Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'VS willen heffingen voor Oostenrijk, Italië en India om digitaks'

Kort IT-nieuws van vandaag.

20 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Politie verhoorde hacker die binnendrong in Twitteraccount Trump

Donald Trump
Donald Trump - © CC BY 2.0 - Flickr.com

De politie heeft ethisch hacker Victor Gevers verhoord, omdat hij binnendrong in het Twitteraccount van Trump. Dat meldt de Volkskrant. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt tegenover de krant te onderzoeken of er iets strafbaars is gebeurd. Aan het onderzoek ligt geen Amerikaans rechtshulpverzoek ten grondslag, benadrukt het OM. Vooralsnog is Gevers geen verdachte, maar werd als verdachte gehoord. 

Gevers - in Nederland een bekend ethische hacker - zei eind oktober dat hij binnen was gedrongen in het account van Trump door zijn wachtwoord te raden. Het account bleek niet beveiligd te zijn met tweestapsverificatie. Gevers heeft hier naar eigen zeggen contact over gehad met de secret service in de VS. Volgens de hacker wilde de politie weten hoe het proces verlopen is, hoe de aanloop ernaartoe verliep en welke moeite hij nam om in contact te komen met het slachtoffer.

Het OM gaat naar aanleiding van het verhoor een vervolgbeslissing nemen. Die beslissing kan grote gevolgen hebben voor ethische hackers. "Ik hoop dat men de tijd neemt want het gaat niet alleen om mij, maar ook om alle – vrijwillige – onderzoekers die aan responsible disclosure doen. We kunnen allen handelen met de beste intenties en proberen de privacy van betrokkenen zoveel mogelijk te respecteren, terwijl we internet een beetje veiliger maken", aldus Gevers. Wanneer de beslissing volgt, is niet duidelijk. (EME)

 

 

CNV-onderzoek: thuiswerken ook na coronacrisis een blijvertje

Thuiswerken, werken
CC0/Pixabay License

Mocht er volgend jaar een eind komen aan de coronacrisis, dan willen zeven op de tien werkenden die nu veelal vanuit huis werken, dat straks ook blijven doen. Dat blijkt uit een onderzoek van vakcentrale CNV onder 3000 thuiswerkende leden. De bond pleit voor extra fiscale voordelen voor thuiswerkmiddelen. Bijna de helft van de ondervraagden (45 procent) wil verder dat afspraken buiten de deur na de crisis online blijven gebeuren.

Ondanks de toekomstwensen van de medewerkers hebben maar weinig werkgevers volgens de bond op dit moment een beleid dat structureel thuiswerken faciliteert. "Veel thuiswerkplekken zijn nu provisorisch ingericht met de laptop op de keukentafel, een slechte bureaustoel, geen goede werkhouding en muisarmen. Werkgevers lopen momenteel achter de feiten aan: vrijwel niemand ontwikkelt momenteel een structureel thuiswerkbeleid. Hoog tijd dat ze daar nu snel aan gaan werken want thuiswerken heeft de toekomst, blijkt uit ons onderzoek," aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Veel thuiswerkers kampen nu met klachten. Vier op de tien hebben meer fysieke klachten en 44 procent beschikt niet over een arbo-verantwoorde werkplek, blijkt uit het CNV-onderzoek. "Als we op deze weg doorgaan, lopen we een verhoogd risico op uitval door slechte thuiswerkplekken. Tijd dat werkgevers zo snel mogelijk met een langetermijnbeleid op thuiswerken komen," stelt Fortuin.

Het kabinet moet snel met een thuiswerkvisie komen, vindt het CNV. Onderdelen daarvan zijn fiscale voordelen voor thuiswerkmiddelen en een eenmalig fiscaal voordeel voor een thuiswerkcoach: iemand die thuis de werkplek doorlicht, inventariseert wat er nodig is aan extra middelen en de thuiswerker ook adviseert over zijn of haar werkhouding.

