Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Vaccinatieplicht zoals Google wil mag niet in Nederland

Kort IT-nieuws van vandaag.

30 juli 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Brussel: meer onlinebedrijven moeten corona-nepnieuws bestrijden

Nepnieuws
© CCO / Pixabay

Vijf grote internetbedrijven en de Europese Commissie roepen onlineplatforms op zich te scharen achter de Europese gedragscode ter bestrijding van nepnieuws over het coronavirus. Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft en Google ondernemen op basis van de code al gericht actie tegen coronanepnieuws. Maar meer bedrijven "moeten hun verantwoordelijkheid nemen om twijfel over en verzet tegen vaccinatie, aangewakkerd door desinformatie, te verslaan", aldus EU-commissaris Thierry Breton.

De vijf grote internetbedrijven hebben in Brussel gerapporteerd over de stappen die ze tot nu toe hebben genomen tegen desinformatie over Covid-19 die via hun diensten over internet wordt verspreid. Ze werken daarvoor onder meer samen met gezondheidsautoriteiten. De commissie werkt ook aan verdere versterking van de vrijwillige gedragscode maar wil het aantal deelnemers uitbreiden.

Ze denkt daarbij aan onder meer kleinere sociale media en regionale zoekmachines, de onlinereclamesector en onlinebetaaldiensten (zoals iDEAL of creditcardfirma’s). (ANP)

 


 

Bonden en werkgevers: vaccinatieplicht zoals Google wil mag niet

Het verplichten van personeel om gevaccineerd te zijn voor de terugkeer naar de werkvloer, zoals techbedrijf Google woensdag aankondigde, mag niet in Nederland. Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Zo mogen werkgevers hun werknemers niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus.

Vakbonden FNV en CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW stellen dat Google in Nederland onder het Nederlandse recht valt en dus de bestaande wetgeving van toepassing is. "De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten", zegt een woordvoerster van FNV.

VNO-NCW zegt dat de discussie rondom verplicht vaccineren van werknemers niet of nauwelijks speelt bij de eigen achterban. "Anders dan in de Verenigde Staten kennen we in Nederland een zeer hoge vaccinatiebereidheid." Ook bij de achterban van de bonden speelt de vaccinatiediscussie nagenoeg niet.

Google maakte woensdag bekend van alle werknemers te gaan eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus als ze weer terug willen naar kantoor. De maatregel geldt in eerste instantie voor de Verenigde Staten en gaat de komende weken al in bij de Amerikaanse vestigingen. Later zouden andere landen moeten volgen, mits er genoeg vaccinaties beschikbaar zijn en de wetgeving het daar toestaat.

Google Nederland laat weten dat het nog te vroeg is om te zeggen wat voor gevolgen het nieuwe beleid heeft voor medewerkers van het bedrijf hier. In totaal telt Google Nederland ongeveer 900 werknemers. In het hoofdkantoor in Amsterdam werken ongeveer 400 mensen, bij de datacentra circa 475.

Google schoof vanwege de opleving van de zeer besmettelijke Delta-variant van het virus de datum waarop werknemers weer regelmatig naar kantoor moeten komen op naar 18 oktober. Tot die tijd mogen Google-werknemers volledig thuiswerken als ze willen. Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de Verenigde Staten moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen en bekijkt of die regels mettertijd ook in andere landen moeten gelden. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.