Europese regels over de bescherming van data een aantal jaar geleden werden aangescherpt.

De Irish Data Protection Commission, de waakhond die toeziet op privacy in Europa, constateerde dat WhatsApp niet goed uitlegde hoe het gegevens van gebruikers en niet-gebruikers van de berichtendienst verwerkte. Ook werd niet goed toegelicht hoe data tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook werden gedeeld, evenals met andere bedrijven die onder Facebook vallen.

"We zijn het niet eens met deze beslissing over de transparantie die we mensen in 2018 hebben gegeven en de boetes zijn volkomen disproportioneel", zei een woordvoerder van WhatsApp. "We gaan tegen dit besluit in beroep."

WhatsApp had in november vorig jaar al aangekondigd 77,5 miljoen euro opzij te zetten voor het betalen van eventuele boetes, nadat de Ierse waakhond een mogelijke boete aankondigde.

De Ierse waakhond zei ook dat WhatsApp maatregelen moet nemen om te voldoen aan de regels. Zo moet onder meer duidelijker worden gemaakt hoe gebruikers een klacht kunnen indienen bij een toezichthouder. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.