Innovatie & Strategie

Branche
it-kort

IT-kort: o.a Voorzitter Britse tak Huawei stapt op

Kort IT-nieuws van dinsdag 14 juli 2020

Kort IT-nieuws van dinsdag 14 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag: 

 


Voorzitter Britse tak Huawei stapt op

John Browne, de voorzitter van de Britse tak van het Chinese Huawei, is opgestapt. Dat doet de voormalig directeur van BP in aanloop naar de verwachte beslissing van de Britse regering om de rol van Huawei sneller af te bouwen bij het 5G-netwerk. Dinsdag komt het kabinet van premier Boris Johnson bijeen om over die rol van het Chinese bedrijf te spreken.

Volgens Sky News, dat het nieuws als eerste bracht, stapt Browne nog eerder op dan hij de afgelopen dagen al te kennen gaf. Hij was van plan in september te stoppen en dat zou al een half jaar eerder zijn dan oorspronkelijk de bedoeling was. Hij was als niet-uitvoerend voorzitter aan Huawei verbonden, wat een meer toezichthoudende functie is.

Het Britse kabinet komt later op de dag bijeen om de betrokkenheid van het technologieconcern Huawei bij het 5G-netwerk te bespreken en verder in te perken. Eerder werd al bekend dat exploitanten de rol van Huawei in hun netwerk tegen 2023 al moesten beperken tot 35 procent. Er wordt nu gesproken om dat percentage sneller terug te brengen naar nul, meldde persbureau Reuters.


'Nederlands Forensisch Instituut kraakte iPhone 5 binnen een dag'

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft binnen een dag een iPhone 5 weten te ontgrendelen. Dat blijkt uit een brief van de rechter-commissaris die door het NRC is ingezien. De iPhone 5 was in het bezit van kroongetuige Nabil B. B. had de telefoon in zijn cel in bezit.

De iPhone 5 van B. was met een zescijferige toegangscode beveiligd. Aan de hand van een speciaal softwareprogramma kon het NFI deze code binnen een dag kraken. Welk programma gebruikt is, is niet duidelijk.

B. zei eerder dat hij maar één telefoon had, namelijk een PGP-telefoon. Dat blijkt nu dus niet waar te zijn. De kroongetuige had de iPhone tussen september 2017 en februari 2018 in zijn bezit. Hij onderhandelde destijds met het Openbaar Ministerie om kroongetuige te worden, maar zat nog in de cel. Via de iPhone had hij onder andere contact met zijn toenmalige advocaten en familieleden. De gesprekken - die via WhatsApp verliepen - gingen onder meer over zijn positie als kroongetuige, zijn verleden in de criminaliteit en betrokken personen.

De rechter-commisssaris wil de inhoud van de telefoon toevoegen aan het strafdossier. Alleen de gesprekken tussen B. en zijn advocaat worden niet toegevoegd. (EME)

 

 


17 staten klagen regering Trump aan over studentenbeleid

Air Force One

Zeventien Amerikaanse staten plus Washington D.C. spannen een rechtszaak aan tegen de regering Trump over de nieuwe visa-regels voor buitenlandse studenten. Voor onderwijs wat niet fysiek in de Verenigde Staten plaatsvindt, verliezen studenten namelijk hun verblijfsvergunning, zo bepalen de nieuwe regels. Dit gaat universiteiten en studenten schade berokkenen, stellen de 17 staten plus Washington D.C..

Het nieuwe visa-beleid voor internationale studenten is op 6 juli plots bekend gemaakt en geldt voor het komende studiejaar. Veel onderwijsinstellingen in de VS gaan vanwege de aanhoudende coronacrisis nog niet over op hervatting van reguliere lessen op locatie. Sommige instanties gaan voor een hybride combinatie van regulier en online-onderwijs. Daarbij kan fysieke aanwezigheid voor lessen en colleges dan in de minderheid zijn. Andere instellingen houden het vooralsnog bij online-lessen.

Non-Amerikaanse studenten zouden dan de VS moeten verlaten, om vervolgens vanuit hun land van herkomst het online geboden onderwijs te volgen. De aanklagende staten stellen in hun aanklacht dat zij en hun onderwijsinstellingen hierdoor onherroepelijke schade zullen lijden, meldt onder meer The Verge.

De prognose is namelijk dat veel studenten dan hun studies zullen (moeten) afbreken, omdat het volgen van onderwijs zo extra wordt bemoeilijkt. Dit kan vanwege tijdsverschillen zijn, maar bijvoorbeeld ook door gebrekkige ICT-infrastructuur in landen van herkomst. De gerenommeerde Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard hebben ook al een rechtszaak aangespannen over het weren van buitenlandse studenten.

 

 


Google: we gebruiken Europese Fitbit-data niet voor advertenties

fitnesstracker

Google heeft beloofd om de gezondheidsdata van Fitbit niet te gebruiken voor advertenties. Google nam het bedrijf eind vorig jaar over, maar die overname moet nog door de Europese Unie goedgekeurd worden. De EU heeft echter mededingingszorgen over de acquisitie. Door te beloven de data van Fitbit niet te gebruiken, hoopt Google die zorgen weg te nemen, schrijft Reuters

"Deze deal draait om apparaten, niet om data", aldus Google in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwssite. "We zijn blij met de kans om met de Europese Commissie aan een aanpak te werken die voldoet aan de verwachting van consumenten dat hun Fitbit-data niet gebruikt wordt voor advertenties."

Fitbit had in het eerste kwartaal van dit jaar 3 procent van de wereldwijde wearables-markt in handen. Daarmee loopt het ver achter op Apple, dat met 29,3 procent het grootste marktaandeel heeft. (EME)

 

 


Digitaal paspoort voor Belgische gebouwen

kantoorgebouw

De Vlaamse regering heeft na een woningpas nu ook een gebouwenpas gelanceerd. Het digitale paspoort bundelt informatie over ieder gebouw, elke bouwgrond en elke omgeving rond iemands eigendom. Dat meldt Knack. 

Een digitaal paspoort voor woningen bestond al. De plannen om deze uit te breiden naar andere gebouwen bestonden daarmee al langer.  

Met de gebouwenpas kunnen eigenaars of gebruikers van gebouwen alle gebouw-, grond- en omgevingsgebonden informatie online terugvinden. De overheid kan met het paspoort ook rechtstreeks en eenvoudig communiceren met burgers. Er worden onder meer aanbevelingen voor energieprestaties gedeeld. 

 

 

 


Nederlands bedrijf komt met software voor 3D-printen

Ultimaker heeft dinsdag Ultimaker Essentials uitgebracht, een nieuwe softwareoplossing die bedrijven in staat stelt om 3D-printen op te nemen in bestaande IT-infrastructuren. De oplossing zorgt volgens het bedrijf voor distributie en update van 3D-print software.  

"Het betaalde, op abonnementen gebaseerde software aanbod pakt verschillende in het oog springende IT-pijnpunten aan, waaronder de behoefte aan beter beheer over workflows", aldus Ultimaker in een persbericht.

Volgens het bedrijf bestaan er grote zorgen binnen IT-afdelingen over de mogelijkheid om distributie- en 3D-printsoftware centraal te kunnen beheren. met de software worden updates en plug-ins tegelijkertijd uitgerold in de organisatie. (ANP)

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.