Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Twitter-topman Dorsey veilt eerste tweet

Kort IT-nieuws van vandaag.

8 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Hack op luchtvaartdienstverlener Sita: gegevens miljoenen passagiers ontvreemd

incheck bagage
© Shutterstock - sebastianosecondi

Bij een cyberaanval op IT-dienstverlener Sita, dat vele luchtvaartbedrijven helpt met de afwikkeling van bagage en met ticketsystemen, zijn een reeks klantengegevens van luchtvaartpassagiers buitgemaakt. Het gaat onder meer om gegevens van klanten van het loyaliteitsprogramma Miles and More van het Duitse Lufthansa, dat ook door dochterondernemingen zoals Brussels Airlines wordt gebruikt. Dat programma heeft ruim 1,3 miljoen klanten.

Volgens Lufthansa zijn de gegevens die buit zijn gemaakt onder meer de nummers van de "Miles and More"-kaarten, het statusniveau van de klant en soms ook de naam van de reiziger. Informatie als wachtwoorden, mailadressen en andere persoonlijke gegevens zouden niet zijn gestolen.

Volgens Lufthansa hebben de hackers via een Aziatische luchtvaartmaatschappij, die ook in het Star Alliance-samenwerkingsverband zit, toegang gekregen tot de gegevens van de klanten. Sita heeft de aanval ook bevestigd en snel stappen genomen om de impact te beperken.

Naast Lufthansa zouden Star-Alliancepartners zoals het Amerikaanse United Airlines en het Nieuw-Zeelandse Air New Zealand door de hack zijn geraakt. Verder heeft Sita ook Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Finnair en de Zuid-Koreaanse prijsvechter Jeju Air benaderd. In totaal zijn 26 maatschappijen bij de alliantie aangesloten.

Sita is naar eigen zeggen wereldwijd de toonaangevende ICT-specialist in de luchtvaart. De onderneming is voor zo goed als de hele sector actief. Ook KLM maakt gebruik van de diensten van Sita. Van de Nederlandse maatschappij zijn zover bekend geen gegevens buitgemaakt. Volgens een woordvoerder zijn er geen meldingen binnengekomen, en zijn er ook geen onregelmatigheden geconstateerd. KLM zegt de situatie in de gaten te houden. (ANP)


 

Softewarepionier McAfee beschuldigd van fraude met crypto's

John McAfee
© John McAfee

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee wordt nu ook beschuldigd van fraude en witwassen. Hij zou de prijzen van cryptomunten kunstmatig hebben opgedreven door handig gebruik te maken van zijn grote schare volgers op Twitter. Volgens de Amerikaanse justitie heeft hij zo samen met zijn bodyguard, die mee zou hebben gewerkt aan de fraude, meer dan 13 miljoen dollar verdiend.

Het gaat om nieuwe beschuldigingen aan het adres van McAfee, die sinds oktober vastzit in Spanje. Daar werd hij opgepakt wegens belastingontduiking. De 75-jarige McAfee zou geen belastingaangiften hebben ingediend over de jaren 2014 tot en met 2018. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto.

Volgens de aanklagers van die belastingzaak had McAfee miljoenen dollars verdiend aan het promoten van cryptomunten, het houden van lezingen, adviesopdrachten en aan de verkoop van de rechten van zijn levensverhaal voor een documentaire. Daarover zou hij allemaal geen belasting hebben betaald.

De al jaren omstreden McAfee richtte antivirusbedrijf McAfee op in 1987 en verliet het bedrijf in 1994. In 2010 werd het verkocht aan Intel. De ondernemer kwam in 2012 in het nieuws omdat hij in Belize werd gezocht voor ondervraging in een moordzaak. Hij sloeg op de vlucht naar Guatemala, werd uiteindelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ook haalde McAfee meerdere keren de krantenkoppen door zijn mislukte pogingen om mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. (ANP)

 


 

Twitter-topman Dorsey veilt eerste tweet

Jack Dorsey
Jack Dorsey © Shutterstock - Frederic Legrand - COMEO

Twitter-topman Jack Dorsey heeft zijn eerste tweet, tegelijkertijd het eerste bericht dat ooit op het platform verscheen, te koop gezet. Dorseys boodschap 'just setting up my twttr' wordt geveild als een digitaal object. De markt voor dergelijke zaken, die NFT's worden genoemd, is de laatste maanden enorm gegroeid.

