Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'VS overwegen contractverbod bij banden met Huwaei'

Kort IT-nieuws van vrijdag 10 juli 2020.

Kort IT-nieuws van vrijdag 10 juli 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:
 

 

 


Computermarkt herstelt zich in tweede kwartaal

Vrouw in IT

Na een slechter eerste kwartaal is de wereldwijde pc-markt in het tweede kwartaal van dit jaar weer hersteld, meldt tech-onderzoeksbureau Canalys. In totaal gingen er bijna 73 miljoen desktops, notebooks en werkstations over de toonbank. Dat is 9 procent meer dan een jaar geleden en de grootste groei sinds 2010.

De computersector dankt het herstel vooral aan notebooks, die in trek waren bij bedrijven, studenten en consumenten die ze nodig hadden om thuis te werken door de coronacrisis. Het aantal verzendingen van notebooks en mobiele werkstations groeide met 24 procent jaar op jaar, terwijl desktops en desktop werkstations daalden met 26 procent.

De totale leveringen zijn in het tweede kwartaal gelijk getrokken nadat in de eerste drie maanden het aanbod was achtergebleven bij de vraag. Toen sloten veel computerfabrieken vanwege de coronacrisis en raakte de import achterop. Het totaal aantal zendingen in de eerste helft van dit jaar is met een stijging van 1 procent net wat beter dan vorig jaar.

HP nam de meeste zendingen voor zijn rekening, ruim 18.000 in het tweede kwartaal van dit jaar, goed voor bijna een kwart van de markt. Daarna volgt Lenovo, met bijna 17.500 zendingen. Dell neemt de derde plek in met ruim 12.000 zendingen. Computerfabrikant Acer was qua jaarlijkse groei de hoogste stijger, met 21 procent. Daarna volgt HP, met een groei van 17,5 procent. Lenovo zag een groei van 7 procent ten opzichte van een jaar terug, daarna volgt Dell met 3,4 procent. (ANP)

 

 


'TikTok overweegt nieuwe bedrijfsstructuur vanwege kritiek'

De onder jongeren populaire videoapp TikTok denkt aan een wijziging van de bedrijfsstructuur om zijn critici te paaien. Dat meldt persbureau Dow Jones op basis van ingewijden. In meerdere landen klinken verwijten steeds luider dat de app te nauwe banden heeft met de Chinese overheid via zijn Chinese moederbedrijf ByteDance. Zo zou TikTok persoonlijke gegevens van zijn gebruikers met de Chinese regering kunnen delen.

Een van de mogelijkheden waar TikTok naar kijkt is om meerdere onafhankelijke directeuren aan te stellen. Daarnaast worden de opties onderzocht voor een hoofdkantoor, dat buiten China gevestigd zou moeten zijn, aldus de bronnen. Momenteel heeft TikTok geen eigen hoofdkantoor. De topman werkt vanuit het Amerikaanse Los Angeles. Eerder werden Londen, Dublin en Singapore als mogelijke vestigingsplaatsen genoemd. Gesprekken over een eventuele verkoop van TikTok worden naar verluidt niet gevoerd.

TikTok won de afgelopen tijd aan populariteit omdat veel mensen thuis opgesloten zaten met hun telefoons vanwege de coronapandemie. In het eerste kwartaal downloadden 315 miljoen gebruikers de app, een recordaantal in een kwartaal. Daarmee zijn 2,2 miljard mensen al gebruiker van TikTok.

In de Verenigde Staten is het sommige ambtenaren verboden om de app te downloaden, uit vrees dat gevoelige gegevens of informatie kunnen uitlekken. Vorige maand werd bekend dat Europese privacytoezichthouders de app onder de loep nemen. Er waren onder andere zorgen over de bescherming van de privacy van kinderen en jongeren. (ANP)

 

 


'VS willen contractverbod voor bedrijven met banden met Huawei'

Huawei

De Amerikaanse regering komt deze week met een plan voor regelgeving die de Amerikaanse overheid verbiedt om goederen of diensten af te nemen van bedrijven die producten gebruiken van Huawei en vier andere Chinese firma’s. Dat zegt een bron in Washington tegen persbureau Reuters.

Het beleid kan verstrekkende gevolgen hebben voor ondernemingen die producten en diensten aan de Amerikaanse overheid verkopen. Die moeten als de regel in werking treedt kunnen aantonen dat ze geen gebruik maken van producten van deze bedrijven. Twee van de genoemde bedrijven, Hikvision en Dahua, verkopen wereldwijd de meeste videobewakingscamera's. Huawei staat bekend om zijn smartphones en netwerkapparatuur. Ook smartphonemaker ZTE en radioproducent Hytera staan op de zwarte lijst, aldus de bron.

Bedrijven die wel in zee willen met de Amerikaanse overheid en van deze Chinese waar gebruik maken hebben straks een ontheffing nodig. Volgens het Witte Huis is een ontheffing krijgen straks ook niet zo makkelijk. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor bestaande contracten.

Het Amerikaanse orgaan dat de overheidsbestedingen in de gaten houd laat in een verklaring aan Reuters weten dat het gevaar van buitenlandse partijen die in Amerikaanse systemen willen infiltreren, zoals China, groot is. Een verbod zou de Amerikaanse regering kunnen beschermen tegen "snode netwerken". De overheid van de Verenigde Staten geeft elk jaar 500 miljard dollar uit aan opdrachten.

Het verbod moet naar verluidt ingaan op 13 augustus. De stap kan zorgen voor verdere spanningen in de handelsrelatie tussen China en de VS. (ANP)

 

 


Chipmaker TSMC profiteert van datapiek

De Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC lijkt volop te profiteren van de extra vraag naar data door de coronacrisis. Mensen werken en verblijven meer thuis, wat ervoor zorgt dat er meer data wordt verbruikt. TSMC verdient onder meer geld met de levering van chips aan datacenters.

Het Taiwanese bedrijf, een belangrijke leverancier ook voor techreuzen als Apple en Huawei, kwam met een beter dan verwachte omzetupdate over de maand juni. Hier werd een plus van 41 procent op jaarbasis gemeten. Daarmee stegen de verdiensten in het tweede kwartaal van het jaar met 29 procent.

De resultaten van TSMC gelden als een belangrijke graadmeter voor de techindustrie, omdat de chipmaker grote spelers tot zijn klanten mag rekenen. Zelf is het bedrijf een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. De onderneming schroefde eerder zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar terug. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.