Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Vakbond lijkt geen invloed te krijgen bij Amazon in VS

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Uitgebreid datacentrum verwarmt Amsterdamse woningen

hosting, servers, datacenter
© Freedom Internet

Het Amerikaanse datacenterbedrijf Equinix heeft een van zijn datacentra in Amsterdam uitgebreid. De investering van 63 miljoen euro zorgde voor meer capaciteit, die hoognodig is nu we door corona vanuit huis werken en meer snelle en veilige verbindingen nodig hebben. Het nieuwe datacentrum is ook schoner. Zo kan de restwarmte gebruikt worden voor de verwarming van woningen in Amsterdam Zuidoost.

Al in 2012 begon Equinix voor het eerst met het leveren van restwarmte van een datacentrum, maar dat was op het Amsterdam Science Park aan de universiteit. "Dat was relatief simpel", legt Michiel Eielts, directeur Nederland van Equinix, uit. "Dit is de eerste keer dat de gemeente als tussenpersoon fungeert."

De warmtelevering doet Equinix gratis. Het past in het denken van het bedrijf om zijn datacentra zo min mogelijk impact te laten hebben op de omgeving. Voor warme dagen heeft het bedrijf dan ook een efficiënt koelingssysteem ingezet. "Daarmee brengen we ons waterverbruik naar beneden", zegt Eielts. "Het is altijd een balans zoeken tussen waterverbruik en stroomverbruik."

Met de uitbreiding van het AM7-datacentrum is vanaf de planningfase ongeveer vijf jaar gemoeid geweest, aldus Eielts. Daar was 63 miljoen euro mee gemoeid. Nu de expansie is afgerond, kan het oudere deel van het datacenter worden gemoderniseerd. (ANP)

 


 

Vakbond lijkt geen invloed te krijgen bij Amazon in VS

Een pakketje van Amazon op de stoep
© Shutterstock

Webwinkelbedrijf Amazon lijkt geen vakbond te hoeven accepteren in zijn distributiecentrum in Bessemer in de staat Alabama. Na het tellen van bijna de helft van de stemmen heeft minder dan een derde van de werknemers voor lidmaatschap van de vakbond gestemd. In de Verenigde Staten is invloed van een vakbond niet afhankelijk van of er enkele medewerkers lid zijn, maar wordt dit per bedrijf of vestiging geregeld.

De vakbond Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) wil via het distributiecentrum in Alabama voet aan de grond krijgen bij Amazon. Dat bedrijf is de tweede werkgever van de Verenigde Staten, met meer dan 800.000 werknemers in eigen land. Amazon heeft tot nu toe bonden buiten de deur weten te houden.

Het bedrijf van topman Jeff Bezos komt regelmatig in het nieuws vanwege zijn slechte behandeling van werknemers. Zo moeten medewerkers bij de distributiecentra iedere 11 seconden een artikel pakken en kilometers lopen per dag met nauwelijks pauzes. Bezorgers van Amazon moesten zo hard werken dat ze geen tijd hadden voor sanitaire stops en regelmatig in een fles in de cabine van hun busje plasten.

Tijdens de campagne die vakbond RWDSU voerde deed Amazon er veel aan om de vakbond onaantrekkelijk te laten lijken voor het personeel. De mogelijke komst van een vakbond bij Amazon leidde ook tot politieke reacties waarbij zowel Republikeinen als Democraten zich voor een vakbond uitspraken.

In de week voor de telling kon zowel Amazon als de bond stemmen aanvechten, bijvoorbeeld omdat er met het stembiljet geknoeid zou zijn of omdat degene die de stem uitbracht niet stemgerechtigd zou zijn. Volgens de RWDSU is dat honderden keren gebeurd, waardoor het onduidelijk is hoeveel stemmen er nodig zijn voor een zege. Over die aangevochten stembiljetten wordt de komende dagen nog beslist.

Volgens de RWDSU zijn er door de aandacht voor de zaak in Bessemer meer dan duizend lidmaatschapsaanvragen binnengekomen van Amazon-medewerkers in andere distributiecentra. Bondsvoorzitter Stuart Applebaum noemt het ongeacht de uitslag "een belangrijk moment voor werkenden" en claimt dat "hun stemmen zullen worden gehoord". (ANP)

 


 

Chipfabrikant TSMC doet goede zaken door sterk toegenomen vraag

De Taiwanese chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een recordomzet behaald. Het is al het derde kwartaal op rij waarin dat de grootste chipfabrikant ter wereld lukt, door een sterk toegenomen vraag naar chips.

Vanwege de coronacrisis wordt er veel meer thuisgewerkt en daar zijn chips voor datacentra voor nodig, omdat bedrijven hun software nu in de cloud moeten laten draaien. Ook worden er al een tijd veel meer computers voor thuis en mobiele telefoons verkocht.

De fabrieken van TSMC draaien dan ook al enige tijd boven de normale maximale capaciteit, gaf topman CC Wei al eerder aan. Wereldwijd is er een tekort aan productiecapaciteit om aan de hogere vraag naar chips te voldoen, maar dat is door de hogere productie bij TSMC echter niet opgelost.

Vooral de auto-industrie heeft last van het gebrek aan chips, maar ook andere sectoren krijgen er steeds vaker mee te maken. TSMC investeert de komende drie jaar 100 miljard dollar om zijn productiecapaciteit uit te breiden.

In de eerste drie maanden van 2021 steeg de omzet van TSMC met 17 procent op jaarbasis tot ruim 362 miljard Taiwanese dollar. Omgerekend is dat zo'n 10,7 miljard euro. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.