Management

IT-kort, o.a.: VS verbant telecombedrijf China Unicom uit angst voor spionage
Kort IT-nieuws van vandaag.
Kort IT-nieuws van vandaag.
AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:
- Brussel keurt overname Kustomer door Meta goed
- Onderzoek: verkoop smartphones omhoog in 2021 ondanks chiptekort
- VS verbant telecombedrijf China Unicom uit angst voor spionage
Brussel keurt overname Kustomer door Meta goed

De Europese Commissie keurt de overname van Kustomer door Meta onder voorwaarden goed. Het jonge, Amerikaanse Kustomer verkoopt systemen die bedrijven helpen bij digitale klantenservice. Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft beloofd dat concurrenten en nieuwkomers op de markt niet worden belemmerd. Er wordt een beheerder aangesteld die daar op zal toezien.
De commissie begon in augustus een diepgaand onderzoek naar de beoogde overname, omdat ze concurrentieverstoring vreesde op de markt voor zogeheten CRM-software, die Kustomer levert. Dat zijn systemen die klantgegevens helpen beheren en verkoopmanagement ondersteunen. Bedrijven kunnen via een en dezelfde tool rechtstreeks met hun klanten communiceren, per telefoon, sms, e-mail, WhatsApp, Messenger of Instagram.
De overname van Kustomer past in de strategie van Meta om inkomsten te genereren met berichtendiensten. Met de technologie van Kustomer kan Facebook zijn zakelijke diensten uitbreiden met een klantenservicesysteem.
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zei vorig jaar te vrezen voor een nog machtiger positie voor Meta in de digitale sector, waar het bedrijf een leidende positie heeft in zowel online-display-reclame als berichtenkanalen als WhatsApp. "Het doel van ons onderzoek is zeker te zijn dat deze overname niet bedrijven of consumenten zal schaden en dat de data die Facebook krijgt de concurrentie niet vervalsen", zei ze toen. De beloftes van Meta en het toezicht daarop stellen haar nu gerust dat "rivalen en nieuwkomers in de CRM-markt vrije en vergelijkbare toegang tot Meta's belangrijke berichtenkanalen blijven houden."
Facebook maakte in november 2020 bekend Kustomer te kopen. Daarmee zou een bedrag van ruim 1 miljard dollar zijn gemoeid. Omdat Kustomer in de EU niet genoeg omzet behaalt hoefde de deal formeel niet in Brussel worden gemeld. Maar lidstaat Oostenrijk uitte serieuze zorgen en vroeg de commissie toch de overname onder de loep te nemen, gesteund door onder andere de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt. (ANP)
Onderzoek: verkoop smartphones omhoog in 2021 ondanks chiptekort

De wereldwijde markt voor smartphones is vorig jaar gegroeid ondanks de tekorten aan chips waardoor bijvoorbeeld bedrijven als Apple en Samsung minder mobieltjes konden produceren. Volgens marktonderzoeker Canalys steeg de verkoop met 7 procent vergeleken met 2020, tot 1,35 miljard smartphones.
Daarmee ligt volgens Canalys de verkoop op ongeveer een vergelijkbaar niveau als in 2019, voordat de coronapandemie uitbrak. Het Zuid-Koreaanse Samsung was de belangrijkste producent met bijna 275 miljoen verscheepte mobieltjes en een wereldwijd marktaandeel van 20 procent. Apple verscheepte 230 miljoen smartphones en had daarmee 16 procent van de markt in handen. Daarna volgen de Chinese producenten Xiaomi, Oppo en Vivo.
Canalys zegt dat er vooral sterke vraag naar mobieltjes was te zien in Azië, het Midden-Oosten en Afrika en ook Latijns-Amerika. Het gaat dan met name om goedkopere modellen. Maar ook de vraag naar de duurdere modellen van Apple en Samsung was sterk. Volgens de onderzoekers zijn mensen door de pandemie meer afhankelijk geworden van smartphones, bijvoorbeeld met QR-codes en online shoppen. (ANP)
VS verbant telecombedrijf China Unicom uit angst voor spionage

Het Chinese telecombedrijf China Unicom is donderdag door de Federal Communications Commission (FCC) verbannen uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten vrezen voor "de nationale veiligheid en spionage". China Unicom zegt dat die zorgen "volkomen onterecht" zijn.
De FCC besloot unaniem dat het Chinese bedrijf niet meer in de VS mag opereren. Het bedrijf krijgt zestig dagen om zich terug te trekken van de Amerikaanse markt. FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel zegt in een verklaring dat er "steeds meer bewijs, en daarmee groeiende bezorgdheid, is dat Chinese staatsbedrijven een reële bedreiging vormen voor de veiligheid van onze telecommunicatienetwerken".
Volgens China Unicom zijn deze zorgen onterecht en is de beslissing door de FCC genomen "zonder de vereiste behoorlijke rechtsgang". Het bedrijf benadrukt dat het "in de afgelopen twee decennia een goede reputatie heeft opgebouwd en de Amerikaanse wet- en regelgeving naleeft".
China Unicom werd vorig jaar door toedoen van toenmalig president Donald Trump al geschrapt van de Amerikaanse beurs. (ANP)
.