Management

Branche
it-kort

IT-kort, o.a.: VS grootste bitcoinproducent na ineenstoring Chinese cryptomarkt

Kort IT-nieuws van vandaag.

14 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


Chipmaker TSMC blijft profiteren van sterke vraag

TSMC chipfabriek Taiwan
© Shutterstock

Het Taiwanese chipconcern Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft ook in het derde kwartaal geprofiteerd van de sterke wereldwijde vraag naar chips en de tekorten aan halfgeleiders. TSMC is een van de grootste chipproducenten ter wereld en een belangrijke toeleverancier van Apple. Ook is TSMC een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

De nettowinst van TSMC steeg in de afgelopen periode op jaarbasis met 14 procent naar meer dan 156 miljard Taiwanese dollar, omgerekend 4,8 miljard euro. TSMC had eerder al gemeld dat de omzet naar het recordniveau van omgerekend 12,7 miljard euro was gestegen.

Vanwege de grote vraag naar chips is TSMC zijn productiecapaciteit flink aan het vergroten. Het bedrijf trekt daarvoor tientallen miljarden uit. Apple zou van plan zijn de productie van de nieuwe iPhone 13 te verlagen omdat er een gebrek aan chips is. TSMC gaf aan dat krapte bij zijn capaciteit naar verwachting tot in 2022 zal voortduren.

De onderneming kondigde verder aan een nieuwe fabriek in Japan te gaan bouwen. Deze locatie moet eind 2024 met de productie gaan beginnen. (ANP)

 


Chiptekort raakt vraag naar navigatieapparatuur TomTom

TomTom
© TomTom

Navigatiespecialist TomTom blijft last houden van de chiptekorten waardoor er minder auto's geproduceerd worden. Daardoor is er ook minder vraag naar de navigatieapparatuur van de onderneming. Volgens topman Harold Goddijn blijft het herstel van het onderdeel Automotive, die navigatiesystemen levert aan automerken, ook achter bij de verwachtingen door de problemen in de toeleveringsketens.

TomTom verlaagde eerder zijn omzetverwachting voor het hele jaar naar 500 miljoen tot 530 miljoen euro. Daar hield het bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers aan vast, maar de doelstelling werd wel aangescherpt. De omzet komt eerder op 500 miljoen euro uit dan op 530 miljoen euro.

De opbrengsten in het derde kwartaal kwamen uit op 127,5 miljoen euro. Dat betekende een daling met 14 procent ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder. Bij Automotive zakte de omzet met ruim een vijfde tot 52,4 miljoen euro. Daartegenover stonden "solide" resultaten bij Enterprise, het gedeelte van het bedrijf dat bedrijven, overheden en ontwikkelaars helpt met locatietechnologie. Daar steeg de omzet met 8 procent tot 43 miljoen euro.

De consumentendivisie die de ooit zo populaire navigatiekastjes maakt, verkocht voor 24 procent minder aan producten. Daarmee werd 32,1 miljoen euro verdiend. Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de omzet 3 procent lager uit op 391,8 miljoen euro.

Net zoals in de voorgaande periode gaf TomTom meer geld uit dan dat er binnenkwam. Het nettoverlies in het derde kwartaal van 2021 kwam uit op 20,8 miljoen euro. Een jaar eerder was dat tekort nog 67 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de min uit op 55,9 miljoen euro. (ANP)

 


VS grootste bitcoinproducent na ineenstoring Chinese cryptomarkt

bitcoin
© Shutterstock

De Verenigde Staten hebben de koppositie van China overgenomen als grootste "producent" van bitcoins. Voorheen waren krachtige computersystemen in het Aziatische land goed voor de meeste bitcoins die er wereldwijd bijkomen. Maar de Chinese regering treedt steeds harder op tegen de cryptomarkt, waardoor het land volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance nog amper bijdraagt aan de wereldwijde hoeveelheid cryptomunten.

Bitcoins worden net als andere cryptomunten verhandeld via een blockchain, een soort decentraal orderboek dat overal tegelijk wordt bijgewerkt. Om elke aanvulling overal in het netwerk aan te passen moet een ingewikkelde wiskundige formule worden opgelost. Wie dat lukt, krijgt een bitcoin als beloning. Dat heet het "minen" of delven van bitcoins.

Wereldwijd hebben ondernemers speciale computersystemen dag en nacht aan het rekenen gezet om bitcoins te kunnen verdienen. De grootste miners zaten in China, waar ze profiteerden van de lage prijzen voor de gigantische hoeveelheden elektriciteit die nodig zijn om bitcoins de delven. Maar dit jaar maakt de Volksrepubliek werk van zijn verbod op de bitcoin en aanverwante activiteiten. Zo kondigden provincies een verbod af en voerden autoriteiten hun controles op. (ANP)

Chinese miners

Die strijd tegen Chinese miners werpt zijn vruchten af. Waar China in september 2019 nog goed was voor 75 procent van alle rekenkracht die wereldwijd wordt gebruikt voor het delven van bitcoins, is dat volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance gedaald tot bijna niets. Het aandeel van de Verenigde Staten is gestegen tot 35,4 procent, meer dan een verdubbeling vergeleken met april.

Mogelijk zijn Chinese miners nog steeds actief in eigen land, maar verbergen ze zich achter afgeschermde virtuele privénetwerken (VPN). Die doen het voorkomen alsof computersystemen elders staan. Volgens de onderzoekers is het daarom goed mogelijk dat een recente toename in de rekenkracht voor bitcoins in Duitsland en Ierland het gevolg zijn van VPN's van bitcoinminers.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.