Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Universele oplader wordt verplicht in EU

Kort IT-nieuws van vandaag.

23 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Fortnite mogelijk nog jaren weg uit appstore Apple

Apple App Store
© Apple

Apple blijft de populaire game Fortnite verbieden in zijn App Store tot zijn slepende juridische conflict met maker Epic Games voorbij is en alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Dat heeft Apple laten weten aan Epic. Volgens Epic-topman Tim Sweeney kan dit nog wel vijf jaar in beslag nemen.

Apple en Epic zijn in een conflict verwikkeld over de commissies die Apple vraagt van ontwikkelaars van apps bij aankopen door gebruikers. Vorig jaar besloot Epic een eigen betalingssysteem aan te zetten in Fortnite, wat tegen de regels van de App Store indruist. Daarop verwijderde Apple het spel uit de softwarewinkel. Epic beschuldigde Apple vervolgens van monopolistisch gedrag en vroeg de rechter een oordeel te vellen.

De rechter oordeelde onlangs dat Apple meer mogelijkheden moet geven aan ontwikkelaars bij aankopen buiten de App Store om, maar zei ook dat Apple zich niet schuldig heeft gemaakt aan illegaal monopoliegedrag. Epic is in beroep gegaan tegen die uitspraak. Epic heeft ondertussen wel een verzoek gedaan om Fortnite weer toe te laten in de App Store, maar daar wil Apple dus niet aan beginnen. (ANP)

 


Universele oplader wordt verplicht in EU

USB Type C kabel
USB type C oplader

Een universele oplader voor mobiele telefoons, tablets en andere draagbare elektrische apparaten wordt verplicht in de Europese Unie. De Europese Commissie komt donderdag met een wetsvoorstel, waar de lidstaten en het Europees Parlement het nog wel eens over moeten worden.

Het dagelijks EU-bestuur had begin vorig jaar al aangekondigd rond deze tijd met wetgeving te komen die een einde moet maken aan de opeenhoping van snoeren en stekkers in vrijwel alle huishoudens. Fabrikanten, waaronder Apple, kwamen vele jaren geleden onder druk uit Brussel op vrijwillige basis al wel een standaard overeen voor stekkers, maar tot een universele oplader kwam het niet. Wel is het aantal soorten gereduceerd tot drie, waarvan USB-C de belangrijkste is.

Aangezien dat de standaard zou moeten worden, zou Apple op termijn zijn stekkerpoort voor iPhones moeten veranderen. Het Amerikaanse bedrijf stelt dat het voorstel juist leidt tot extra elektronisch afval en innovatie remt. Apple is al gestopt met het leveren van stekkers bij zijn nieuwe telefoons.

De Europese Commissie schatte eerder dat jaarlijks zo'n 300 miljoen euro wordt verspild door ongebruikte opladers. De afvalberg zou jaarlijks groeien met miljoenen kilo’s. Het Europees Parlement heeft herhaaldelijk aangedrongen op één soort oplader voor smartphones, tablets en apparaten als camera’s en e-readers.

EU-commissaris Thierry Breton (Industrie, Interne Markt) presenteert het voorstel donderdagmiddag. Het duurt naar verwachting enkele jaren voordat de consument genoeg heeft aan één oplader.

 


Onderzoek: bijna 5000 nieuwe cryptomunten gelanceerd in jaar tijd

bitcoin
bitcoin

In de afgelopen twaalf maanden zijn er bijna 5000 nieuwe cryptomunten op de markt gebracht. Dat zegt het Ierse handelsplatform voor digitale munten Cryptoparrot op basis van onderzoek. In totaal zijn er volgens de onderzoekers nu meer dan 12.000 verschillende digitale munten.

Volgens Cryptoparrot wordt daarmee ingespeeld op de groeiende markt voor digitale valuta's en de toenemende interesse van grote investeerder in crypto's. Ook tussen 2017 en 2020 was er een sterke groei te zien van het aantal nieuwe digitale munten. Cryptoparrot zegt dat de groei van de markt opmerkelijk is te noemen, want meer dan een decennium geleden was er alleen nog de bitcoin.

2 biljoen dollar waarde

De totale waarde van alle cryptomunten steeg op een gegeven moment tot een piek van 2 biljoen dollar, omgerekend ruim 1700 miljard euro, aldus Cryptoparrot. Overigens mislukken ook veel munten vanwege gebrek aan belangstelling van publiek en investeerders, zeggen de onderzoekers.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.