Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Volgend jaar experiment met elektronisch telbaar stembiljet

Kort IT-nieuws van vandaag.

2 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Musk noemt provisie voor Apple in App Store internetbelasting

Elon Musk
Elon Musk © CC BY 2.0 - Flickr - Steve Jurvetson

Elon Musk heeft partij gekozen tegen Apple in de kwestie rond de provisie die dat techbedrijf eist van softwaremakers die hun apps aanbieden in de App Store. Apple is daarover in een juridische strijd verwikkeld met Epic Games, het bedrijf achter schietspel Fortnite, en de Tesla-topman geeft Epic in een tweet gelijk. Volgens Musk is die provisie "feitelijk een wereldwijde internetbelasting".

Musk deed de uitspraak nadat hij eerder een gerucht had ontkracht over een poging van Apple om Tesla jaren geleden te kopen. Volgens een nieuw boek zou Musk daarbij hebben geëist dat hij topman van Apple zou worden als de overname door zou gaan. Musk herhaalde wat hij eerder over de situatie had gezegd en zei dat hij juist toenadering tot Apple had gezocht, maar dat Apple-topman Tim Cook hem niet wilde spreken.

"Er was een punt waarop ik om een gesprek met Cook heb verzocht om een overname van Tesla te bespreken", zei Musk op Twitter. "Maar er zijn nooit voorwaarden besproken, want hij wilde me niet ontmoeten." Volgens Musk was de beurswaarde van Tesla destijds 6 procent van wat het bedrijf intussen waard is. (ANP)

 


 

Thuiswerker levert VodafoneZiggo meer zakelijke klanten op

VodafoneZiggo
© VodafoneZiggo

Telecomprovider VodafoneZiggo heeft in het tweede kwartaal de omzet verder weten op te voeren. Daarbij profiteerde de concurrent van KPN van groei op de zakelijke markt, waar de vraag naar telefoon- en internetverbindingen voor thuiskantoren nog altijd hoog was.

De totale opbrengsten in april, mei en juni stegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 3 procent tot ruim 1 miljard euro. Zakelijke klanten op zoek naar een vaste internet- en telefoonverbinding wisten de telecomprovider goed te vinden, onder andere om het werken op afstand mogelijk te maken. Hybride werken, zoals het combineren van thuiswerken met forenzen naar kantoor wordt genoemd, lijkt ook na lockdowns een blijvertje te zijn.

De versoepeling van lockdowns had ook effect op de consumententak van VodafoneZiggo. Klanten sloten weer meer mobiele abonnementen af waarbij ze een nieuwe telefoon aanschaften. Financieel topman Ritchy Drost denkt dat dit te maken heeft met de heropening van winkels. Daarnaast kwamen nieuwe smartphones op de markt van Apple en Samsung die nieuwe klanten trokken. Per mobiele klant verdiende VodafoneZiggo overigens minder, omdat klanten niet zo vaak hun databundel overschreden als tijdens de lockdownmaanden van vorig jaar.

Volgens Drost laten aanhoudende groeicijfers zien dat VodafoneZiggo goed kan concurreren op een markt die zelf niet meer sterk groeit. Het bedrijf streeft ernaar om zo'n 20 procent van de omzet weer te investeren in het netwerk en nieuwe diensten, waaronder de uitbreiding van het 5G-netwerk. Overigens daalde de winst enigszins. Het aangepaste resultaat voor belastingen, rentes en afschrijvingen slonk op jaarbasis met 2 procent tot 473 miljoen euro. Dat kwam deels doordat VodafoneZiggo vorig jaar profiteerde van lagere productiekosten voor Ziggo Sport door het uitvallen van veel wedstrijden, maar dat 'voordeel' viel dit jaar weg.

Onlangs testte het bedrijf samen met de Zweedse netwerkleverancier Ericsson voor het eerst een commerciële 5G-verbinding op de frequentie van 26 gigahertz, die nog moeten worden geveild door Nederland. Internetverbindingen via deze frequentie zullen nog grotere datadoorvoer mogelijk maken, met amper vertraging. "Dat is voor zakelijke klanten interessant, maar wordt ook voor consumenten belangrijker bij bijvoorbeeld gaming", zegt Drost.

Op het vlak van tv moest VodafoneZiggo onlangs een tegenvaller verwerken. Het bedrijf vond de uitzendrechten voor de Formule 1-races te duur worden, waardoor deze volgend jaar niet meer bij ZiggoSport te zien zijn. Desondanks verwacht Drost geen grote uitstroom van tv-klanten, omdat de bulk zegt tevreden te zijn, aldus de financieel topman. (ANP)

 


 

Volgend jaar experiment met elektronisch telbaar stembiljet

Er komt een proef met een nieuw stembiljet, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het nieuwe stembiljet moet elektronisch telbaar zijn. De VNG hoopt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar voor het eerst daadwerkelijk geëxperimenteerd kan worden met de nieuwe biljetten.

"Wij zijn al lange tijd warm pleitbezorger van de invoering van een nieuw model stembiljet dat makkelijker, sneller en ook elektronisch telbaar is. Ook bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezing bleek weer dat het huidige stembiljet zowel voor stembureauleden als voor veel (groepen) kiezers lastig hanteerbaar is", laat de vereniging weten.

"De grootte van het huidige stembiljet vergroot de kans op fouten bij de telling. Het huidige stembiljet is bovendien niet elektronisch telbaar. Met het oog op de bevordering van de kwaliteit van het stem- en telproces is het van belang om stappen te zetten naar een beter en handzamer stembiljet", aldus de VNG.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren had de VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) om advies gevraagd over het ontwerp van de stembiljetten. In een reactie laten de verenigingen weten hier positief tegenover te staan.

Het kabinet wil bij drie achtereenvolgende verkiezingen met de nieuwe biljetten experimenteren in vier kleinere gemeenten. Na ieder experiment zal worden gekeken of een groter aantal gemeenten mee kan doen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.