Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. VS zien invloed leger bij Huawei

Kort IT-nieuws van donderdag 25 juni 2020

Kort IT-nieuws van donderdag 25 juni 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


Eerste operationele versie coronadashboard volgende week gereed

Coronadashboard

De eerste operationele versie van het coronadashboard van de Rijksoverheid moet voor 3 juli gereed zijn. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Begin juni werd al een proefversie van het dashboard gepubliceerd, dat beter inzicht moet bieden in de verspreiding van het coronavirus.

In het dashboard worden verschillende gegevens verzameld over het coronavirus. Al die gegevens hebben ook signaalwaarden meegekregen. Komen meerdere indicatoren boven die signaalwaarden, dan kan dat aanleiding zijn voor het kabinet om advies te vragen van het Outbreak Management Team.

De proefversie toont echter nog niet alle gegevens die daarvoor nodig zijn. In de proefversie worden cijfers getoond over het aantal intensive care opnames, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal positief geteste mensen, het aantal besmettelijk mensen en het reproductiegetal. In de nieuwe operationele variant moet ook informatie komen over het totaal aantal besmette verpleeghuislocaties op landelijk niveau, het totaal aantal positief geteste mensen per Veiligheidsregio, de trend in het aantal positief geteste mensen en de eerste resultaten van de rioolwatersurveillance. Ook moet er een signaalwaarde komen voor het aantal positief geteste mensen en verbeterde toelichting op de verschillende indicatoren komen. 

Na 3 juli worden stap voor stap nog weer andere ondersteunende indicatoren toegevoegd aan het dashboard, evenals de indicatoren voor vroegtijdige waarschuwing. "Daarnaast onderzoek ik of bijvoorbeeld ook geaggregeerde gegevens vanuit de bron- en contactonderzoeken opgenomen kunnen worden, bijvoorbeeld het gemiddeld aantal opgespoorde positieve contacten." (EME)

 

 


App houdt introductie eerstejaars in toom

studenten
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Wolfgang Greller

Studentensteden proberen de introductieweek voor eerstejaarsstudenten zo goed als het gaat toch door te laten gaan. Grote feesten organiseren gaat moeilijk vanwege de coronamaatregelen, merkt ook de organisatie van de Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Toch gaan studenten daar bij kleine evenementen kennismaken met elkaar, met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde app van het bedrijf Tactile, meldt de organisatie. Volgens het bedrijf gaat dit in ongeveer tien steden zo gebeuren.

Eerstejaars zullen ook grotendeels via de app kennismaken met het studentenleven, vertelt een woordvoerder van de organisatie van de UvA-week. Zo kunnen ze een livestream bekijken van feest met dj’s die verspreid over de stad draaien. De organisatie onderzoekt nog of het mogelijk is om kleine groepen studenten lijfelijk toe te laten bij evenementen. De app houdt bij of er niet meer mensen bij elkaar komen dan verantwoord is. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld toch even langs bij een studentenvereniging om kennis te maken. (ANP)

 

 


VS zien invloed leger bij Huawei

5G
© Huawei

Het Chinese leger zou tech- en netwerkbedrijf Huawei en videobewakingsbedrijf Hikvision bezitten of er controle over hebben. Reden voor de regering-Trump om nieuwe financiële sancties tegen de Chinese bedrijven in te stellen.

Dat meldt Reuters op basis van een Amerikaans document dat het persbureau heeft ingezien. De lijst van twintig bedrijven, waarvan Washington beweert dat het de steun van het Chinese leger heeft, omvat ook China Mobile Communications en China Telecommunications. Ook vliegtuigmaker Aviation Industry Corp of China staat op de lijst.

Reuters heeft van bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie in de VS de authenticiteit van het document bevestigd gekregen. Het document zou naar het Congres zijn gestuurd.

Huawei en andere Chinese bedrijven worden door de Verenigde Staten al langer beschuldigd van spionage. Washington noemde het in dat verband al eens "waanzin" om technologie van Huawei te gebruiken. (ANP)

Lees meer over
2
Reacties
M. Commandeur 06 juli 2020 17:45

Goede reden om ook 5G te bannen!
China heeft, naast Huawei, ook 5G nodig voor het volgen van mensen en schenden van privacy!
Laten wij wijzer zijn en de digitale en fysieke gezondheid van mensen beschermen. Beperkt mobiel internet en een gedegen vast internet zijn voldoende.
Dan houden we meteen geld over om te investeren in zaken waarvan de overheid nu zegt er geen geld voor te hebben.

Bop 29 juni 2020 16:59

Waarom is Huawei (en andere Chinese) bedrijven nog een diskussiepunt?

We zien toch aan alle kanten dat China spioneert, bedrijfsgeheimen steelt (of aftroggelt), oneerlijke konkurrentie pleegt, mensenrechten schendt, enzovoorts?!

En vertel me alstjeblieft niet dat Nederland al in zee met Huawei is gegaan voor 5G!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.