NFT staat voor non-fungible token, een voorwerp dat niet uitwisselbaar is voor iets anders zoals een goudstaaf of een aandeel dat bijvoorbeeld wel is. De digitale objecten worden bijvoorbeeld via de blockchain voorzien van een handtekening waarmee de echtheid kan worden gewaarborgd. Onlangs werd een 10 seconden lang filmpje van kunstenaar Beeple voor 6,6 miljoen dollar verkocht. Behalve digitale kunst en tweets, worden bijvoorbeeld ook stukken land in digitale werelden voor veel geld verkocht.

Zo hard gaat het nog niet met de tweet van Dorsey. Het hoogste bod daarop was zaterdag rond het middaguur 500.000 dollar. Daarmee is het wel een van de duurste tweets die aangeboden wordt op de site Valuables by Cent die zicht specialiseert in het veilen van berichten. De website vergelijkt tweets met bijvoorbeeld honkbalplaatjes. Door de metadata van het bericht, de tijd, gebruiker en eventueel plaats waarvandaan het bericht werd gestuurd, is het duidelijk dat er maar één van is.

De koper van Dorsey's tweet krijgt een digitaal certificaat voorzien van een versleutelde handtekening en de metadata van het bericht. Dat blijft ook gewoon zichtbaar op Twitter.

Opvallend is een tweet van Twitters mede-oprichter Biz Stone met dezelfde tekst als die van Dorsey veel minder waard. Dat bericht, dat een minuut later werd verstuurd in maart 2006, heeft een hoogste bod van 4,10 dollar. Op de site staan verder tweets van onder anderen Elon Musk en Barack Obama te koop. Ook de persoon die 500.000 dollar bood op Dorsey's tweet en daar weer een bericht over plaatste op Twitter, probeert daar geld mee te verdienen. (ANP)

 


 

Steeds meer Nederlanders regelen overheidszaken online

oudere vrouw laptop smartphone
© Shutterstock - Bojan Milinkov

Mensen die iets willen regelen bij de overheid doen dat steeds vaker online in plaats van aan de balie van bijvoorbeeld de gemeente of de Belastingdienst. Nederlanders weten overheidswebsites vaker te vinden dan inwoners van de meeste andere landen in de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een ruime meerderheid, namelijk 86 procent van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar maakte vorig jaar minstens één keer gebruik van een overheidswebsite. Dat is een toename ten opzichte van 2019, toen 81 procent dit nog deed. De webpagina's dienen het vaakst als informatiebron, maar worden ook veel gebruikt om ingevulde documenten te versturen. Mensen gaan bijvoorbeeld op internet om belastingaangifte te doen, een adreswijziging door te geven of een paspoort of rijbewijs aan te vragen.

De statistici noemen de coronapandemie en de daarbij horende maatregelen als mogelijke verklaring dat mensen vorig jaar meer via de computer regelden, maar dit verband valt niet te leggen op basis van deze cijfers.

Het CBS heeft gekeken naar websites van overheidsinstanties als de Belastingdienst en gemeentes, maar ook naar die van publieke instanties als bibliotheken en waterleveranciers. Mensen onder de 55 jaar en hoogopgeleiden weten de websites van zulke organisaties het makkelijkst te vinden.

Ouderen van 65 tot 75 jaar en laagopgeleiden maken hier het minst gebruik van. Maar ook van deze mensen heeft ongeveer driekwart afgelopen jaar iets geregeld via een overheidswebsite.

In de Europese Unie worden overheidswebsites alleen in Denemarken en Finland meer gebruikt dan hier. Landen in Zuid- en Oost-Europa regelen overheidszaken het minst via het scherm. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.