Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Visa blaast miljardenovername fintechbedrijf af

Kort IT-nieuws van vandaag.

13 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Microsoft krijgt vergunning voor datacenter van Hollands Kroon

Microsoft
©CC0 Public Domain - Pixabay.com

Microsoft heeft van gemeente Hollands Kroon een omgevingsvergunning gekregen voor zijn tweede datacenter. Dat had nog wat voeten in de aarde, omdat raadsleden van de gemeente kritisch waren op de bouw van nieuwe datacentra. Bovendien was Microsoft in afwachting van de vergunning al begonnen met 'voorbereidend werk' voor de bouw van het datacenter.

Burgerbewegingen hadden 64 bezwaren ingediend tegen de bouw van het center, schrijft NH Nieuws. Zij klaagden over horizonvervuiling, een gebrek aan burgerparticipatie en een hoog energieverbruik. Maar volgens de gemeente hoeven deze zaken niet te worden meegenomen voor de omgevingsvergunning.

In november bleek bovendien dat raadsleden niet te spreken waren over de geplande bouw. Zij voelden zich overvallen door een toen verstrekte lijst van 'lopende initiatieven' die het college wilde accommoderen. Naast het datacenter van Microsoft moeten er namelijk nog vijf datacentra gebouwd worden in de Wieringermeerpolder. De raadsleden zeggen dat de grond schaars is en dat datacenters daar een groot beslag op leggen, evenals op lokaal opgewekte groene energie. Het gemeentebestuur stelde echter dat de raad al met de projecten had ingestemd. 

Ondanks alle bezwaren kan Microsoft nu dus echt van start met de bouw van zijn tweede datacenter. Het gebouw komt aan de westkant van de A7. Naar verwachting is het pand over twee jaar klaar. De gemeente, provincie, Agriport en Microsoft zijn nog in overleg om het datacenter "op een goede manier in te passen in het landschap". (EME)

 


 

Google ontweek belasting over 128 miljard via Nederland

dollars
© Pixabay License - QuinceMedia

Via een Nederlandse dochteronderneming heeft Google sinds 2012 in totaal 128 miljard dollar naar belastingparadijs Bermuda overgeheveld. In Nederland werd over dat bedrag 25 miljoen dollar belasting betaald, ofwel 0,2 procent.

De inkomsten bestonden uit vergoedingen voor het gebruik van intellectueel eigendom van Google, haalde de NOS uit een analyse van de jaarverslagen van Google. Het geld werd vanuit dochterbedrijven in Ierland en Singapore naar het Nederlandse bedrijf overgeboekt dat het daarna overmaakte naar Bermuda. Daar werd geen belasting geheven. Het ontwijken van belasting is niet strafbaar. De Europese Commissie wil echter af van die constructies. De route die Google sinds 2004 bewandelde is inmiddels dan ook afgesloten. Het bedrag is vermoedelijk veel hoger want de NOS kon slechts de jaarverslagen vanaf 2012 bij de Kamer van Koophandel opvragen

Het bedrag is inmiddels weer in de VS volgens Google. Of er alsnog daar belasting over is betaald, is onduidelijk. (TDO)

 


 

Visa blaast miljardenovername fintechbedrijf af

winkel
© Pixabay License - Ann_San

Creditcardmaatschappij Visa heeft de overname van het technologiebedrijf Plaid ter waarde van 5,3 miljard dollar afgebroken. Justitie in de Verenigde Staten begon in november een rechtszaak om de inlijving tegen te houden, omdat de samensmelting de concurrentie zou schaden. Om een lange en kostbare rechtszaak te voorkomen, is de deal nu van de baan.

Visa kondigde de overname in januari 2020 aan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt de creditcardmaatschappij ervan Plaid alleen te willen inlijven om een potentiële concurrent onschadelijk te maken. Om die reden wilden openbaar aanklagers de deal via de rechter tegenhouden.

Topman Al Kelly van Visa brengt daar tegenin dat de bundeling van de twee bedrijven vernieuwing in de betaaldienstensector zou aanjagen. Plaid verzorgt de technologie waarmee bankrekeningen worden gekoppeld aan apps voor geldzaken.

Zo verbindt het fintechbedrijf onder andere rekeningen met de betaal-app Venmo van Paypal en Transferwise, een programma voor onderlinge geldzendingen.

In maart breidde Plaid ook uit naar Nederland. Sindsdien bood het in 2013 opgerichte bedrijf de mogelijkheid om bankrekeningen van Nederlandse banken als ING, Rabobank en ABN AMRO te koppelen aan nieuwe betaalapps. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.