Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. 'VS willen tiental Chinese bedrijven toevoegen aan zwarte lijst'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

'VS willen tiental Chinese bedrijven toevoegen aan zwarte lijst'
Omzet chipfabrikant TSMC stijgt flink door chiptekorten
Chinese fitnessapp niet naar Wall Street om regeldruk Peking


'VS willen tiental Chinese bedrijven toevoegen aan zwarte lijst'

capitool VS, Washington DC

De Amerikaanse regering wil een tiental Chinese bedrijven toevoegen aan een economische zwarte lijst vanwege vermeende schendingen van de mensenrechten in de regio Xinjiang. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Bedrijven die op de lijst staan kunnen niet zonder vergunning goederen van Amerikaanse leveranciers ontvangen. Ook worden ze streng gecontroleerd.

De beslissing van het Amerikaanse ministerie van Handel volgt op de aankondiging vorige maand om vijf andere Chinese bedrijven aan de lijst toe te voegen na beschuldigingen van dwangarbeid in de Chinese regio. De Amerikaanse president Joe Biden houdt China daarvoor verantwoordelijk.

Het is nog niet duidelijk om welke bedrijven het gaat. Dit wordt naar verwachting later op vrijdag bekendgemaakt. Het Witte Huis weigerde commentaar te geven.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse regering zich richt op Chinese bedrijven die in verband worden gebracht met beschuldigingen van hightech surveillance-activiteiten in Xinjiang. In 2019 voegde de regering-Trump enkele van China's start-ups op het gebied van kunstmatige intelligentie toe aan de zwarte lijst, vanwege de behandeling van moslimminderheden.

China verwerpt beschuldigingen van genocide en dwangarbeid in Xinjiang. Volgens het land is het strenge beleid in de regio noodzakelijk om separatisten en religieuze extremisten aan te pakken die aanslagen beraamden en spanningen aanwakkerden tussen de overwegend islamitische Oeigoeren en de Han, China's grootste etnische groep.

Experts van de Verenigde Naties en mensenrechtengroeperingen schatten dat meer dan een miljoen mensen in de afgelopen jaren zijn vastgehouden in kampen in Xinjiang. De meesten van hen zijn Oeigoeren en andere moslimminderheden. (ANP)


Omzet chipfabrikant TSMC stijgt flink door chiptekorten

connections

De Taiwanese chipproducent TSMC heeft in het tweede kwartaal van het jaar geprofiteerd van het wereldwijde chiptekort. De omzet van het bedrijf, dat chips maakt voor andere bedrijven en geen eigen merken voert, ging met 20 procent omhoog. In juni lagen de opbrengsten zelfs bijna een kwart hoger dan vorig jaar.

De inkomsten van TSMC kwamen uit op 372,1 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo'n 11,2 miljard euro. Het chipbedrijf werkt niet alleen op hogere capaciteit om aan alle vraag te voldoen, maar kan ook meer geld vragen voor zijn diensten, stellen analisten. Daarmee kan het de winstmarge hoog houden ondanks enorme investeringen die het bedrijf wil doen in nieuwe fabrieken.

Het lijkt erop dat het wereldwijde chiptekort nog wel even aan zal houden. Tot nu toe hebben vooral autofabrikanten productielijnen tijdelijk stil moeten leggen door tekorten, maar de kans bestaat dat ook andere sectoren de komende tijd worden getroffen. United Microelectronics, een kleinere branchegenoot van TSMC, zei eerder deze week dat chipbedrijven mogelijk pas over twee jaar weer aan de vraag kunnen voldoen. (ANP)


Chinese fitnessapp niet naar Wall Street om regeldruk Peking

Chinese vlag

De Chinese fitnessapp Keep heeft zijn plannen voor een beursnotering in New York laten varen, meldde de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Dat er een streep ging door de plannen kwam vooral door de steeds scherpere controles op techbedrijven door de Chinese regering.

China zei eerder bedrijven met een buitenlandse beursnotering nauwgezet te willen controleren. Taxi-app Didi, die wel in New York is genoteerd, werd zelfs gedwongen zijn app uit diverse appwinkels te halen omdat het bedrijf illegaal gegevens van gebruikers zou hebben verzameld.Volgens de krant zijn gesprekken met potentiële investeerders in Keep geannuleerd. Het bedrijf dat onder andere techinvesteerders SoftBank en Tencent achter zich weet, had verwacht met de beursgang 500 miljoen dollar op te kunnen halen.(ANP)

Dat Keep niet naar Wall Street komt is volgens FT nog maar een begin. De verwachting is dat er nog een hele trits geplande beursgangen van Chinese techbedrijven niet doorgaat door de regeldrift van Peking. Eerder zou er al een streep zijn gegaan door de beursplannen van medisch datadienstverlener LinkDoc en podcastplatform Ximalaya.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.