Structureel thuiswerken kent veel voordelen voor werkgevers: lagere reiskosten, minder gebruik van dure kantoorruimte, minder reistijd versus waardoor er meer werktijd ontstaat. "Wij verwachten een kostenbesparing van 10 tot 20 procent door al deze factoren. Deze besparing kunnen werkgevers investeren in slimme thuiswerkplekken," stelt Fortuin. (ANP)

 

 

'VS willen heffingen voor Oostenrijk, Italië en India om digitaks'

Belastingaanslag
© CC BY-SA 2.0, mystic-mabel

De Verenigde Staten willen importheffingen opleggen aan Oostenrijk, Italië en India, vanwege hun geplande digitaks voor techreuzen zoals Google en Facebook. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Door de digitaks moeten de techbedrijven belasting gaan betalen over het gedeelte van het inkomen dat ze lokaal, in die landen, verdienen.

De VS startten afgelopen zomer een onderzoek naar belastingen op digitale diensten. De regering wil nagaan of die belastingen nadelig zijn voor Amerikaanse techbedrijven zoals Apple, Google, Amazon of Facebook. Dat onderzoek is bijna klaar. Ook andere landen die een digitaks willen invoeren kunnen volgens de bronnen een heffing verwachten, zoals Brazilië, Tsjechië, Indonesië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Voor de heffingen maken de VS gebruik van een artikel in de Amerikaanse handelswet. Dat zorgt ervoor dat er sancties opgelegd kunnen worden voor oneerlijke handelspraktijken. Op basis van datzelfde wetsonderdeel besloot de VS al tot het heffen van tarieven op Chinese spullen, vanwege vermeende diefstal van intellectueel eigendom.

Er wordt al heel lang gepraat over een mondiaal akkoord voor omzet- of winstbelasting voor grote techbedrijven. De onderhandelingen hierover bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn opgeschort naar volgend jaar vanwege de coronapandemie en omdat de VS in de aanloop naar de presidentsverkiezingen er nog geen besluit over wilden nemen.

Vorig jaar zette de Europese Unie plannen voor een Europese digitaks nog in de ijskast in afwachting van onderhandelingen binnen de OESO. De Europese Commissie heeft eerder al aangegeven zelf met een digitaksvoorstel te komen als het in OESO-verband te langzaam gaat. (ANP)

 

 

Rusland wil wet invoeren om sociale media te weren

Rusland is bezig met een wet die ervoor zorgt dat de Russische regering de toegang tot sociale media-platformen zoals Facebook en Twitter kan beperken. Deze zouden Russische burgers toegang tot informatie ontzeggen, vandaar dat Moskou het nodig vindt om in te grijpen.

Staatstelevisiezender Russia Today, het staatspersbureau RIA Novosti en staatsomroep Crimea 24 hebben zich bij de overheid beklaagd over de techbedrijven. Ze zeggen dat hun accounts door Facebook, Twitter en YouTube aangemerkt zijn als staatsmedia of opgeschort waren. Twitter ondernam bijvoorbeeld zulke acties in augustus.

De Russische regering vindt dat de techbedrijven hiermee de Russische burgers "onrechtmatig" de toegang tot bepaalde informatie ontzeggen. Met de wet kunnen straks de openbare aanklager en het ministerie van Buitenlandse Zaken bepalen welke internetbronnen de toegang beperken tot "sociaal belangrijke informatie op basis van nationaliteit, taal of in verband met de invoering van sancties tegen Rusland of zijn burgers".

De Russische communicatie-toezichthouder zou deze internetbronnen dan gedeeltelijk of volledig kunnen blokkeren. De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement van Rusland, de Doema. Daarna moeten de senaat en president Vladimir Poetin nog hun handtekening eronder zetten.

In Rusland woedt al langer strijd over hoe het internet gebruikt mag worden en door wie. Zo is LinkedIn, van Microsoft, geblokkeerd in het land. Dat gebeurde nadat een Russische rechtbank oordeelde dat de netwerkwebsite zich niet hield aan de juiste manier van het opslaan van data over Russische gebruikers. Al die data moet in Rusland opgeslagen worden, oordeelde de rechter. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.