Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Twitter werkt mogelijk aan betaald platform

Kort IT-nieuws van donderdag 9 juli 2020.

Kort IT-nieuws van donderdag 9 juli 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:
 

 

 


Intel nu overschaduwd door Nvidia

Nvidia Quadro-chip

Processorreus Intel is niet langer de meest waardevolle Amerikaanse producent van chips. Concurrent Nvidia is qua beurswaarde nu groter dan het grote Intel. Terwijl laatstgenoemde op de aandelenmarkt een totale waarde van 246 miljard dollar heeft, zit Nvidia daar nu met 248 miljard net boven.

De fabrikant van grafische processors (GPU's) is de afgelopen jaren flink gegroeid, ook qua waardering door financieel analisten en aandelenhandelaren. De uitbreiding van alleen grafische chips voor op videokaarten naar gespecialiseerde processors voor ook datacenters, auto's en AI-toepassingen legt Nvidia geen windeieren.

Concurrent Intel heeft na tientallen jaren van dominantie in de bepalende markten van pc's en servers moeite gehad om te diversificeren, merkt persbureau Reuters op. Na het mislopen van de smartphonemarkt, die enorme groei en invloed heeft bereikt, is Intel nog wel groot in de markt voor datacenters, die clouddiensten leveren aan ook mobiele devices. De chipmaker stort zich ook op hardware-oplossingen voor AI (kunstmatige intelligentie).

Toch zien investeerders een gunstigere toekomst voor Nvidia, getuige de 68 procent toename van de aandelenkoers dit jaar. Intel heeft in 2020 zo'n 3 procent daling in aandelenprijs beleefd. Gekeken naar omzet is Intel nog altijd vele malen groter dan zijn concurrenten Nvidia en ook AMD. Laatstgenoemde heeft in 2006 Nvidia's voornaamste concurrent ATI overgenomen. Het nu passeren van Intel door Nvidia markeert de eerste positiewissel voor chipmakers sinds 2014; toen Intel waardevoller werd dan Qualcomm, die tegenwoordig vooral bekend is van ARM-processors en 4G-modemchips.

 

 


MIT en Harvard klagen regering Trump aan over buitenlandse studenten

Klaslokaal

De gerenommeerde Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard spannen een rechtszaak aan tegen de regering Trump over de nieuwe visa-regels voor buitenlandse studenten. Het nieuwe overheidsbeleid vereist dat niet-Amerikaanse studenten tenminste één les fysiek op locatie van hun onderwijsinstelling volgen om in de Verenigde Staten te mogen blijven. Uitzetting dreigt dus voor buitenlandse studenten die onderwijs op afstand krijgen, wat vanwege de coronacrisis voor veel universiteiten voorlopig nog de norm kan blijven. 

Het Massachusetts Institute of Technology en de Harvard University klagen de regering van president Donald Trump nu aan over deze vereiste voor 'fysiek onderwijs'. Zij noemen dit nieuwe beleid wreed en roekeloos, meldt onder meer The New York Times. Het zou namelijk veel buitenlandse studenten plots hun verblijfsvergunning kosten, maar zou ook onderwijsinstellingen kunnen dwingen om toch weer open te gaan wat betreft het fysiek geven van lessen en colleges. De visa-vereiste zou dus neerkomen op chantage, waarbij naast verblijf en studie ook carrière en gezondheid op het spel staan.

MIT wil komend studiejaar een klein deel van zijn onderwijsprogramma weer fysiek gaan geven, maar houdt het merendeel online. Harvard is voor 2020/2021 van plan om zijn lessen geheel online te blijven geven. De twee universiteiten stellen in hun aanklacht dat het nieuwe overheidsbeleid een groot deel van hun gezamenlijke 9000 internationale studenten raakt, en enkele honderdduizenden studenten aan andere universiteiten in de VS.

 

 


'Google staakt cloudproject China en andere 'gevoelige' markten'

grote muur

De Amerikaanse techreus Google heeft plannen stopgezet om een nieuwe clouddienst in China aan te bieden. Ook in andere "politiek gevoelige" landen staakt Google het initiatief. Dit komt door geopolitieke spanningen in combinatie met de coronapandemie, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

De keuze om het initiatief 'Isolated Region' te stoppen zou in mei al zijn genomen en betekent een grote strategieverschuiving voor het bedrijf. Doel van het project was om naar wens van landen data binnen de landsgrenzen te controleren. Het initiatief zou Google in staat hebben gesteld om clouddiensten op te zetten die worden gecontroleerd door een derde partij, zoals een lokaal bedrijf of een overheidsinstelling. Het resultaat zou zijn dat een bedrijf wordt afgezonderd van de bestaande cloudcomputingdiensten van Google, waaronder datacenters en computernetwerken.

Google, dat een dochterbedrijf is van Alphabet, zou in januari 2019 vorig jaar al hebben besloten om de uitrol in China te pauzeren. Dit vanwege de toen al hoogopgelopen spanningen tussen China en de Verenigde Staten. In plaats van de focus op de Aziatische grootmacht - en grote, door Google niet ontgonnen afzetmarkt - zou het Amerikaanse bedrijf zich hebben gericht op potentiële klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Door de coronapandemie zijn spanningen tussen de economische grootmachten echter verder opgelopen. Dat zou voor Google de reden zijn geweest de stekker uit het initiatief te trekken, aldus de bronnen van Bloomberg. Google zelf zegt dat het Isolated Region heeft laten vallen omdat andere "benaderingen" betere resultaten boden. Wat die benaderingen zijn, laat het bedrijf in het midden.

 

 


Twitter werkt aan abonnementenplatform

Twitter

Twitter lijkt aan een betaalde versie te werken van zijn sociale netwerk. Het bedrijf heeft een nieuwe vacature geplaatst voor een senior full-stack software engineer voor een nieuw team met de codenaam Gryphon.

In de vacature schrijft het bedrijf dat er gewerkt wordt abonnementenplatform dat in de toekomst door andere teams gebruikt kan worden. Hoe de abonnementsdienst precies geïmplementeerd moet worden in Twitter, is echter onduidelijk.

Wel meldt de vacature dat het Gryphon-team nauw samenwerkt met het Payments-team en het team van Twitter.com. (EME)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.