Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Twittertopman legt miljoenen neer voor muziekdienst Tidal

Kort IT-nieuws van vandaag.

5 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Overnamebod op beursgenoteerde IT-dienstverlener ICT Group

geld

De beursgenoteerde IT-dienstverlener ICT Group heeft een overnamebod ontvangen van een consortium geleid door investeerder NPM Capital. Het bod heeft een waarde van 140,6 miljoen euro. Als de overname slaagt, wordt de beursnotering van ICT in Amsterdam geschrapt.

NPM Capital trekt bij de overname op met investeerder Teslin, die al aandeelhouder is van ICT. De geboden prijs per aandeel bedraagt 14,50 euro in contanten, wat bijna 32 procent hoger is dan de slotkoers van het aandeel ICT op donderdag. Het bestuur en de raad van commissarissen van ICT steunen de overname unaniem. Het is de bedoeling dat de deal later dit jaar helemaal afgerond wordt, waarna de notering van ICT dus wordt beëindigd.

Topman Jos Blejie van ICT zegt dat NPM Capital en Teslin bekendstaan als Nederlandse investeerders die zich voor de lange termijn binden aan bedrijven en een solide staat van dienst hebben bij het ondersteunen van groei. Het consortium zal volgens hem dan ook bijdragen aan verdere uitbreiding van ICT, met onder meer financiering voor overnames.

Het in Rotterdam gevestigde bedrijf telt ongeveer 1500 werknemers en is ook actief in België, Frankrijk, Duitsland, Bulgarije en Zweden. (ANP)

 


 

Twittertopman legt miljoenen neer voor muziekdienst Tidal

Jack Dorsey
Jack Dorsey © Shutterstock - Frederic Legrand - COMEO

Fintech-bedrijf Square - eigendom van Twittertopman Jack Dorsey - neemt voor 297 miljoen dollar muziekstreamingdienst Tidal over van rapper Jay-Z. Die zag zijn investering in 6 jaar tijd verzesvoudigen.

Jay-Z - artiestennaam van Shawn Carter - krijgt de miljoenen in de vorm van cash en aandelen in Square. Hij krijgt ook een plek in het bestuur van Square. Tidal blijft als onafhankelijke dienst opereren onder de vleugels van Square. Dit bedrijf levert onder meer diensten aan muzikanten die hen helpen bij de verkoop van merchandising en concertkaartjes. Verder heeft het bedrijf Cash App, een betaalapp voor consumenten en Square Seller een financiële dienst voor ondernemers.

Apple toonde eerder ook belangstelling voor Tidal, waar een aantal grote namen in de muziekwereld aan deelnemen zoals Kanye West, Alicia Keys, Calvin Harris, Coldplay, Daft Punk, Madonna, Rihanna, Usher en Beyoncé, Carters echtgenote. Dorsey en Carter zijn al langer bevriend. onlangs ook een fonds op met als doel de virtuele valuta bitcoin het gangbare betaalmiddel te maken voor het internet. De twee staken samen 500 bitcoin in hun fonds, goed voor ongeveer 20 miljoen euro. De trust die met dat geld wordt opgezet komt niet onder controle van de oprichters, aldus Dorsey. Hij voegde daaraan toe dat hij bitcoin-ontwikkelingsteams wil gaan opzetten in Afrika en India. (TDO/ANP)

 


 

'Apple schuldig aan concurrentievervalsing bij muziekdiensten'

Apple App Store
© Apple

De Europese Commissie gaat Apple formeel beschuldigen van concurrentievervalsing bij muziekstreamingdiensten, meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Apple zou concurrerende muziekstreamingdiensten in de App Store niet de mogelijkheid bieden om gebruikers te informeren dat zij buiten de App Store om goedkoper hun abonnement kunnen afsluiten. In de App Store moeten de diensten namelijk een percentage van alle verkopen aan Apple afdragen.

De Europese Commissie wil Apple ervan beschuldigen dat het bedrijf beperkingen instelt op andere muziekstreamingdiensten, maar niet op de eigen dienst. Daarmee duwt het rivalen in een nadelige positie. Dit is de eerste keer dat de Europese Commissie een dergelijke stap zet tegen het techbedrijf. Hierdoor zullen de verhoudingen aangescherpt worden tussen Brussel en de techgigant. De EU is momenteel bezig met een hervorming van de Europese internetregulering.

Ook de Britse mededingingswaakhond CMA gaat onderzoeken of Apple zijn dominante marktpositie misbruikt met de App Store. De App Store is de enige manier waarop ontwikkelaars hun apps kunnen aanbieden aan gebruikers van iPhones en iPads. Ontwikkelaars moeten tot 30 procent van hun inkomsten afdragen aan het Amerikaanse bedrijf.

In meerdere landen wordt onderzoek naar Apple gedaan vanwege mogelijk machtsmisbruik bij zijn appstore. In Nederland zou de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn onderzoek al bijna hebben afgerond.

Diverse bedrijven waaronder muziekstreamingdienst Spotify en Epic Games, de maker van het schietspel Fortnite, hebben de afgelopen jaren ook geklaagd bij toezichthouders om dezelfde redenen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.