Management

Branche
IT-kort

IT kort: o.a. Verkopen chips voor datacenters omlaag bij Intel

Kort IT-nieuws van vandaag.

23 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


Moederbedrijf MediaMarkt verkoopt meer thuiswerkapparatuur

Het Duitse winkelconcern Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, heeft de afgelopen periode wereldwijd meer thuiswerkapparatuur verkocht vanwege de coronapandemie. Ook werden er meer huishoudelijke apparaten en tv's verhandeld. Mede daardoor steeg de omzet de afgelopen tijd flink. Ook via internet werd veel meer verkocht.

Ceconomy sloot het boekjaar af met een winst van 230 miljoen euro, op een omzet van 20,8 miljard euro. Die omzet viel wel 2 procent lager uit dan vorig jaar maar door de coronapandemie waren winkels een tijd gesloten. De resultaten vielen een stuk hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Volgens het Duitse concern zet de groei door in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar. "Uiteraard blijven de economische onzekerheden rond het coronavirus bestaan", zegt topman Bernhard Düttmann.

Eerder deze maand werd bekend dat Ceconomy werkt aan een reorganisatie, waardoor bij MediaMarkt en zusterketen Saturn mogelijk duizenden banen worden geschrapt. Het bedrijf komt hierover op 15 december met een update. (ANP)


 

 

Cyberaanvallen door Russische hackers op overheden VS

Hack

Hackers die banden met Rusland hebben, proberen in te breken in computernetwerken van overheden in de Verenigde Staten. Ze zijn daar minstens twee keer in geslaagd. Dat zeggen de federale politiedienst FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het is de tweede waarschuwing voor buitenlandse cyberaanvallen in enkele dagen.

Een Russisch hackerscollectief dat door onderzoekers Berserk Bear of Dragonfly wordt genoemd, viel tientallen netwerken van staten en steden aan. Ook netwerken van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waren doelwit.

"Sinds september 2020 heeft een Russische groepering met overheidssteun een campagne tegen diverse Amerikaanse doelwitten gevoerd", stellen de FBI en het ministerie in een verklaring, zo'n twee weken voor de presidentsverkiezingen.

De hackers wisten in te breken in een onbekend aantal netwerken en in twee gevallen data buit te maken. De autoriteiten lieten niet weten welke bij welke overheden de inbraken succesvol waren.

De FBI zei met de verklaring "een licht te schijnen op het schandelijke gedrag van Rusland". De Russische ambassade in Washington wijst de beschuldigingen van de hand en verwijst naar een verklaring van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov, die dergelijke beschuldigingen "absoluut ongefundeerd" noemde.

Extra alert

De Amerikaanse autoriteiten zijn in aanloop naar de verkiezingen extra alert op cyberaanvallen vanuit het buitenland. Velen in de VS vrezen een herhaling van de gebeurtenissen voor de presidentsverkiezingen in 2016. Toen wisten Russische hackers onder meer e-mails van prominente Democraten buit te maken en te publiceren.

De Amerikaanse inlichtingenchef John Ratcliffe waarschuwde recentelijk dat Rusland en Iran zich beiden in de presidentsverkiezingen proberen in te mengen. Iran en Rusland willen zo het vertrouwen van Amerikanen in de integriteit van de verkiezingen ondermijnen en desinformatie verspreiden om de uitslag te beïnvloeden. Rusland maakte persoonsgegevens van geregistreerde kiezers buit en Iran verzond intimiderende nepmails naar kiezers, zei Ratcliffe. (ANP)

 

 


'Toename snelgroeiende bedrijven viel voor corona al stil'

De toename van het aantal snelgroeiende bedrijven en het aantal start-ups dat doorgroeit, komt tot stilstand. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens hen zette die ontwikkeling zich al in voor de coronacrisis.

In 2019 groeiden 295 start-ups door tot een zogeheten scale-up, tegen 290 in het jaar ervoor. Een snelgroeiend bedrijf wordt ook wel een scale-up genoemd. Het gaat om ondernemingen met minstens tien werknemers die gedurende drie jaar minstens 20 procent per jaar groeien.

Volgens het onderzoek waren er eind 2019 ruim 3000 van dat soort bedrijven in Nederland, iets meer dan een jaar eerder. De scale-ups hebben volgens de Erasmus Universiteit Rotterdam in de afgelopen drie jaar bijna 232.500 banen gecreëerd. "Snelgroeiende bedrijven en succesvolle start-ups zijn zeer belangrijk voor de weerbaarheid en wendbaarheid van de Nederlandse economie, met name in crisistijd", zegt hoogleraar ondernemerschap Justin Jansen van de Erasmus Universiteit.

"Ondanks verschillende ondersteuningsmaatregelen en -programma’s, zien we daarvan geen duidelijke vertaalslag in het aantal snelgroeiende bedrijven", aldus Jansen.  De universiteit pleit onder meer voor intensievere ondersteuning, voor een langere duur, voor een selecte groep start-ups en scale-ups. Ook zou coronasteun meer moeten worden gericht op het aanjagen van groei en niet enkel op baanbehoud. (ANP)


 

 

Verkopen chips voor datacenters omlaag bij Intel

Chipreus Intel kampte afgelopen kwartaal met productievertragingen en een afgenomen vraag naar zijn chips voor datacenters. Mede door de coronacrisis lieten veel bedrijven en overheden het na om bestellingen te plaatsen. Vanwege de tegenvallende prestaties vrezen analisten dat Intel terrein aan het verliezen is ten opzichte van rivalen als AMD en Nvidia.

De totale opbrengsten van Intel daalden afgelopen kwartaal met 4 procent tot 18,3 miljard dollar. Bij de activiteiten voor chips voor datacenters was sprake van een verkoopdaling van 10 procent. De winst zakte terug tot 4,3 miljard dollar. Dat was 29 procent minder dan een jaar terug in de boeken ging.

Zelf vindt Intel dat de kwartaalcijfers over de gehele linie solide zijn. De lagere resultaten wijt het bedrijf aan de moeilijkere omstandigheden van de coronacrisis, maar eerder dit jaar bleek dat andere Amerikaanse chipmakers er wel in slaagden om meer chips voor datacenters aan de man te brengen.

Intel bevindt zich midden in de ergste crisis in minstens tien jaar, stellen kenners. Het bedrijf was de voorbije decennia de grootste Amerikaanse chipmaker, door de beste ontwerpen te combineren met hypermoderne fabrieken. Maar de meeste concurrenten van het bedrijf schakelen tegenwoordig andere bedrijven in om bepaalde componenten te maken. Intel is daar nooit toe overgegaan en lijkt door die strategische keuze nu op achterstand te raken.

Beleggers reageerden geschrokken op de cijfers. Het aandeel Intel werd donderdag in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street flink lager gezet.(ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.