Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Vaccintoeleveringsketen steeds vaker doelwit cyberaanvallen

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Vaccintoeleveringsketen steeds vaker doelwit cyberaanvallen

SARS-Cov-2 vaccin
© Shutterstock - M-Foto

Het Amerikaanse techconcern IBM heeft meer cyberaanvallen gesignaleerd die waren gericht tegen de toeleveringsketen van coronavaccins. Volgens de cyberveiligheidsdivisie van het bedrijf ging het om aanvallen op zo'n 44 bedrijven die op een af andere manier een rol hebben in de complexe wijze waarop het vaccin wordt gedistribueerd in veertien landen.

IBM signaleerde eind vorig jaar voor het eerst dat de toeleveringsketen van vaccins doelwit was van cyberaanvallen. De cybercriminelen richten zich in het bijzonder op organisaties die betrokken zijn bij de "koudeketen" van Covid-19-vaccins. Vaccindoses moeten bij extreem lage temperaturen worden bewaard terwijl ze van de fabrikanten naar de ontvangers worden getransporteerd.

IBM zei dat sommige van de mails van hackers al maanden voor de goedkeuring van een vaccinvariant zijn verstuurd. Het bedrijf heeft eerder gezegd dat de hackers gebruikmaakten van zorgvuldig opgestelde e-mails met boobytraps. Die waren verstuurd uit naam van een leidinggevende bij Haier Biomedical, een Chinese leverancier in de koudeketen. (ANP)

 


 

Opnieuw storing bij GGD met effect op coronacijfers

Corona teststraat
© Shutterstock - robert coolen

Door een technische storing bij de GGD'en is het aantal nieuwe coronagevallen woensdag laag uitgevallen.

De storing begon dinsdag aan het einde van de middag en was aan het begin van de avond verholpen. Het RIVM weet niet hoeveel positieve tests toen niet zijn doorgegeven. Het instituut gaat ervan uit dat de meldingen in de komende dagen alsnog binnenkomen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 5503 meldingen van positieve tests binnen. Het aantal nieuwe gevallen was woensdag opvallend lager dan in de dagen ervoor. Op maandag en dinsdag meldde het RIVM ongeveer 6700 gevallen, op zondag bijna 8200. Normaal gesproken zijn er op zondag, maandag en dinsdag juist minder gevallen dan later in de week. Bovendien is het voor een woensdag het laagste aantal sinds 10 maart. (ANP)


 

'Exportverbod voor chipmachines naar China werkt niet'

Peter Wennink
Peter Wennink © ASML

Exportverboden van chipmachines naar China werken niet en doen daarnaast ook de Verenigde Staten pijn. Dat zegt Peter Wennink, de topman van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Volgens hem wordt de technologische vooruitgang in China wel vertraagd maar niet gestuit. Ondertussen verliezen niet-Chinese bedrijven, zoals ASML, een belangrijke afzetmark

"Als je China toegang tot de technologie ontzegt, kost dat ook niet-Chinese economieën veel banen en veel inkomsten", zei Wennnik tijdens een digitale bijeenkomst. Als de Verenigde Staten helemaal geen zaken meer doet met China op het gebied van halfgeleiders, kost dat de VS volgens Wennink tussen 80 miljard dollar en 100 miljard dollar en zo'n 125.000 banen. Hij verwees daarbij naar schattingen van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten hebben ervoor gezorgd dat ASML zijn hypermoderne EUV-machines niet naar China kan exporteren. Voor de export van die apparaten wacht het bedrijf nog altijd op een Nederlandse exportvergunning voor China.

Wennink heeft eerder gezegd te hopen dat onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wat meer internationaal zal worden overlegd. Op een grotere omslag in het Amerikaanse beleid richting China durfde hij eind vorig jaar nog niet te rekenen. (ANP)

 


 

Amazon belooft meer diversiteit in top bedrijf

Amazon

Amazon gaat meer zijn best doen om vrouwen en zwarte werknemers in de top van het bedrijf te benoemen. De stap van de Amerikaanse techonderneming maakt deel uit van een bredere reeks aanpassingen in het beleid. Amazon is doorgaans terughoudend met het ventileren van interne kwesties van welke aard dan ook. Dat stilzwijgen kwam Amazon meermaals op kritiek te staan.

Het e-commercebedrijf formuleerde voor dit jaar een aantal doelstellingen op het gebied van werving en promotie. Zo moet het aantal vrouwen in hogere technische functies met 30 procent toenemen. Verder wil Amazon een verdubbeling van het aantal zwarte werknemers op hoog niveau in de VS. In een memo aan de medewerkers beloofde het hoofd personeelszaken, Beth Galetti van Amazon, ook om vaker intern te rapporteren over diversiteitszaken.

Amazon maakte ook meer gedetailleerde gegevens bekend over de samenstelling van zijn personeelsbestand, met een uitsplitsing naar ras en geslacht op verschillende niveaus. Daaruit kwam naar voren dat de magazijnmedewerkers en andere laaggeplaatste werknemers van het bedrijf veel representatiever zijn voor de Amerikaanse bevolking dan de kantoormedewerkers van Amazon, die overwegend blank en mannelijk zijn.

Amazon is de op één na grootste particuliere werkgever in de VS, na Walmart, met wereldwijd zo'n 1,3 miljoen werknemers. Blanke werknemers zijn bij Amazon ongeveer goed voor een derde van het personeelsbestand. In detop van het bedrijf is bijna 71 procent blank. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.