Innovatie & Strategie

Juridische zaken
IT-kort

IT-kort: o.a. VS strenger voor Chinese firma's

Kort IT-nieuws van vandaag.

3 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

 

Google beschuldigd van interne surveillance

Google

Internet- en datareus Google wordt ervan beschuldigd zijn eigen werknemers te bespioneren. Het bedrijf zou dit hebben gedaan om organisatoren van werknemersprotesten te ontslaan. De Amerikaanse arbeidsraad NLRB stelt dat Google hiermee arbeidswetgeving in de VS heeft geschonden.

De National Labor Relations Board (NLRB) uit een reeks beschuldigingen aan het adres van Google, dat kampt met protesterende werknemers en initiatieven voor vakbondsvorming. Na een reeks ontslagen heeft de arbeidsraad onderzoek ingesteld. Daaruit komt onder meer naar voren dat enkele van de ontslagen onterecht zijn; twee ontslagen, meldt The Verge. Ook blijkt dat Google hierbij aan illegale spionage van werknemers heeft gedaan.

Bedrijfsbeleid

Het bespieden van eigen werknemers is gepleegd op mensen die bijvoorbeeld een presentatie hebben bekeken over het opzetten van een vakbond, weet NPR te melden. Daarnaast zou Google andere werknemers hebben ondervraagd, bepaalde regels op oneerlijke wijze hebben toegepast, en er beleid op nahouden dat werknemers 'ontmoedigt' om protestactiviteiten te organiseren. Het gaat daarbij om activiteiten waar werknemers volgens de wet wel degelijk recht op hebben.

Google ontkent dat het te ver is gegaan. Het bedrijf stelt vertrouwen te hebben in zijn beslissing en in zijn juridische positie. In een persverklaring geeft Google aan dat het arbeidsrechten steunt, maar dat de ontslagen werknemers acties hebben ondernomen die ernstige schendingen vormden van het bedrijfsbeleid. Daarmee zouden die werknemers een onacceptable inbreuk hebben gemaakt op het vertrouwen in hun en in hun verantwoordelijkheden. (JBA)

 

VS strenger voor Chinese firma's

onderhandelingen VS China

Chinese bedrijven met een beursnotering in de Verenigde Staten, zoals Baidu en Alibaba, verliezen mogelijk die notering als Amerikaanse toezichthouders geen toegang krijgen tot de boekhouding. Na de Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden ingestemd met een aanscherping van de regels. President Donald Trump moet nu zijn handtekening nog zetten onder het wetsvoorstel.

De wetgeving voorziet in een gewenningsperiode. Eventuele straffen worden pas opgelegd als drie jaar lang niet aan de regels wordt voldaan. Met de wet intensiveert Washington zijn onderzoek naar banden die Chinese bedrijven hebben met Peking. Senator John Kennedy benadrukte tijdens de behandeling van het voorstel dat het gevaarlijk is dat Chinese bedrijven de regels waar Amerikaanse bedrijven aan moeten voldoen mogen negeren.

Overheidstoezicht

Naast de verplichting om de boeken te laten controleren willen de VS ook weten of de bedrijven onder overheidstoezicht staan. Peking stelde fel gekant te zijn tegen het politiseren van beursregelgeving. De Chinese regering wil ook snel in gesprek over de kwestie.

Chinese bedrijven zijn al jaren afhankelijk van toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkten. En dan in het bijzonder naar dollarfinancieringen die als cruciaal worden gezien. Nu is het nog zo dat Chinese bedrijven die in de VS naar de beurs gaan nog niet door Amerikaanse accountants worden gecontroleerd. Dit omdat Peking daar geen toestemming voor geeft.

China weigert

Het toezicht op de accountants in de VS gebeurt door een speciale waakhond, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). China heeft vooralsnog geweigerd om samen te werken met de PCAOB. (ANP)

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.