Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Vandaag start beroep Google tegen EU-miljardenboete rond Android

Kort IT-nieuws van vandaag.

27 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

DdoS-aanvallen overbelastten server coronacheck-app

wachtrij discotheek
© Shutterstock

De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat zorgt voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Dit leidde ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervonden bij het aanmaken van hun QR-code.

Volgens de woordvoerster is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Later op de avond nam de drukte weer iets af. Zondagochtend was de aanval voorbij.

De problemen met de app deden zich vooral voor bij mensen die nog een QR-code moesten aanmaken of die een maand lang geen gebruik hadden gemaakt van de app, waardoor die weer opnieuw contact moest maken met de server. Wie al een QR-code heeft, kan die namelijk offline laten zien.

"We hadden extra capaciteit ingericht, maar de DdoS-aanvallen zijn best fors", aldus de woordvoerster zaterdagavond. "Het kan dus zijn dat het even duurt, maar de meeste mensen hebben er geen last van." Het is volgens de woordvoerster niet duidelijk wie achter de aanvallen zit.

Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. De coronacheck-app kan hiervoor worden gebruikt. (ANP)

 


 

Vrijgelaten Huawei-topvrouw als een held onthaald in China

Huawei-CFO Meng Wanzhou
Meng Wanzhou © Huawei

China heeft de door Canada vrijgelaten Huawei-bestuurder Meng Wanzhou als een held onthaald. Op de luchthaven in haar woonplaats Shenzhen was de rode loper voor Meng uitgelegd en stond een groep mensen patriottistische liederen voor haar te zingen.

De Chinese staatsomroep CCTV had eerder al een verklaring van Meng naar buiten gebracht toen ze nog in het vliegtuig naar China zat. Naar eigen zeggen stonden de tranen haar in de ogen toen ze "de omhelzing van het grote moederland naderde". "Zonder een sterk moederland, zou ik niet de vrijheid hebben die ik vandaag heb", aldus de topvrouw.

Chinese media hielden zich echter stil over de vrijlating van de twee Canadezen die als vergelding in China zaten opgesloten. De twee mannen werden zaterdag in Calgary door de Canadese premier Justin Trudeau opgevangen.

Meng mocht Canada verlaten na bijna drie jaar onder huisarrest te hebben gestaan. Zij was daar in afwachting van een eventuele uitlevering aan de Verenigde Staten, die haar wilden vervolgen voor fraude en samenzwering. De Amerikaanse justitie sloot vrijdag een deal met haar. Daarmee kwamen de aanklachten tegen de financieel topvrouw van Huawei te vervallen.

Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd in 2018 in Canada gearresteerd. De VS verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld.

De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na haar aanhouding zette China de twee Canadezen vast. (ANP)

 


 

Vandaag start beroep Google tegen EU-miljardenboete rond Android

Europees Hof van Justitie
© Shutterstock - nitpicker

Het Europees Hof van Justitie begint maandag met de behandeling van het bezwaar van Google tegen een miljardenboete die het Amerikaanse techbedrijf in 2018 kreeg opgelegd.

De Europese Commissie meende toen dat Google illegaal eisen stelde aan telefoonfabrikanten die een eigen versie van Android wilden maken, maar toch appwinkel Play Store van Google wilden aanbieden. Die bedrijven moesten van het techbedrijf ook browser Chrome en de eigen zoekmachine van Google inbouwen in het mobiele besturingssysteem.

Met de boete van 4,3 miljard euro zette de Europese Commissie een record. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededingingszaken had Google de beperkende voorwaarden sinds 2011 opgelegd aan telefoonfabrikanten en telecombedrijven.

Google kondigde meteen aan tegen de boete in beroep te gaan. Desondanks voldeed het bedrijf met een regelwijziging een jaar later wel aan de eisen van de Commissie.

Zo stond Google bedrijven toe om eigen versies van besturingssysteem Android te maken zonder de Google-zoekmachine in te stellen en browser Chrome te installeren. Daar moest dan wel voor betaald worden. Volgens Google was dat nodig omdat het de inkomsten van advertenties gebruikt om Chrome gratis te houden.

De Europese Commissie liet weten dat het aan Google zelf was om nieuw beleid rond Android te formuleren. Het bestuur van de Europese Unie benadrukte wel dat Google geen geld hoefde te gaan vragen.(ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.