Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: VS en Europese landen sluiten deal over digitale belasting

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


VS en Europese landen sluiten deal over digitale belasting

Geld
© Shutterstock

De Verenigde Staten en vijf Europese landen hebben een akkoord gesloten over een digitale belasting. De vijf landen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk, zullen hun bestaande belastingen op de diensten van techbedrijven aanpassen naar een gezamenlijke afspraak. In ruil daarvoor schaffen de VS een reeks importheffingen op diensten uit die landen af.

Met het akkoord komt er een einde aan een slepend conflict dat een deal had kunnen ondermijnen over belasting voor multinationals die door 136 landen werd overeengekomen. Zodra dat akkoord in de komende twee jaar van kracht wordt moeten multinationals in alle landen waar ze actief zijn 15 procent belasting betalen.

Vooral techbedrijven deden dat nog niet. Verschillende landen vonden dat oneerlijk en kwamen daarom met een eigen digitaks voor ondernemingen die diensten aanbieden zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple, Netflix en Amazon. De VS zagen dat als een aanval op de eigen techsector en reageerden met strafheffingen op producten uit de landen die zo'n belasting hadden ingesteld.

Die heffingen verdwijnen nu. De Europese landen zullen bedrijven de belasting die ze hebben afgedragen terugbetalen als die meer is dan onder de nieuwe afspraken. (ANP)

 


Google verlaagt afdracht voor in apps afgesloten abonnementen

Google halveert de afdracht die app-ontwikkelaars moeten doen als ze abonnementen verkopen in hun apps via de Google Play Store. Vanaf 1 januari eist Google 15% commissie, dat was het eerste jaar 30% en daarna pas 15%. Volgens Google is het voor veel app-ontwikkelaars echter moeilijk om klanten te behouden na het eerste abonnementsjaar.

De prijsverlaging van Google geldt alleen voor abonnementen. Voor zaken als in-app-aankopen in spelletjes moet nog gewoon 30% commissie worden afgedragen aan het techbedrijf. Wel hanteert Google de regel dat over de eerste 1 miljoen dollar de commissie 15% bedraagt. Volgens het techbedrijf betaalt 99% van de app-ontwikkelaars dat lage tarief.

De commissies die Google en Apple vragen van ontwikkelaars die hun apps aanbieden op de mobiele besturingssystemen van de twee bedrijven zijn niet onomstreden. Epic Games, het bedrijf achter het schietspel Fortnite, begon tegen beide bedrijven een rechtszaak over de verplichte afdracht. De zaak tegen Apple ging echter grotendeels verloren. Ook toezichthouders in verschillende landen onderzoeken de machtsposities die Apple en Google hebben. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.